Pijn aan de eierstokken: wanneer moet je je zorgen maken?
© The Abortion Project

Pijn aan de eierstokken: wanneer moet je je zorgen maken?

Door Sylvia Vaisman
Leestijd: 2 min

Vrouwen die pijn in de onderbuik voelen die van de eierstokken lijkt te komen, raadplegen al snel een dokter. Maar geen paniek: meestal is er niets aan de hand en het heeft ook niet noodzakelijk te maken met de eierstokken.

/

Het is niet altijd gemakkelijk te weten of pijn in de onderbuik, die soms plotseling optreedt en uitstraalt naar de hele buik, te maken heeft met de eierstokken. In 50% van de gevallen liggen er gynaecologische problemen aan de oorsprong, maar ook urinaire, digestieve of neurologische oorzaken zijn veelvoorkomend.

Tenzij je je lichaam door en door kent, is het vaak moeilijk te bepalen waar de pijn vandaan komt. Pijn in de dunne darm kan gemakkelijk worden geïnterpreteerd als pijn in de eierstokken, aangezien de organen dicht bij elkaar liggen. Het is belangrijk om eerst na te gaan of de pijn cyclisch optreedt, wat wil zeggen dat het steeds opduikt op hetzelfde moment in de menstruatiecyclus.

Cyclische pijn, verschillende mogelijke oorzaken

De ovulatie, die in het midden van de cyclus plaatsvindt, kan leiden tot een knijpend of licht branderig gevoel in één eierstok, dat uitstraalt naar de bekken. Dit ongemak is sporadisch: het verdwijnt binnen een paar uur. Premenstruele pijn en menstruatiepijn, die respectievelijk in de tweede helft van de cyclus of helemaal aan het begin van de menstruatie optreden, kunnen aan de eierstokken trekken.

Lees ook: Maandverband en tampons inruilen voor period panties, dit wil je weten.

Als je de pijn onder controle kan houden met een simpele pijnstiller, is het niet nodig om je zorgen te maken. Maar als het ernstig en chronisch wordt, kan het wijzen op de aanwezigheid van endometriose. Dit is een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Endometriose is een goedaardige aandoening, waarbij het slijmvlies dat de binnenkant van de baarmoeder bedekt ergens anders in het lichaam voorkomt zoals in de vagina, buiten de borstholte of zelfs op de longvliezen. Een oorzaak van endometriose is niet bekend. Ook een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan acute pijn veroorzaken. Een dokter raadplegen is in deze twee gevallen uiteraard nodig. “Elke aanhoudende en ongewone pijn in de onderbuik vereist een consultatie”, aldus gynaecologe Marie-Laure Brival.

Wees waakzaam

Hevige pijn na een uitblijvende menstruatie of een gemiste pil kan wijzen op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EP). In 2% van de gevallen bereikt de bevruchte eicel de baarmoederholte niet en implanteert zich in de eileider of, wat zeldzamer is, in de eierstok. Neem deze situatie niet licht op. Doe zo snel mogelijk een zwangerschapstest en raadpleeg een arts, want EP is een noodgeval. Als het niet op tijd wordt behandeld, kan het een volgende zwangerschap in gevaar brengen. “Hoe eerder je een arts raadpleegt, hoe beter je reproductieve gezondheid zal zijn”, zegt Dr Brival.

Lees ook: Steeds meer vrouwen praten openlijk over vruchtbaarheidsproblemen

/

De eerste maanden van een zwangerschap

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap blijven de eierstokken actief en produceren ze veel hormonen. Sommige vrouwen voelen dit. Het uitrekken van de baarmoederspieren, veroorzaakt door het toegenomen volume van de baarmoeder, kan ook leiden tot pijn in de onderbuik. Daar is niets mis mee, maar wacht niet tot je volgende afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Informeer hen zo snel mogelijk.

Wat als het een cyste is?

Ovariumcysten ontstaan op elke leeftijd. “Er zijn twee soorten cysten”, legt Marie-Laure Brival uit. “Functionele cysten, die verband houden met het functioneren van de cyclus, en organische cysten die zonder verandering tijdens de cyclus blijven bestaan. Alleen de laatste kunnen kwaadaardig zijn, en daarom moet je ze laten verwijderen. Hoewel de meeste cysten tijdens een gynaecologisch onderzoek perongeluk worden ontdekt, kenmerken sommige zich door acute pijn als ze plotseling groter worden, geïnfecteerd raken of scheuren.

/

Lees ook: Eenzaam plezier: wanneer podcasts over seks praten.

De meest voorkomende complicaties zijn torsie en ruptuur van de cyste, wat gepaard gaat met misselijkheid, braken en vapeurs. In deze twee gevallen is “een operatie noodzakelijk”, legt Dr Brival uit. Maar de meest gevreesde situatie is kanker. Indien na medisch onderzoek een kwaadaardige tumor wordt vermoed, wordt de patiënt onmiddellijk doorverwezen naar een gespecialiseerd oncologisch centrum.

Geen reden tot paniek: 85% van de cysten in de eierstokken zijn volledig goedaardige functionele cysten die spontaan verdwijnen na één tot drie menstruatiecycli.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Frankrijk

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Eierstokken, Gezondheid.