8 schokkende feiten over de oceaan die je wakker schudden
© Unsplash

8 schokkende feiten over de oceaan die je wakker schudden

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

De oceaan is de drijvende kracht van het leven op onze planeet. Maar liefst zeventig procent van de aarde bestaat uit water. Oceanen zorgen voor zuurstof, beheersen het weer, zijn de woonplaats van duizenden onderwaterdieren en nog zo veel meer. Het belang van de oceaan is immens groot. Dat bewijzen de acht feiten hieronder.

Dagelijks herinnert men ons eraan hoe noodzakelijk water is. Zo legt de nieuwe serie Seaspiracy op Netflix verschillende pijnpunten bloot van de visindustrie, waarvan de vervuiling van de oceaan er één is. Bij de bevolking heerst er nog een grote onwetendheid over hoe urgent de oceaan exact is voor de aarde en de mensheid. Oceanen worden tot op de dag van vandaag beschouwd als een afvalplek voor plastiek en olielekkages wat de nood aan transparantie van het zeewater en de kennis erover vergroot.

94 procent van al het leven op aarde leeft in de oceaan

Hiervan leeft negentig procent in diepzeeën. De oceanen zijn niet overal even diep en het is de diepte die bepaalt welke planten en dieren er leven.

Meer dan 70 procent van het oceaanafval zakt naar de zeebodem

Hoewel oceanen er helder en proper uitzien, is dat helemaal niet het geval. Het afval bevindt zich op de bodem van de oceaan. Dit bevat zowel resten van scheepswrakken, visnetten, plastiek en resten metaal. Rondslingerende visnetten vormen het grootste probleem voor zeehonden, vissen, kreeften en zeevogels.

Unsplash

/

90 procent van de grote vissen in de wereld zijn uitgeroeid door de visserij

Vissen worden via schadelijke vangstmethoden uit het zeewater gehaald wat het zeeleven onder water vernietigt of onnodige zeevangsten doet bovendrijven.

Trawlvisserij ontbost elk jaar 3,9 miljard hectare zeebodem

Trawlvisserij is een visserschip dat met een trechtervormig net vist. Het net en de kettingen die hieraan hangen, zorgen ervoor dat alles wat zich op of rond de zeebodem bevindt, beschadigd wordt.

Unsplash

/

Elk jaar sterven 300.000 dolfijnen, walvissen en bruinvissen in visnetten

Bij de haaien is er sprake van 30.000 doden per uur. Dit is een tragische en onnodige manier om te sterven. Aangezien dit zeezoogdieren zijn, kunnen zij niet ademen onder water, waardoor de dieren zodra ze vastzitten in paniek raken en verstikken.

Voedingsstoffen uit landbouw zijn schadelijk  voor de oceaan

Stikstof, één van de chemicaliën in de landbouwsector, zorgt voor een toename in de groei van algen. Dat is een probleem aangezien een grote hoeveelheid landbouwvoedingsstoffen in zee terechtkomen. Zodra de algen uiteenvallen, geraakt de zuurstof op en leidt dit tot dode zones en dode vissen.

Pexels

/

Het diepste punt in de oceaan is 10,9 kilometer diep

De Challengerdiepte is om precies te zijn: 10.925 meter diep en vormt hiermee het diepste punt van de oceaan. De langste kloof is de Marianentrog in de Stille Oceaan en deze bedraagt een lengte van 2.500 kilometer lang.

Bacteriën in de oceaan die elektriciteit maken

De oceaan bestaat uit lange draadvormige bacteriën die zich met elkaar verbinden en hierdoor elektriciteit opwekken. Op deze manier werkt de zeebodem als een elektrochemische batterij wat een positief effect heeft op het ecosysteem van de zeebodem.

Unsplash

Lees meer Marie Claire op: Hier kan je de onderwaterwereld ontdekken in een onderzeeër; Must Watch: 6 onervaren BV’s zeilen 5000 kilometer in ‘Over De Oceaan’; Wereldwaterdag: onderschatten we de urgentie van water op onze aarde?

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Oceaan, Vervuiling, Water.