Must Watch: 6 onervaren BV’s zeilen 5000 kilometer in ‘Over De Oceaan’
© Woestijnvis

Must Watch: 6 onervaren BV’s zeilen 5000 kilometer in ‘Over De Oceaan’

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Binnenkort kan je het avontuur volgen van 6 onervaren zeilers die zich wagen aan de uitdaging van hun leven. Tijdens een tocht van 5000 kilometer leren zes bekende Vlamingen niet alleen elkaar, maar ook zichzelf kennen zoals nooit tevoren. Slagen ze erin hun eindbestemming te halen en op tijd terug te zijn bij familie en vrienden?

/

Lanzarote naar Guadeloupe

Jani Kazaltzis, Imke Courtois, Dominique Persoone, Otto-Jan Ham, Charlotte Vandermeersch en Evi Hanssen, een voor een onervaren zeilers. Toch besluiten ze samen, onder het toeziend oog van wedstrijdzeiler Piet Smet, de Atlantische Oceaan over te zeilen. Ze leggen hun lot volledig in handen van de oceaan, iets wat niet altijd even makkelijk was. “Dat is wel echt een uitdaging geweest, die overgave aan de natuurelementen. Bidden dat het begint te waaien en als dat dan niet is, dan is de zon zo fel. Dat vraagt heel veel innerlijke concentratie om u goed te houden. Ik vond dat een hele grote innerlijke tocht toch wat dat betreft, om te aanvaarden wat er is en je kan niet rapper gaan,” aldus Charlotte Vandermeersch.

“Dat is wel echt een uitdaging geweest, die overgave aan de natuurelementen.” – Charlotte Vandermeersch

De tocht van zo’n 5000 kilometer strekt zicht van Lanzarote tot Guadeloupe. Onderweg krijgen ze geen enkele steun van buitenaf, vaart er geen assistentieschip mee en zal er weken aan een stuk geen mens noch land te bespeuren zijn. Ze zijn compleet toegewezen op elkaar, de cameraploeg en de natuur.

Charlotte Vandermeersch

Woestijnvis

/

“Dag en nacht was er niet”

De zes bemanningsleden en kapitein Piet varen dag en nacht door, zonder stoppen. “Mijn ritme was volledig weg”, vertelt Dominique Persoone ons, “Dag en nacht was er niet”. Maar dat had ook zijn mooie kanten vindt Charlotte: “ik had een boek met sterrenbeelden gekocht en ik kon dan voor de eerste keer in mijn leven eens tijd pakken om, zoals ik al lang wou doen, eens naar de sterren te kijken en bijvoorbeeld de leeuw te zien en zo. Voor mij waren dat echt heel mooie momenten.”

Moby Sick

Woestijnvis

/

Geen plaats om een rolletje te spelen

Wanneer sommige rustig slapen, varen anderen moedig door. Dat zorgt voor intieme nachtelijke gesprekken tussen de Bekende Vlamingen. “De gesprekken ’s nachts die je voert met iemand zijn heel puur en heel oprecht. Het is natuurlijk een emotionele rollercoaster,” vertelt Dominique. En dat is ook het mooie aan dit programma, ‘Over De Oceaan’ geeft jou als kijker de kans te zien wie deze mensen echt zijn. “In dit format kan je geen tv-programma spelen, je bent van moment een tot het laatste moment helemaal uzelf. En dat is heel mooi om te zien. Je ziet iedereen op een dip momentje of wanneer ze ongerust zijn. Gewoon de persoonlijkheden in heel unieke omstandigheden,” aldus Imke Courtois

Ook Dominique gelooft dat dit is wat het programma zo sterk maakt: “ik denk dat het een heel eerlijke reeks is. Er was geen scenario, er is niks in scène gezet. Iedereen is wie dat die is. En mensen zoals Jani kunnen wel een rol spelen, je kent wel de happy Jani, maar als je Jani een maand op een boot zet kan je dat ook niet volhouden. Dus mij geeft het een heel eerlijk gevoel.”

Jani Kazaltzis

Woestijnvis

/

Bewustwording

Het was niet enkel een fysieke reis maar ook een mentale. Iedereen is op een andere manier meer over zichzelf te weten gekomen, maar heeft ook veel bijgeleerd over onder andere de oceaan. Zo werd Imke voor vertrek aangeduid als medic en oceaan onderzoekster: “Ik moest dus wateronderzoek doen. Ik ben daarvoor naar de UGent moeten gaan en zij hebben daar mij uitgelegd wat daar (n.v.d.r. plastic) zo schadelijk aan is, wat zijn micro en nano plasticdeeltjes en zo. En daar ben ik nu wel aandachtiger voor geworden, dat volg ik nu ook wel meer.”

‘Over De Oceaan’ toont jou de hoogte en laagte punten die iemand ervaart wanneer ze de indrukwekkende Atlantische Oceaan over zeilen. Het is net zo hard een interne reis als een externe. “Ik ben eigen totaal geen controlefreak in het dagelijkse leven, dus dat was best verrassend dat ik dat toch heel erg tegenkwam. Omdat dat toch op een diep niveau als mens een neiging is om controle te hebben en dat dat ook echt in mij is,” aldus Charlotte.

Over De Oceaan

Woestijnvis

/

Telenet play & play more

Het programma is vanaf 6 juli te binge watchen (want geloof ons, dat zal je doen) op Telenet Play & Play More en vanaf het najaar te bekijken op VIER.

“Ik hoop dat de mensen leren genieten door het programma.” – Dominique Persoone

Bekijk hieronder alvast een kort voorstukje van ‘Over De Oceaan’:

Lees meer Marie Claire op: Internationale filmfestivals organiseren samen met YouTube een tiendaags online festival, De 11 beste documentaires van 2020 tot nu toe en 5 duurzame beauty labels ter ere van wereldmilieudag.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Over de Oceaan, Telenet, VIER.