5 gerechten die Pasen dat tikkeltje feestelijker maken
© Zara Home

5 gerechten die Pasen dat tikkeltje feestelijker maken

Door Florianne Thys
Leestijd: 5 min

Met deze vijf gastronomische recepten beleef je een heerlijk paasdiner, óók in kleine groep. In het rijtje bevinden zich twee gerechten van de gerenommeerde chef-koks, Lionel Rigolet en Viki Geunes, die net als wij iedereen een culinaire Pasen toewensen.

De vijf gerechten hebben ieder op zich een culinair smaakpalet. Bij het ene gerecht springt de zoutige kaassmaak eruit, of de flinterdunne vis. Terwijl een ander gerechtje eerder het zoete pad opgaat. Je ontdekt ze hieronder.

1. Salade van schelpjes, gekonfijte tomaten en vinaigrette van citroen en passievrucht

Van Lionel Rigolet – Comme Chez Soi

Le Gruyère AOP

Voor 2 personen

Ingrediënten:

Vinaigrette:

  • 30 gr olijfolie met basilicum
  • 30 gr olijfolie met citroen
  • 15 gr vers citroensap
  • Currypoeder
  • 11 gr verse passievrucht (sap en pitten)

Olijfolie met tijm en look om de tomaten te konfijten:

  • 20 gr olijfolie
  • 3 gr gehakte look
  • 0,5 gr gehakte verse tijm
  • 300 gr tomaten

Pastamengsel:

  • 200 gr schelpjes gekookt in een licht gezouten en met kurkuma op smaak gebrachte groentebouillon
  • 25 gr knapperige gekookte broccoliroosjes
  • 9 gr gesnipperde basilicum
  • 15 gr gesnipperde groene uien
  • 15 gr geplette rucola
  • 25 gr in blokjes gesneden kaas van Le Gruyère AOP Réserve
  • 60 gr gekonfijte tomatenpartjes
  •  Kleine portie gehakte tijm
  • 25 gr tomatentapenade

Garnituur:

  • 8 rondjes van Le Gruyère AOP Réserve
  • 8 rondjes gekonfijte tomaten
  • Basilicumblaadjes
  • Gegrilde pijnboompitten
  • Currypoeder
  • Piment d’Espelette (kruiden)
  • Zout en peper van de molen

Bereidingswijze:

Vinaigrette:

  1. Klop de olijfolie met basilicum, de olijfolie met citroen, het citroensap, de currypoeder en de passievrucht met de klopper op. Breng dit op smaak en meng.

Olijfolie met tijm en look om de tomaten te konfijten: 

  1. Verwijder het harde gedeelte van de tomaten met een mes en maak een kruis in de andere zijde. Dompel de tomaten 10 seconden in kokend water en laat ze onmiddellijk schrikken in ijskoud water.
  2. Verwijder het vel, snijd de tomaten in vier en verwijder zorgvuldig alle pitjes. Plaats de kwarten op een ovenschaal.
  3. Meng de olijfolie, de gehakte look en de gehakte verse tijm in een kom, breng op smaak en verdeel de bereiding over de tomatenpartjes. Konfijt de tomaten 25 minuten in de heteluchtoven op 85°C.
  4. Haal de tomaten uit de oven en laat ze afkoelen. Houd 8 tomatenrondjes opzij en snijd de rest in kleine blokjes. Houd deze koel. Voeg het bakvocht toe aan de vinaigrette.

Pastamengeling

  • Meng de gekookte pasta, broccoliroosjes, basilicum, rucola, Le Gruyère AOP Réserve, gekonfijte tomaten, groene ui, tijm en tomatentapenade in een kom en voeg de vinaigrette toe. Breng op smaak en meng.

Dresseren

  • Verdeel de pasta in een ronde steekvorm, druk alles aan en versier de oppervlakte met 4 rondjes Le Gruyère AOP Réserve en 4 tomatenrondjes die je afwisselend en overlappend aanbrengt. Versier met pijnboompitten en verwijder de steekvorm.
  • Strooi wat currypoeder en Piment d’Espelette rond de bereiding. Versier met een basilicumblaadje.

2. Carpaccio van goudbrasem, waterkers en citrusvruchten

Zara Home

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 goudbrasem (ook gekend als een dorade)
  • 1 bosje waterkers
  • 1 sjalotje
  • 4 radijsjes
  • 1 limoen
  • 2 bloedsinaasappelen
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zout en peper
  • 4 kumquats (citrusvruchten)
  • 15 gr verse gember
  • 1 scheutje olijfolie
  • babyleaf

Bereidingswijze:

  1. Koop een gefileerde goudbrasem waarvan het vel verwijderd is. Voeg zout toe aan de visfilets en laat ze gedurende 10 minuten in de koelkast marineren.
  2. Meng de waterkers, de sjalot, gember, het sap van de bloedsinaasappel en wat zout en peper in de blender. Voeg hier vervolgens twee glazen water aan toe. Filter het sap en voeg hier een halve limoen aan toe. Zet het daarna in de frigo.
  3. Maak de goudbrasem proper met koud water en droog de filets met keukenpapier. Snijd ze in dunne plakjes en leg ze in een diepe schaal.
  4. Pel de andere bloedsinaasappelen en maak de partjes schoon. Snijd de kumquat door de helft en vervolgens in kwartjes. Giet het sap van de waterkers rondom de goudbrasem.
  5. Garneer met wat babyleaf, plakjes radijs, partjes sinaasappel en kumquats. Maak het af met een scheutje olijfolie en zeezout.

3. Kabeljauw met BBQ-prei en girolles

Van Viki Geunes – Zilte

Le Gruyère AOP Réserve

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 4 x 150 gr kabeljauwhaas
  • 500 gr girolles
  • 4 sjalotjes fijn gesneden
  • 2 dl vin jaune
  • 2,5 dl gevogeltebouillon
  • 2,5 dl mosselkookvocht
  • 250 gr boter
  • 5 stuks mooie prei, enkel het witte gedeelte
  • Mengeling van kruiden (tuinkers, daslook, capucijnblad,…)
  • 60 gr Le Gruyère AOP Réserve

Bereidingswijze:

  1. Kuis de girolles en hou het afval aan de kant. Snij één preiwit in hele fijne reepjes, frituur de lange reepjes op ongeveer 140°C tot deze krokant zijn.
  2. Voor de jus stoof je de fijn gesneden sjalot, het teentje look en het afval van de girolles aan in een beetje boter. Blus met de vin jaune, laat inkoken tot de vin jaune bijna volledig verdampt is.
  3. Los de gevogeltebouillon op in een scheut water en voeg deze er nadien, samen met het mosselvocht aan toe. Laat terug inkoken tot de helft ongeveer verdampt is. Zeef en werk op met boter tot de jus mooi gebonden is.
  4. Smeer de resterende 4 preiwitten in met olijfolie en rooster op de BBQ tot deze rondom volledig zwart zijn. Bak je girolles in de pan met een beetje boter en kruid goed af met peper en zout.
  5. Snij de gebakken prei overlangs door en serveer hierop de gebakken girolles. Werk af met de kruidenmix.  Bak de kabeljauw ongeveer 3 minuten aan beide kanten in een hete pan met boter, laat eventjes rusten en voeg er de verse boter aan toe.
  6. Laat op een zacht vuur borrelen zonder te verbranden. Giet regelmatig de saus van de boter over de vis en werk af met enkele druppels citroensap. Tijd om te dresseren.

4. Een luchtig recept voor de beginners: gevlochten paasbrood

Swiss Sense

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 220 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 20 gr boter
  • 5 eieren
  • 90 ml lauwe melk
  • 30 gr suiker
  • Zwarte rozijnen
  • Zout

Bereidingswijze:

  1. Kneed een soepel deeg met de bloem, de bakpoeder, de boter, een half geklutst ei, de melk en een snufje zout en peper.
  2. Prik in de vier overige eieren een gaatje met behulp van een naald. Verdeel het deeg in vier porties en rol er bolletjes van. Gooi wat bloem op de plank waarop je je deeg gaat uitrollen, en rol elk bolletje uit tot een dunne lap.
  3. Snijd de rol in de lengte in drie repen, maak de slierten bovenaan vast en vlecht tot het einde. Maak van de vlecht een rondje en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk het uiteinde van het deeg iets platter. Leg het ei in het midden van de krans. Herhaal dit voor het volledige deeg.
  4. Verwarm de oven voor op 170°C. Bestrijk de broodjes met het resterende losgeklopte ei en bak twintig minuten in de oven.

5. Hummus van tofu en belugalinzen met peper (veganistisch)

Zara Home

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 200 gr stevige tofu
  • 50 gr cashewnoten
  • 20 ml olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot kokosyoghurt
  • 1 tl pikante olie
  • 1 tl Szechuanpeper
  • 1 sjalot
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl sojasaus
  • Kruiden voor garnering
  • 1 kopje belugalinzen

Bereidingswijze:

  1. Kook de belugalinzen in water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Fruit in een pan de fijngehakte sjalotjes en het knoflookteentje met een theelepel sesamolie. Voeg de gemalen Szechuanpeper en de belugalinzen toe. Breng op smaak met de sojasaus, de rijstazijn en de suiker.
  3. Meng met een mixer de tofu, cashewnoten, yoghurt, knoflookteentje, citroensap, zout en peper gedurende vijf minuten. Laat dit twintig minuten afkoelen in de frigo.
  4. Doe de tofucrème in een diepe schaal met een klein beetje belugalinzen met Szechuan ernaast. Doe er tot slot een beetje pikante olie bij en garneer met een beetje babyleaf.

Lees meer Marie Claire op: Goei eten: 3 recepten voor wie houdt van lekker en simpel; 3 snelle recepten van Donna Hay voor gezonde vegetarische gerechten; Picknicken was nog nooit zó lekker met deze 5 recepten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gerechten, Paasrecepten, Pasen, Recepten.