Zo verbruik je minder energie tijdens de hittegolf
© Shutterstock

Zo verbruik je minder energie tijdens de hittegolf

Door Enya Torrez
Leestijd: 2 min

"Een mobiele airco kost een gezin dagelijks zo’n 9 euro aan energieverbruik", zegt Patti Verdoodt, woordvoerder van Essent. Wil je het hoofd graag koel houden tijdens de hittegolf maar later niet afgestraft worden met een peperdure energierekening? Lees dan de onderstaande tips.

/

“Aangezien we door de corona-epidemie ook thuiswerken, verwachten we dat de kosten deze hittegolf nog hoger zullen liggen dan normaal. Mensen zullen niet meer kunnen genieten van de airconditioning op kantoor, maar moeten zelf voor verkoeling zorgen”, aldus Verdoodt “Hier hangt al snel een prijskaartje aan vast. Met enkele makkelijke tips kan dat energieverbruik echter veel lager liggen.”

Tip 1: Houd de warmte buiten

Sluit overdag ramen en deuren, voorzie je huis van groengevels en zonnewering, zoals rolluiken, zonneluifels of externe blinden. Als het ’s avonds afgekoeld is, zet dan alle ramen wijd tegen elkaar open, zodat het goed kan doorwaaien. Wat ook helpt is om witte lakens voor de ramen te hangen. Dit houdt de warmte buiten.

Tip 2: Vermijd het gebruik van warmtebronnen

Kijk zo weinig mogelijk tv, gebruik je computer minder, en laat ook je huishouden even voor wat het is: voor strijken en stofzuigen is het toch te warm en ook in een ovenschotel heb je nu écht geen zin. En wees nu eerlijk, elk excuus om even niet te werken is toch goed meegenomen? Kies dus eerder voor een siësta dan een intensieve activiteit.

Tip 3: Houd zoveel mogelijk je ramen en deuren toe

Hoe meer warme lucht er binnenkomt, hoe harder je airco moet werken. Dat is dus nog meer energieverbruik door je airco dan het sowieso al doet.

Tip 4: Neem in plaats van een airco-installatie een ventilator en richt hem op een koele waterbron

Een ventilator verbruikt veel minder energie. Richt deze op een koele waterbron zoals een bevroren waterfles of een bakje ijsblokken en afkoeling is gegarandeerd.

Tip 5: Bespaar niet op een goedkope airco

We zeiden het al, een mobiele airco kost je veel meer energie dan een vast systeem. Check daarbij altijd of de airco over een warmtepomp beschikt. Een warmtepomp gebruikt de warmte uit de lucht om de gewenste temperatuur te bereiken. Het is dus een zuiniger systeem, al verbruikt het wel nog steeds elektriciteit natuurlijk.

Tip 6: Je airco hoeft echt niet zo hard te werken

Stel de temperatuur van je airco niet té laag in en zet hem ’s nachts best uit. Omdat het buiten afkoelt, is het beter de ramen open te zetten, dat is niet alleen energiezuiniger, maar ook gezonder. Bovendien kan je ook voor je naar bed gaat je lakens in de vriezer leggen. Stop ze in een plastic zak, leg ze een aantal minuten in de diepvries en klaar.

Tip 7: Denk aan je huishoudtoestellen 

Huishoudtoestellen zoals een koelkast en diepvriezer moeten bij hoge temperaturen harder werken om hun ingestelde temperatuur te behouden. Schuif daarom je koelkast minstens tien centimeter weg van de muur wanneer de temperatuur boven de 25°C stijgt. De condensor (het zwarte rooster achteraan) kan dan beter zijn warmte afgeven, waardoor je koelkast minder elektriciteit verbruikt. Zorg er ook voor dat je koelkast niet in de volle zon staat. Een kelder, garage of niet-verwarmde ruimte is dus ideaal.

Lees meer Marie Claire op: 5 makkelijke cocktailrecepten om het weekend mee in te zetten, Wat draag je tijdens een hittegolf: tips van Marie Claire’s moderedactrice Elspeth en Shopping: 10 x luchtige zomerjurken voor jou op een rijtje.

Tags: Energie, Essent, Hittegolf.