7 dingen die je niet wil missen tijdens ‘Antwerp Art Weekend’
© Vrints-Kolsteren

7 dingen die je niet wil missen tijdens ‘Antwerp Art Weekend’

Leestijd: 3 min

Hedendaagse kunst gedijt goed in Antwerpen. Bewijs daarvan is 'Antwerp Art Weekend', dat aan zijn zevende editie toe is en dit jaar plaatsvindt van 13 tot 16 mei. Maar liefst 78 galerieën, expositieruimtes en musea zetten dit lange weekend gezamenlijk de deuren open. Ontdek hieronder onze aanraders. 

/

Deze week vindt de zevende editie plaats van Antwerp Art Weekend, de jaarlijkse manifestatie voor hedendaagse beeldende kunst in Antwerpen, waarbij kunstruimtes in en rond de stad samen openen. Het programma is rijk gevuld, met maar liefst 78 activiteiten. De kunstige vierdaagse wordt traditiegetrouw afgetrapt met een laatavondopening op vrijdag tot 21u, en belicht het werk van zowel jonge kunstenaars als gevestigde namen. We maken alvast een eerste selectie uit het uitgebreide aanbod.

 1. Gallery Hopping
  Zin om verschillende gallerijen te bezoeken tijdens Antwerp Art Weekend, maar wil je graag wat uitleg krijgen bij de werken? Kunst Aan Zet neemt je mee op sleeptouw. Er zijn verschillende begeleide tours beschikbaar in de belangrijkste wijken: Theaterbuurt, Centrum, Borgerhout, Zuid en Nieuwe Zuid.
  De tours zijn gratis, reserveren is verplicht. Kunstaanzet.be.
 2. PLUS-ONE Gallery
  Speciaal tijdens Antwerp Art Weekend opent in de PLUS-ONE Gallery de eerste solo expo van de jonge Belg Ritsart Gobyn. Hij werkt graag met een trompe-l’oeil methode: alles wat je ziet is geschilderd en toch lijkt het alsof hij tape en andere materialen gebruikt waardoor zijn werken steeds een work in progress lijken.
  Léon Stynenstraat 21, Antwerpen. Plus-one.be.
 3. Ballroom Project
  In het voormalige vrede-gerechtsgebouw in Borgerhout, genaamd BorgerHub, zullen 20 hedendaagse kunstgaleries uit België en Nederland elk 3 werken van hun kunstenaar(s) tonen in een expo gecureerd door Yirka De Brucker. Ballroom Project wil zich zo op de grens plaatsen tussen een kunstbeurs en een groepstentoonstelling. Om het typische ietwat stijve ‘kunstbeursgevoel’ te vermijden, stelt het project kunst weer centraal, zonder booths en stands. Gevestigde namen zoals Jan Van Imschoot, Koen van den Broek en Johan Tahon hangen er naast een jongere generatie kunstenaars zoals Olga Fedorova, Tom Poelmans en Willem Boel.
  Turnhoutsebaan 92, Antwerpen.
 4.  Base-Alpha Gallery
  Bart Vanderbiesen promoot in zijn galerie zowel jonge Belgische als internationale kunstenaars die een duidelijke connectie hebben met de Belgische kunstscene. Tijdens Antwerp Art Weekend opent hier de expo ‘Beta-Vision‘ die zich focust op de perceptie van ruimte. Volgens neurologische theorieën is alles wat we zien en waarnemen slechts een elektrische impuls in onze hersenen. De Zwitserse kunstenaar Gianin Conrad speelt daar interessant op in door te werken met hekken die de ruimte afbakenen en zo een buitenkant creëeren.
  Kattenberg 12, Borgerhout. Basealphagallery.be.
 5. Everyday Gallery
  In Everyday Gallery op het Nieuwe Zuid kun je twee nieuwe tentoonstelling bewonderen: Crystal Whisper, de eerste solotentoonstelling van de Brusselse schilder Jacopo Pagin, en History of Fantasy, een groepstentoonstelling van een hechte groep kunstenaars, samengesteld door de veelgeprezen curator Emmanuelle Luciani (Southway Studio, Marseille). Boris Devis, oprichter van Everyday Gallery, en Emmanuelle leerden elkaar trouwens kennen via Pagin. Hij nam deel aan Emmanuelle’s succesvolle groepstentoonstelling Anima Mundi, waar ook gevestigd artiest Sterling Ruby bij betrokken was.
  Jos Smolderenstraat 18, Antwerpen. Everydaygallery.art.
 6. De Studio
  Kunstencentrum De Studio fungeert als vaste uitvalsbasis van Antwerp Art Weekend, met een gecureerde tentoonstelling getiteld The ‘Spectacle of Our Lives’ door Deborah Bowmann. De expo zal in constante beweging zijn, met kunstwerken die activeren en de-activeren, performers die komen en gaan, het licht dat constant verandert. Geen enkel moment zal hetzelfde zijn en de grens tussen kijker en kunstenaar zal beginnen te vervagen wanneer je de ruimte betreedt en de connectie met de kunstwerken aangaat. Daarnaast organiseert tijdens Antwerp Art Weekend Subbacultcha België — het platform voor nieuwe muziek & kunst — zijn allereerste expo met werk van meer dan 100 jonge artiesten. Daarnaast presenteert het ook voor het eerst de originele werken van ‘The Art Series’, een project dat het lanceerde tijdens de eerste lockdown in maart 2020.
  Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen. Destudio.com.
 7. The Kids Are Alright – Pt 1
  The Constant Now
  en Please Add Color slaan de handen in elkaar voor meer kleur en diversiteit in de kunst. Tijdens Antwerp Art Weekend pakken ze samen uit met de groepstentoonstelling ‘The Kids Are Alright – Pt 1′. Zes kunstenaars delen er hun visie op de stereotiepe beeldvorming van de jeugd door te focussen op zelfbewustzijn, seksualiteit, erfgoed, representatie en culturele identiteit. “Met ons initiatief willen we de opvatting ontkrachten dat er geen gekleurd talent bestaat, en diversiteit niet structureel kan aangepakt worden”, vertellen Magali Elali en Kevin Kotahunyi, twee Antwerpenaren met Congolese roots die de expo cureren.
  Fuggerstraat 26, Antwerpen. Theconstantnow.com.

Meer info en het programma vind je op de website van het Antwerp Art Weekend.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Een portret van de invloedrijke modeontwerpster Miuccia Prada, De 7 interieurstijlen van 2021 en 10 x de mooiste klompen om te dragen als het terug beter weer is.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Antwerp Art Weekend, Antwerpen, Cultuur, Expo.