Dankzij deze 6 tips ga je bewuster met geld om in het nieuwe jaar
© Unsplash

Dankzij deze 6 tips ga je bewuster met geld om in het nieuwe jaar

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

Een nieuw jaar betekent goede voornemens. Toch zijn ze in de praktijk niet altijd makkelijk waar te maken. Wil je in het nieuwe jaar meer geld sparen of je geld gewoon bewuster uitgeven, dan helpen deze 6 tips je zeker en vast op weg. 

/

In een wereld waarin je dagelijks met honderden reclameboodschappen wordt geconfronteerd, kan geld sparen een hele opgave zijn. Er is altijd wel dat nieuwere, leukere, handigere product dat op de markt verschijnt. Wil je jezelf in het nieuwe jaar behoeden voor deze impulsaankopen, probeer dan deze zes tips toe te passen en je komt al een heel eind.

Lees ook: Zeven tips om je goede voornemens waar te maken

/

1. Deepclean je huis

Als je bewuster geld wil uitgeven is het belangrijk om eerst te weten welke spullen je al hebt. Geef je huis een grondige opruimbeurt: haal al je kasten leeg en bekijk stuk voor stuk wat je hebt en of je het al dan niet wil houden. Hieruit leer je wat je al hebt en dus niet meer opnieuw moet kopen. En je wordt weer herinnerd aan nutteloze impulsaankopen uit het verleden waardoor je in de toekomst minder snel gelijkaardige aankopen zal doen.

/

2. Wacht een maand

Vaak denk je op het moment zelf dat je iets heel hard nodig hebt en blijkt kort daarna dat je het eigenlijk nooit gebruikt. Wil je graag dat nieuwe kledingstuk, make-up product of handige gadget kopen, schrijf het ergens op en wacht een maand. Wil je het na die tijd nog steeds even graag, dan kan je het kopen. Was je al vergeten dat je dat ene hebbeding wou, dan heb je geld gespaard.

Lees ook: Dankzij dit dieet stijgt je levensverwachting met 10 jaar, zelfs als je er pas na je 60ste mee begint

/

3. Koop niets wat je al hebt

Vaak zijn we ons ervan bewust dat we een bepaald product al hebben en kopen we toch een nieuwe versie die net dat tikkeltje anders is. Dit gebeurt het vaakst bij make-up producten. Dan heb je bijvoorbeeld al een goede mascara thuis liggen, maar zie je een nieuwe die je wimpers net iets langer en volumineuzer maakt. Hou jezelf dan tegen en koop pas een nieuw exemplaar wanneer de vorige volledig op is.

/

4. Hou je uitgaven bij

We staan meestal niet genoeg stil bij hoeveel geld we uitgeven en waar we het aan uitgeven. Om bewuster met geld om te kunnen gaan is het cruciaal om deze dingen te weten. Neem je bank-app erbij en schrijf al je uitgaven van de laatste maand neer. Zet elke uitgave in een bepaalde categorie zoals: eten, huur, kleren, cadeau’s, uitstappen… Op die manier krijg je een goed beeld van hoeveel geld je waaraan uitgeeft. Misschien merk je wel dat er ergens te veel geld naartoe stroomt en waar je dus makkelijk op kan besparen.

Lees ook: De ultieme make-uptips voor een eindejaarslook

/

5. Test producten uit

Wil je jezelf behoeden voor miskopen, dan is het een goed idee om producten eerst eens te testen voor je ze aankoopt. Misschien heeft een vriend of familielid wel datgene gekocht wat jij zo graag wil en kan je het eens lenen. Als dat niet het geval is, is het een goed idee om het internet af te struinen naar reviews. Misschien werpen die wel een heel ander licht op het product waar jij zo enthousiast over bent.

/

6. Gebruik je spaarrekening

Wil je niet alleen bewuster met je geld omgaan, maar ook actief geld sparen, maak dan zeker gebruikt van je spaarrekening. Hij dient ervoor! Stel een bepaald jaarlijks gelddoel op en deel dat door 12. Zet dan elke maand aan het begin van de maand dat bedrag over op je spaarrekening. Probeer voor de rest je spaarrekening zo veel mogelijk te negeren zodat je niet in de verleiding komt om je geld weer van je spaar- naar je zichtrekening te storten. Als je dit doet zal je merken dat je vanzelf minder geld uitgeeft om je het gespaarde geld zogezegd ‘niet hebt’.

Lees ook: Een moodboard maken is de manier om je doelen voor het nieuwe jaar te bereiken

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Geld, Goede voornemens, Sparen.