Zeven tips om je goede voornemens waar te maken
© Unsplash

Zeven tips om je goede voornemens waar te maken

Leestijd: 2 min

2024, tijd voor verandering! Loopt het waarmaken van een voornemen of doel bij jou ook wel eens mis? Kan gebeuren, maar geef het niet op. De volgende tips helpen je op weg.

/

1. Stel je doelen op tijd

“Bepaal je voornemens maar denk er daarvoor goed over na. Wat wil je veranderen in 2024? De kans is groot dat wanneer je wacht tot het eindejaar, je een voornemen stelt waar je niet grondig over hebt nagedacht. Eentje dat je waarschijnlijk ook niet niet lang zal volhouden. Voorbereiding is het halve werk!”, zegt Stephanie Hauben van Succesplanner. 

2. Maak je voornemens concreet

“Hoe duidelijk heb je je voornemen omschreven? Je voornemen zou zo specifiek en meetbaar mogelijk moeten zijn. Ga je ‘gezonder leven’ of ga je ‘wekelijks drie keer een half uurtje wandelen’? Je voelt meteen het verschil tussen deze twee formuleringen. De tweede is concreter en bovendien meetbaar, want je kunt wekelijks checken of je je er aan gehouden hebt.”

3. Maak een plan op papier

“Start eerst met ‘waarom’ je dit voornemen koos. Dit zijn de wortels van je voornemen. Noteer daarna wat je voornemen is, tegen wanneer je het wilt bereiken, welke acties je hiervoor moet ondernemen en welke mogelijke hulpmiddelen er zijn.”

4. Spread the news

“Vertel aan iedereen over je voornemens. Op die manier maak je ze echter want je hebt het luidop uitgesproken! En je familie en vrienden zullen je hier maar al te graag mee helpen.”

5. Wees niet te streng voor jezelf

“Als je eens één keer niet hebt gedaan wat ‘hoort’, herpak je dan. Het schip is nog niet gezonken. Morgen is er een nieuwe dag, met nieuwe kansen. Evalueer ook wat er juist is misgelopen: hoe is dit gebeurd? En is er iets dat je kan helpen om dit in de toekomst te vermijden? Kortom: leer uit je fouten, maar wees mild voor jezelf.”

6. Intrinsieke motivatie

“Stel jezelf de vraag: Wil ik dit wel écht graag? Of heb ik dit voornemen of doel gesteld omdat mijn partner, familie of de samenleving, het van mij verwacht? Begin met andere woorden bij jezelf: intrinsieke motivatie is heel belangrijk om echt voor iets te gaan. Een doel bereik je immers niet zomaar in één-twee-drie dus je zal alleen maar volhouden als je het zelf graag wilt.”

7. Realistisch & concreet

“Is je doel concreet haalbaar? ‘Niet meer snoepen’ is snel gezegd, maar we zijn allemaal menselijk en kennen elk onze zwakkere momenten. Realistischer zou zijn ‘nog maar één koekje per dag’ of ‘enkel bij verjaardagen nog een stukje taart’. Zo weet je dat je het ook vol kunt houden. Is je doel concreet? ‘Gezonder leven’ klinkt heel mooi. Maar wat betekent dat voor jou? Is dat drie keer per week sporten en één keer per maand frieten? Of is elke middag na de pauze een half uurtje gaan wandelen en grotendeels verse maaltijden bereiden? Probeer zo concreet mogelijk te zijn in je bewoording, zodat je erna ook makkelijk kunt ‘meten’ of het doel bereikt is. Maak een plan van aanpak, bijvoorbeeld in de vorm van een driemaandenplan, een tijdlijn of een doelenboom.”

Lees ook: Zeven eenvoudige manieren om een winterdip te verhelpen

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Goede voornemens, Voornemens.