1. ‘Tartiflette’ met knolselder & boschampignons
Ingrediënten, voor 4 personen
- 1 kg aardappelen, vastkokend
- 500 g knolselder
- 3 portobellopaddenstoelen
- boter
- 1 teen knoflook
- 8 plakken oude kaas (bijvoorbeeld Oud Brugge)
- 4 eierdooiers
- 300 ml room
- peper uit de molen
- zout
- nootmuskaat
- paneermeel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de aardappelen en de knolselder. Snijd ze in plakken van ongeveer 3 mm. Gebruik eventueel een mandoline. Snijd de portobello’s ook in dunne plakken. Vet een ovenschaal in met wat boter. Pel en halveer de knoflook. Wrijf de ovenschaal ermee in. Maak drie laagjes van aardappel, portobello en knolselder, met telkens een sneetje kaas ertussen. Roer de eierdooiers los met de room. Kruid met peper uit de molen, zout en versgeraspte nootmuskaat. Giet het mengsel over de groenten en druk stevig aan met bakpapier of aluminiumfolie. Zet 80 minuten in de voorverwarmde oven. Het gerecht is het lekkerst als je het in de ovenschaal laat afkoelen en in rechthoeken snijdt. Bestrooi elk stuk met paneermeel en zet even onder de ovengrill.
Lees ook: Jacquemus opent pop-upshop in Parijs die 24 op 24 open is
2. Hete bliksem met kriekjes
Ingrediënten, voor 4 personen
- 750 g aardappelen, loskokend
- zout
- 1 dl melk
- peper
- nootmuskaat
- 2 uien
- boter
- 500 g gemengd gehakt
- 1 bokaal noordkrieken op sap
- 4 appelen (zoals jonagored)
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker (of kristalsuiker)
- panko (Japans broodkruim)
- 1 koffielepel cayennepeper en kerrie (als je van heet houdt)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Giet af en prak ze fijn met een pureestamper. Doe er de melk bij en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Pel en snipper de ui. Fruit in een klontje boter. Doe er het gehakt bij en bak tot het uit elkaar valt. Giet er de noordkrieken met het sap bij en laat het vocht verdampen. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de appel in stukjes en meng met de suiker. Vet een ovenschaal in met boter. Doe het gehakt in de schaal. Ga verder met de puree en eindig met de appelblokjes. Strooi er een dunne laag panko over. Verdeel een paar klontjes boter over de bovenkant en zet 30 minuten in de voorverwarmde oven.
3. Kip raclette
Ingrediënten, voor 4 personen
- 450 g krielaardappelen (bij voorkeur met gele schil)
- olijfolie
- peper
- zout
- 2 tenen knoflook
- een grote tak rozemarijn
- 4 kipfilets (bij voorkeur met vel)
- 1 eetlepel kipkruiden
- 8 plakken kaas voor raclette
Voor de stamppot
- 600 g aardappelen
- 400 g snijbiet (of warmoes)
- olijfolie
- boter
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Boen de krielaardappelen schoon en meng ze met 2 eetlepels olijfolie. Kruid met peper en zout. Leg ze in een ovenschaal met de (ongeschilde) knoflook en de rozemarijn. Zet de aardappelen 20 minuten in de voorverwarmde oven. Kruid de kipfilets met kipkruiden. Leg ze tussen de aardappelen. Bak nog eens 15 minuten in de oven. Schil de aardappelen voor de stamppot en kook ze gaar in gezouten water. Was de snijbiet (of de warmoes) en haal het blad van de stelen. Snijd de stelen in stukjes en de bladeren in reepjes. Houd apart. Bak de stelen in een scheutje olijfolie. Doe er de bladeren bij als de stelen bijna gaar zijn. Plet de aardappelen met een klontje boter en een scheutje melk. Kruid met versgemalen peper, zout en nootmuskaat. Roer er de snijbiet door. Schep de stoemp op de krielaardappelen en kip. Leg er de plakken raclettekaas op en zet enkele minuten onder de hete ovengrill.
‘Ovenschotels’ van Wim Ballieu is verschenen bij Pelckmans, o.a. hier te koop voor € 24,50.
Lees ook: 8 nieuwe series, films en documentaires om in december te kijken op Netflix