Hoewel Italiaanse charcuterie zeker een favoriet is bij de Belgen, zijn slechts weinigen op de hoogte van alle regels inzake voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit achter hun favoriete producten. Dit Europese project heeft als doel de Italiaanse vleeswaren in ere te herstellen, zij het vlees met een AOP of een IGP, of vlees dat gewoon op traditionele wijze in Italië is geproduceerd.
Heb je je buik even vol van pasta? Deze 3 originele recepten, gemakkelijk te maken voor minder dan € 5, zullen een vaste plek krijgen in het receptenboekje.
1. Bruschetta, gele courgette, basilicum, prosciutto
Ingrediënten voor 2 personen :
- 2 plakjes Prosciutto di Parma
- 4 sneetjes boerenbrood
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 gele courgette
- Een paar blaadjes basilicum
- Een scheutje olijfolie
- Sap van 1/2 citroen
- Zout
- Peper
Bereiding:
Maak de courgette schoon en snijd hem fijn. Meng de plakjes gele courgette, de olijfolie, het citroensap en breng op smaak met zout en peper. Rooster de sneetjes brood (in de oven of in een broodrooster). Als het brood nog warm is, wrijf er dan de knoflook over. Leg de courgettes op de toast, een of twee plakjes Prosciutto di Parma en wat basilicumblaadjes. Voeg een scheutje zwarte peper en een scheutje olijfolie toe.
2. Gnocchi van zoete aardappel met Gorgonzolasaus en coppachips
- Een zoete aardappel van +/-300 gr
- 100 g bloem
- 50 gr maizena
- Een eierdooier
- Een scheutje olijfolie
- Zout
- Peper
- Saus: 250 cl room, 70 g gorgonzola kaas, een klontje boter, een teentje knoflook, peper
- Chips: 10 plakjes coppaham, een vel bakpapier
- Optioneel/decoratief: rucola en walnootpitten
Lees ook: Dit wil je dit najaar zien, doen en beleven in Parijs
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de zoete aardappel in folie gedurende een uur garen met een scheut olijfolie, zout en peper Wanneer de aardappel goed gaar is, recupereer het vruchtvlees. Meng het vruchtvlees met de bloem, maizena, eidooier, zout en peper. Kneed tot een mooie, gladde bal die niet plakt. Vorm de gnocchi. Dompel in kokend gezouten water. Als de gnocchi oprijzen, betekent het dat ze gaar zijn. Plaats voor de chips een bakplaat met bakpapier in een voorverwarmde oven van 180* en leg de coppa er netjes op. Laat 5-7 minuten bakken. Controleer of hij door en door gaar is. Zodra de coppa gaar is, haal je de bakplaat uit de oven en laten afkoelen zodat de coppa hard wordt. Voor de saus, verhit een beetje boter. Voeg een geplet teentje knoflook en peper toe. Meng met de room en wanneer die kookt, voeg de gorgonzola erbij en meng flink met een garde.
3. Italiaanse orzo met prosciutto crudo, mozzarella en kerstomaatjes
- 200 g orzo
- 1 teentje knoflook
- 1/2 groentebouillon (400ml)
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
- 70 g Prosciutto Crudo
- 1 bol mozzarella
- 300grPassata
- 250g kerstomaatjes
- Ui
- peper
- Olie (olijf)
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 200 graden. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Bereid 400ml groentebouillon. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan met deksel. Fruit de ui en knoflook 2minuten op laagvuur. Voeg de orzo en de Italiaanse kruiden toe en roer 1 minuut op matig vuur. Voeg de groentebouillon toe aan de orzo. Kook de orzo, afgedekt, gedurende 10 minuten. Zorg ervoor dat de orzo vochtig blijft, voeg extra water toe als het te droog wordt. Snijd intussen de mozzarella in kleine stukjes en de kerstomaatjes doormidden. Snijd de Prosciutto Crudo in stukjes. Meng de kerstomaatjes, passata en de helft van de Prosciutto Crudo door de orzo. Breng opsmaak met wat zout en peper. Spreid de orzo uit in een ovenschaal. Strooi de overgebleven Prosciutto Crudo over de orzo en schik de stukjes mozzarella erop. Zet de schaal 5 minuten in de oven, of tot de mozzarella gesmolten is.