‘Bloedserieus’-maand november vraagt aandacht voor gynaecologische aandoening
©

‘Bloedserieus’-maand november vraagt aandacht voor gynaecologische aandoening

Leestijd: 2 min

November wordt als campagnemaand omgedoopt tot 'Bloedserieus'-maand om zo een veel voorkomend gynaecologisch probleem in de spotlights te zetten: hevig menstrueel bloedverlies (HMB). In de premenopauze krijgt 1 op de 5 vrouwen hiermee te maken. Te weinig vrouwen weten dat HMB een medisch erkende aandoening is waarvoor meerdere, eenvoudige behandelmethoden bestaan. De voorlichtingscampagne Bloedserieus moedigt vrouwen aan hun menstruatieverhaal wél te delen. Met elkaar én met een arts.

HMB, ofwel menorragie, is een erkende medische aandoening met een negatieve impact op de kwaliteit van leven: lichamelijk, psychisch én sociaal. Karakteristiek voor HMB is dat vrouwen de agenda rondom de menstruatie moet plannen. Vaak wordt het moeilijk om werk, sport en sociale activiteiten te combineren.

Hoe herken je HMB?

Symptomen van hevig menstrueel bloedverlies zijn: een korte cyclus (minder dan 21 dagen), een langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen), zeer pijnlijke maandstonden, veel bloedverlies en het verlies van grotere stolsels. Vrouwen met HMB hebben vaak meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om doorlekken te voorkomen en moeten tampons en maandverband soms om de 1-2 uur verwisselen. Vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede) is daarbij een veelvoorkomende lichamelijke klacht.

Lees ook: Jonge Belgische meisjes onder gevaarlijke druk dankzij sociale media

Dat vrouwen met HMB te lang wachten voordat ze medische hulp zoeken, blijkt onder meer uit online-onderzoek bij 1.004 Nederlandse vrouwen. Slechts 54% gaat naar de huisarts – bijna de helft doet dat dus niet – en slechts 27% belandt vervolgens bij de gynaecoloog. Meer dan de helft (60%) denkt nog altijd dat menstruatieproblemen er nu eenmaal bij horen. Driekwart (75%) weet niet dat HMB een medisch erkende aandoening is. Meer dan een kwart (27%) denkt dat de huisarts toch niets kan doen. (Anders dan in België zien Nederlandse vrouwen hun gynaecoloog niet voor een geregelde check-up, maar is voor een consult bij een vrouwenarts een doorverwijzing van de huisarts nodig.)

Medisch erkende aandoening

HMB wordt vaak veroorzaakt door hormonale veranderingen in de premenopauze. Ook myomen (vleesbomen) en poliepen kunnen hevig bloedverlies geven. HMB is geen levensbedreigende aandoening en de exacte oorzaak kan niet altijd worden vastgesteld, maar aan hevige menstruaties kunnen ook andere medische aandoeningen ten grondslag liggen, zoals een stollingsstoornis, endometriose, adenomyose, PCOS of gynaecologische kanker. Om gezondheidsrisico’s uit te sluiten is het daarom belangrijk medisch onderzoek te laten doen.

Lees ook: Steeds meer Belgen kampen met slapeloosheid, dit kan je doen

/

Verschillende behandelingen kunnen een einde maken aan HMB 

Voor HMB zijn – afhankelijk van de levensfase en onderliggende oorzaak – verschillende behandelopties. De huisarts en/of gynaecoloog kan hormoontherapie (anticonceptiepil of hormoonspiraal) voorschrijven. Myomen en poliepen kunnen door de gynaecoloog via een minimaal invasieve chirurgische ingreep worden verwijderd.

Bij vrouwen in de premenopauze die geen kinderwens meer hebben, is ook endometriumablatie mogelijk. Bij deze behandeling wordt het baarmoederslijmvlies verwijderd met behulp van elektrische energie. Resultaat van de NovaSure-behandeling: nauwelijks of helemaal geen menstrueel bloedverlies meer, terwijl de hormoonhuishouding intact blijft. 

Over Bloedserieus

De campagne Bloedserieus informeert vrouwen in de campagnemaand november én het jaar rond over de oorzaken van en behandelopties bij hevig menstrueel bloedverlies. Via de website én via (online) events, zoals de Nederlandstalige Bloedserieus-webinar op dinsdagavond 9 november waarin een huisarts en gynaecoloog uitleg geven en vragen beantwoorden. Meer informatie en agendatips: hevigbloedverlies.nl.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Bloedserieus, Gezondheid, Menstruatie.