Van Theo Francken tot Avicii en Meghan Markle: dit was 2018 volgens Google
© Pixabay - Pexels

Van Theo Francken tot Avicii en Meghan Markle: dit was 2018 volgens Google

Leestijd: 2 min

Zeg mij wat je googelt en ik zeg je wie je bent. Toegegeven, een detailportret zal het misschien niet zijn, maar de net vrijgegeven Year in Search van Google onthult heel wat over ons Belgen. Wat ons in 2018 vooral bezighield? Voetbal, verkiezingen en verandering. Een woordje uitleg.

Naar jaarlijkse gewoonte onthult Google vandaag zijn Year in Search, lees: diverse top 10’s die een overzicht geven van de meest ingetikte zoektermen van het voorbije jaar. “De overzichten van trending zoekopdrachten laten goed zien wat een land het afgelopen jaar bezighield”,  aldus Michiel Sallaets, Communications Manager Google Benelux.

Sport

Voetbal scoorde hoog, uiteraard. Een wapenfeit waar de prestaties van de Rode Duivels op het WK ongetwijfeld voor iets tussen zit. De Vlamingen blijken iets ferventere voetbalfans dan de Walen. ‘WK 2018’ staat immers met stip op 1 in het lijstje van meest trending zoekopdrachten, terwijl ‘match coupe du monde’ strandt op plaats 4.

Van de voetballende heren blijken Eden Hazard, Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne het populairst, over Vincent Kompany weten we blijkbaar al heel wat, want hij eindigt op plaats 10 van de meest trending Rode Duivels. Andere sportieve happenings die ons bezighielden waren de Tour de France, Wimbledon en de Australian Open.

Wie oh wie?

Geen voetballer te bekennen in het lijstje van bekende Belgen. Daar zijn het Maurane, Bo Van Spilbeeck en Boris Van Severen die de top 3 vullen. Internationaal moeten ze de duimen leggen voor Avicii, France Gall en Meghan Markle, Stephan Hawking strandt in het jaar van zijn overlijden op de achtste plaats.

Koning Filip, Koningin Mathilde en Koning Albert II voeren de koninklijke familielijst aan, terwijl Theo Francken, Maggie De Block en Charles Michel hetzelfde doen op federale overheidsniveau. Hilde Crevits is de meest gegoogelde politica van Vlaanderen, Pascal Smet blijkt een hit in het Brusselse.

Qua entertainment zijn we vooral bezig met Temptation Island, De Mol en Dancing with the Stars. Black Panther, Venom en de Freddy Mercury biopic Bohemian Rhapsody zijn de films waar we het vaakst iets over wilden weten, terwijl Fortnite dan weer het meest gegoogelde spel was.

Wat is… en hoe?

De ‘wat is…’ zoekopdrachten blijken vragen waarop ook wij je zonder Google het antwoord schuldig zouden zijn. Zo blijkt ‘wat is mijn auto waard?’ de meest gegoogelde vraag, op de voet gevolgd door ‘wat is tbs’ en ‘wat is sapioseksueel’. De ‘wat is Pinksteren’ op plaats 10 is ietwat verontrustend, net als het feit dat de bestaansduur van Action maar liefst twee ‘hoe lang’ vragen in de top 10 bekleedt.

Gelukkig vroeg de Belg zich in 2018 ook af hoe je nu precies moet stemmen en om hoe laat. In de categorie ‘random but cute’ willen we ook nog graag weten hoe snel een zonnebloem groeit, hoe oud de kat des huizes zal worden, hoe Tinder werkt en hoe je slijm maakt zonder lijm. Maar de mooiste zoekopdracht van allemaal is het zeer gedetailleerde ‘hoe zit het met mij visumaanvraag?’. Misschien dat Tom Helsen het antwoord weet..

Benieuwd waar we de voorbije jaren nog naar op zoek waren? Lees dan ook Dit waren de meest gegoogelde dingen in 2017 en Ok Google: de meest gestelde beautyvragen van 2016 zijn….

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: 2018, Google, Internet.