Free Anouk
© Unsplash - Rawpixel

Free Anouk

Leestijd: 1 min

Die ochtend op de redactie. Een afgepeigerde Anouk leunt tegen de deur met haar voorarm op het voorhoofd. “De schrik van mijn leven heb ik deze morgen beleefd.” Ze vertelt hoe acht federale politieagenten haar uit het bed lichtten om vijf uur ’s ochtends, gsm en computer meenamen, en zeiden dat ze het recht had om te zwijgen. Een jaar lang werd ze van mensensmokkel verdacht op basis van een onderschept mailtje waarin ze vroeg hoe ze een transmigrant kon helpen.

Onze hoofdredactrice engageerde zich eerst voor de vluchtelingen in de Jungle van Calais. Daarna bood ze migranten uit het Maximiliaanpark regelmatig een bed aan. Daarover had ze positieve en negatieve verhalen te vertellen, maar de menselijke solidariteit haalde het telkens van het terugkruipen in de eigen, comfortabele cocon.

Samen met haar werden nog tien anderen beschuldigd. Het proces werd een lijdensweg met veel onzekerheden: ver werd gezegd dat de straffen zwaar zouden zijn omdat er een voorbeeld moest gesteld worden. Gedachtegoed ingefluisterd door de angst voor een al te repressief binnenlands beleid?

Toen ik hier kwam solliciteren, zei mijn hoofdredactrice me nadrukkelijk: Marie Claire is geen politiek blad, we brengen nieuws met een blik op de wereld, met een vrouwelijke insteek, maar we gaan niet in op de politieke waan van de dag. En dat is de reden waarom wij je amper hebben ingelicht over deze zaak.

Maar nu is het tijd: Anouks advocaat én de procureur vroegen om haar vrijspraak en op 12 december, vandaag dus, volgt de rechter hoogstwaarschijnlijk dit advies. Wij zijn opgelucht. En blij dat de scheiding der machten bestaat in ons land.

Anouk

Mihály Zoltán

Geëngageerd blijven we wél: daarom staat op de cover van ons januarinummer – dat je vanaf volgende woensdag in de krantenwinkel vindt – de Somalische vluchtelinge Rea Milla, die het in Hongarije (of all places) tot topmodel schopte.

Voorbij de angst en het doemdenken duiken kansen en hoop op. Daarom een januarinummer van Marie Claire vol positief nieuws voor een mooier morgen!

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."