Zo proef je het verschil tussen schuimwijn en champagne
© Getty Images

Zo proef je het verschil tussen schuimwijn en champagne

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

We zijn er misschien vroeg bij, maar we geraken stilaan in feestmodus. En bij een feestje hoort champagne, of op zijn minst een glas bubbels. Maar wat is het verschil tussen deze champagne en mousserende wijn? We vroegen het aan een expert.

/

Zeg nooit schuimwijn tegen champagne. Schuimwijn is de verzamelnaam voor allerlei soorten bubbels. Ondanks het goedkope imago, kunnen ze even goed zijn als bepaalde champagnes. Aan bepaalde goedkope versies wordt achteraf CO2 toegevoegd. Vandaar het mindere imago.

Mousserende wijn is een erg brede term die elke wijn met bubbels omvat. Zelfs champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen.

“Champagne en mousserende wijn behoren tot de familie van de bruisende wijnen, wat betekent dat ze koolzuurbelletjes bevatten die een bruisende sensatie in de mond creëren”, zegt Antoine Clasen, CEO van Bernard Massard, en afstammeling van het oprichter, Jean-Bernard Massard. Bernard-Massard is de grootste producent van mousserende wijnen volgens de ’traditionele methode’ in Luxemburg. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen de twee. Clasen legt uit.

/

Het productiegebied

“Het grootste verschil zit hem in de productieregio. De term mousserende wijn is een algemene term die alle mousserende wijnen omvat die over de hele wereld worden geproduceerd. Dit omvat mousserende wijnen uit Italië (prosecco), Spanje (cava), Duitsland (sekt) en andere landen. Champagne daarentegen is specifiek voor een welbepaalde regio in Frankrijk: de Champagne. Het wordt daarom beschermd door een appellation contrôlée, wat betekent dat om champagne genoemd te worden, de wijn geproduceerd moet worden volgens strikte regels die zijn vastgelegd door deze specifieke regio.”

Druivensoorten

“Mousserende wijnen kunnen gemaakt worden van verschillende druivensoorten, afhankelijk van het land en de regio van productie. Champagne daarentegen wordt traditioneel gemaakt van drie belangrijke druivensoorten: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier.”

Lees ook: Op deze adressen drink je heerlijke natuurwijn

De productiemethode

“Champagne wordt vaak geproduceerd volgens de traditionele methode, of méthode champenoise, waarbij de gisting in de fles plaatsvindt. Hierbij vindt een tweede gisting plaats in de afgesloten fles, waardoor de koolzuurbelletjes ontstaan. Voor mousserende wijnen kunnen verschillende productiemethoden worden gebruikt, waaronder de traditionele methode, de Charmat-methode (gisting in gesloten tanks) of carbonatatie (toevoeging van koolzuurgas). De druiven moeten met de hand geplukt worden.”

De smaak

“Door de gebruikte druivensoorten, het specifieke terroir van de Champagne en de productiemethode heeft champagne vaak een complexer en verfijnder smaakprofiel dan veel andere mousserende wijnen.”

/

Biologische wijnen

“Wanneer bedrijven zoals Bernard-Massard biologische dranken produceren, betekent dit dat ze strikte biologische richtlijnen en normen volgen voor ingrediënten en productieprocessen, met als doel duurzamere en milieuvriendelijkere producten te leveren. Met Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling en Pinot Noir druiven heeft deze biologische cuvée sindsdien uitzonderlijke resultaten opgeleverd. Een biologische mousserende wijn is mousserende wijn die gemaakt is van druiven die op biologische wijze geteeld zijn, zonder gebruik van pesticiden of chemische meststoffen. Bij het wijnmaken worden ook zo min mogelijk chemicaliën gebruikt en wordt de voorkeur gegeven aan natuurlijke methoden.”

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Champagne.