Een wollen trui wassen in 5 stappen
© Launchmetrics Spotlight

Een wollen trui wassen in 5 stappen

Leestijd: 1 min

Een wollen trui is een geliefd kledingstuk, maar het correct wassen ervan is essentieel om het in topconditie te houden. Hier zijn 5 eenvoudige stappen om jouw wollen trui te wassen zonder kwaliteitsverlies.

/

Van angora en alpaca tot merino, wollen truien zijn er in een breed scala aan materialen die je gans de herfst en winter warm houden. Als je bepaalde verzorgingsregels echter niet in acht neemt, kan het kledingstuk makkelijk beschadigd raken.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het vooral belangrijk om extra aandacht te besteden aan de manier waarop je wol wast. Wij leggen precies uit hoe je een wollen trui kan wassen.

Stap 1: controleer het etiket voor het wassen van je wollen trui

Bekijk voor je begint zorgvuldig het wasvoorschrift op het etiket van je wollen trui. Die labels hangen er immers niet voor niets in, maar bieden essentiële informatie over de specifieke wasinstructies, zoals de aanbevolen watertemperatuur, het type wasmiddel en of handwas dan wel machinewas geschikt is.

Stap 2: voorbereiding van de was

Als het wasetiket handwas aangeeft, vul dan een wasbak of een emmer met lauwwarm water. Gebruik voor het wassen van wollen kleding een mild wasmiddel dat speciaal is gemaakt voor wol. Voeg het wasmiddel toe aan het water en meng het goed.

Stap 3: wassen van de wollen trui

Dompel de wollen trui voorzichtig onder in het water en druk zachtjes om het wasmiddel door de vezels te verspreiden. Vermijd wrijven, draaien of te veel beweging om vervilting of vervorming te voorkomen. Laat de trui ongeveer 10-15 minuten inweken.

Stap 4: spoelen en afdrogen

Spoel de trui grondig uit met schoon, lauwwarm water om alle zeepresten te verwijderen. Druk voorzichtig het overtollige water uit, maar wring of draai de trui niet. Leg de trui op een schone handdoek en rol deze voorzichtig op om het resterende water te absorberen.

Stap 5: laten drogen

Plaats de gewassen trui op een droogrek of leg hem plat op een schone handdoek om te drogen. Vermijd direct zonlicht en warmtebronnen, omdat deze de wol kunnen beschadigen. Laat de trui op natuurlijke wijze drogen. Dit helpt om zijn vorm en zachtheid te behouden.

Het zorgvuldig wassen van een wollen trui volgens deze stappen zal de levensduur ervan verlengen en ervoor zorgen dat je nog lang plezier hebt van dit geliefde kledingstuk. Onthoud altijd de unieke wasinstructies van jouw trui te volgen voor het beste resultaat.

Lees ook: Hoe was en verzorg je kasjmier? & 5 tips om je kleding langer mooi te houden.

Redactie Marie Claire De artikels van >