Wist je dat maar liefst 80% van onze goede voornemens al na 12 dagen in het nieuwe jaar ten onder gaat? Daarom staat 12 januari ook wel bekend als ‘Quitters Day’. De grootste boosdoener zijn torenhoge ambities. Een op de drie Belgen geeft toe dat ze zich wagen aan té hoog gegrepen voornemens.
Dat blijkt uit onderzoek van Helan Onafhankelijk ziekenfonds. Daarom lanceert het ziekenfonds een campagne om de Vlaming dit jaar te helpen met hun voornemens. Met ‘Ga Klein’ roept Helan op om kleine en realistische doelen te stellen.
Kleine, realistische doelen
Ondanks het lage slaagpercentage van vorig jaar (14%), maakt driekwart van de Belgen de nieuwe voornemens voor 2024. Al denkt slechts 13% dat hij erin zal slagen. En bijna 1 op 4 keek er op 1 januari al tegenop om met hun voornemen aan de slag te gaan.
De Belgen willen graag aan de slag met hun gezondheid als je de meest voorkomende goede voornemens bekijkt. Al zijn er nog wat verschillen, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Vlamingen meer wil gaan bewegen, terwijl Walen aangeven een gezonder gewicht te willen bereiken. Daarnaast streven veel meer vrouwen (25%) naar meer tijd voor zichzelf, tegenover 15% van de mannen. Tot slot geven mannen (13%) bijna dubbel zo vaak aan te willen stoppen of minder alcohol te willen drinken vergeleken met vrouwen (7%).
Stap voor stap voor het beste resultaat
Lynn Pellen, expert gezondheidspromotie bij Helan Onafhankelijk ziekenfonds, geeft vijf tips.
1. “Stort je allereerst niet te overmoedig in een ambitieus project. Begin bijvoorbeeld met wandelingen als je je lichaamsbeweging wilt verhogen, in plaats van direct te gaan hardlopen, en maak dagelijks kleine vorderingen.”
2. “Vermijd vervolgens de valkuil van perfectionisme en gooi je voornemen niet meteen weg als er iets misgaat. Volg de 80/20-regel: maak 80% gezonde keuzes en laat 20% ruimte om te genieten zonder te veel zorgen.”
3. “Pas tot slot op dat je niet te veel tegelijk wilt veranderen. Begin met één goed voornemen en laat de anderen even voor wat ze zijn. Kies het voornemen dat de grootste winst oplevert of waar je het meest enthousiast over bent om mee te beginnen. Word verliefd op de methode en geniet van elke stap die je neemt om jouw doel te behalen.”
4. “Bouw voor jezelf een systeem van gewoontes in, die niet te veel moeite kosten en makkelijk uitvoerbaar zijn. Want daarin zit net de winst om vooruitgang te boeken. Jouw doel geeft slechts de richting aan. Door je focus te verleggen van het doel naar de methode, stel je ook jouw geluk niet uit tot je ‘toekomstige ik’ de mijlpaal behaalt.”
5. “Gebruik een planning en plan je nieuwe gewoontes concreet in. Zo hoef je niet te wachten op motivatie om te starten met gezond koken of zoeken naar een dag waarin je een uurtje vrij hebt om te sporten. Door je ingrediëntenlijstje of weekmenu of sportles meteen in te plannen, ben je al halverwege de eerste stap.”
Lees ook: Een moodboard maken is de manier om je doelen voor het nieuwe jaar te bereiken