Lize Feryn en Aster Nzeyimana lanceren modemerk
© Pers

Lize Feryn en Aster Nzeyimana lanceren modemerk

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

De modewereld heeft er een eigentijds, eigenzinnig en inclusief label bij: Melange. Het is een nieuw project van actrice Lize Feryn en sportjournalist Aster Nzeyimana.

/

Een mooie melange van lokale en internationale invloeden, voor alle afkomsten, achtergronden en genders: dat is hoe je Melange zou kunnen omschrijven. Het nieuwe Belgische modelabel is het geesteskind van sportjournalist Aster Nzeyimana en model en actrice Lize Feryn. Hun eerste capsulecollectie maakt meteen duidelijk waar het merk voor staat: moeiteloos elegante silhouetten waarbij mannelijke en vrouwelijke vormen hand in hand gaan.

Geen compromissen

Melange is ontstaan vanuit liefde voor mode en passie voor ambacht. Feryn vond je op haar tiende al achter een naaimachine. Haar mama en oma – die professioneel naaister was – leerden haar de kneepjes van het vak. Samen met haar zussen volgde ze een vierjarige opleiding Marokijnbewerker en richtte ze in 2015 het handtassenlabel Atelier Feryn, nu Feryn Label, op. Haar ervaring als model in grote modesteden als Milaan en New York wakkerden haar liefde voor mode alleen maar aan.

Nzeyimana is met zijn achtergrond als voetballer en sportjournalist op vlak van mode altijd het buitenbeentje geweest. Niet bang om dingen te proberen en over de grenzen heen denken, in een omgeving waarin dat allerminst evident is. Maar hij merkte dat hij in zijn zoektocht naar elegante stuks vaak botste op monotone en beperkte kledingmogelijkheden voor mannen. Daarom deelde hij, naast lief en leed, ook een kleerkast met Feryn. Maar daarin merkte hij dat veel van die stuks enkel rekening hielden met vrouwelijke vormen. Daarom begon Melange ook vanuit een verzuchting. Het moest een modelabel worden zonder compromissen.

/

Genderless, niet unisex

Een breed pallet aan maten staat toe om bij Melange over de klassieke genders heen te denken. Er wordt niet benoemd wie wat geacht wordt te dragen. Maar: genderless is niet hetzelfde als unisex. Het betekent louter het niet labelen van van de stuks. Melange laat de vormloze stuks links liggen, maar gaat net voor uitgesproken vormen. Sterke lijnen, hoge tailles, wijde pijpen en brede schouders in combinatie met flowy blouses en jurken. Het benadrukt zowel de mooiste mannelijke als vrouwelijke vormen.

Naast de stoffen, is ook het ontwerp- en productieproces duurzaam. De prototypes werden gemaakt in België en de productie van de stoffen tot eindproduct vond binnen Europa plaats. Fast Fashion heeft geen plek in de visie van Melange. Deze collectie groeide zo’n twee jaar geleden.

Er werd tijd genomen om alles te ontwikkelen, om de juiste keuzes te maken. Kostbare tijd die nodig is om geen compromissen te moeten sluiten. Daarom werd er geen rekening gehouden met seizoenen of koopkrachtige periodes (zoals de eindejaarsperiode). En is de tijd eindelijk rijp om met deze collectie naar buiten te treden. Of en wanneer er een tweede collectie komt: dat zal vanzelf blijken.

Lees ook: De mooiste sjaals, mutsen en handschoenen van Belgische merken

 

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Lize feryn.