8 keer sneeuwpret in eigen land
© Unsplash

8 keer sneeuwpret in eigen land

Door Lotte Gillis
Leestijd: 4 min

Dankzij de dalende temperaturen en eerste sneeuwvlokken zou je in gedachten al eens durven wegdromen naar een verre wintervakantie. Toch is dat dagdromen nergens voor nodig want op deze acht plekken beleef je ski- en sneeuwpret dicht bij huis.

/

We zitten midden in de winter en dat kan je aan alles voelen. Zo wordt het sneller donker, is het koud buiten en is er zelfs al sprake van de eerste sneeuwvlokken in Vlaanderen. Je houdt ervan of je houdt er niet van, maar de winter is hoe dan ook een seizoen dat unieke activiteiten mogelijk maakt die je op een ander moment van het jaar niet kan doen. Van (indoor) skiën tot langlaufen en prachtige winterwandelingen maken. Deze acht plekken bieden je sneeuwpret in België.

Lees ook: Onze redactie test de beste wellnessbehandelingen

/

1. Skiën in Valle de Wanne

Hoewel de meerderheid naar het buitenland trekt om te gaan skiën heeft ook België echte skipistes. De langste ligt in Valle De Wanne en heeft een lengte van maar liefst 1 kilometer. Daarnaast kan je hier ook langlaufen op een van de twee langlaufpistes van drie en acht kilometer en sleeën op de speciale sleepiste. Toch blijft het altijd aangeraden om op voorhand eens te checken of er genoeg sneeuw ligt en de pistes dus geopend zijn.

Alle informatie vind je op de website van Valle de Wanne.

/

2. Wandelen in het woud van Saint-Hubert

Het woud van Saint-Hubert is een must voor de natuurliefhebbers. Dit bos is in de Ardennen gelegen en strekt zich uit over 100 000 hectare. Wanneer de bomen in de winter bekleed worden met een laagje sneeuw ziet het woud er pas echt sprookjesachtig uit. Met een beetje geluk kan je er zelfs wild spotten.

Meer informatie vind je op de site van Saint-Hubert.

/

3. Indoor sneeuwpark in Komen

In het indoor sneeuwpark Ice Mountain in het Henegouwse Komen kan je het hele jaar door skiën en snowboarden. Omdat het sneeuwpark indoor is hoef je je dus geen zorgen te maken over de hoeveelheid sneeuw die er ligt, wat je dan ook de mogelijkheid op een teleurstelling bespaart. Daarnaast is het de ideale locatie om met kinderen naartoe te trekken door de unieke extra activiteiten die het park biedt.

Naast skiën en snowboarden is er in Ice Mountain nog veel meer te doen. Zo kan je er op een opblaasbare band van een helling afglijden. Deze activiteit is geschikt voor de allerkleinsten, je kan namelijk al deelnemen vanaf vier jaar. Daarnaast krijg je in dit park ook de kans om mee te rijden met een pistenbully, dat is de machine die de pistes onderhoudt.

Meer informatie vind je op de website van Ice Mountain.

Lees ook: Onze ultieme tips voor een weekend in Gent

/

4. Schaatsen in de Kalmthoutse Heide

Schaatsen kan je heel het jaar door doen op indoor pistes, maar niets gaat boven een schaatssessie op natuurijs. Door de koude temperaturen ligt er al een ijslaag op de vennen in de Kalmthoutse Heide. Kijk voor je gaat goed na of het ijs al dik genoeg is. Op dit moment is het ijs namelijk net iets te dun, maar aangezien het de komende nachten nog zal vriezen wordt verwacht dat het ijs dik genoeg zal zijn binnenkort.

Ga voor meer informatie naar de website van de Kalmthoutse Heide.

/

5. Sneeuwwandeling langs de Ninglinspo

Een wandeling langs de Ardense Ninglinspo is hoe dan ook iets wat je moet gedaan hebben. Zelfs als je deze wandeling al in een ander seizoen maakte, is het absoluut de moeite waard om deze winter eens terug te gaan. De route is namelijk nog mooier bij koude temperaturen. Wanneer de rivier door een besneeuwd bos loopt, waan je je net in een winterwonderland. De waterval aan het einde van de wandeling is de kers op de taart van een geslaagde winterwandeling.

Meer info vind je op de site ardennen.nl

Lees ook: Binnenkijker: het kleurrijke interieur van Sarah Poniatowski

/

6. Indoor skiën in Peer

Hoewel de temperaturen rond het vriespunt liggen, heeft Vlaanderen niet het klimaat, en al zeker niet de bergen, om over natuurlijke skipistes te beschikken. Gelukkig wil dat niet zeggen dat je naar het buitenland moet gaan voor wat skipret. Zo kan je in de indoor skipiste Snow Valley in Peer terecht om je ski- en snowboardkunsten bij te schaven.

In dit ski- en snowboardcentrum kan je je op eigen houtje aan een piste wagen, maar je hebt ook de mogelijkheid om lessen te nemen. Snow Valley heeft drie verschillende pistes waaronder een oefenpiste van 100 meter breed en een hoogteverschil van 12 meter voor de beginners en een funpark met rails en schansen. Deze piste is 85 meter lang en heeft een hoogteverschil van 25 meter. Tot slot hebben ze nog een grote piste van 350 meter lang en een hoogteverschil van 64 meter.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Snow Valley Peer (@snowvalleypeer)

Meer info vind je op de site van Snow Valley.

/

7. Langlaufen in Baraque Michel

Wie op zoek is naar een leuke langlauflocatie komt in Baraque Michel zeker aan zijn trekken. Hier bevinden zich drie langlaufpistes van vijf, zes en zeven kilometer en voor de geoefende langlaufer is er zelf een parcours van 25 kilometer lang waarbij je alle drie de pistes doorloopt.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van Ostbelgien.

/

8. Winterwandeling in de Plantentuin van Meise

Zelfs als het niet sneeuwt, kan je in de winter nog prachtige natuurwandelingen maken. Een plek die zich daar perfect toe leent is de Plantentuin van Meise. Hier werd een speciale wintertuin aangelegd waar alle winterbloeiers bij elkaar staan. Deze planten zien er, in tegenstelling tot de meeste planten, beter uit naarmate het kouder wordt. Denk aan de geurende winterkamperfoelie, de prachtige papierstruik en kleurrijke wintercyclamen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Plantentuin Meise (@plantentuinmeise)

Ga voor meer informatie naar de site van de Plantentuin van Meise.

Lees ook: Kamerplanten blij houden tijdens de herfst en winter doe je zo

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Kunstschaatsen, Ski, Wandelen, Winter.