Zo herken je de waarschuwingssignalen van een burn-out
© Getty Images/MCB

Zo herken je de waarschuwingssignalen van een burn-out

Leestijd: 2 min

Het aantal Belgische werknemers dat ziek thuiszit met een burn-out is in drie jaar met 66 procent toegenomen. En het kan vrijwel iedereen overkomen, ook als je een job hebt die je graag doet. Wij delen de tekenen die weg kunnen geven dat je tegen een burn-out aanzit.

/

Volgens de International Classification of Diseases (een handboek voor medische zorgverleners) is een van de belangrijkste criteria voor een burn-out ‘het gevoel van uitputting‘. Dit is een uitputting die geen enkele goede nachtrust kan verhelpen.

“Ondanks dat je een heel weekend vrij bent geweest, ga je maandag nog steeds terug naar werk met het gevoel dat je niet uitgerust en energiek bent”, zegt maatschappelijk werker Melody Wildingtegen HuffPost. “Je voelt je leeg en vermoeid, zelfs als je met vrienden en familie bent.”

Je bent niet meer gefocust op werk

“Afstand creëren van je werk is een ander criterium. Je eindigt de dag met het gevoel dat je niks gepresteerd hebt en daarnaast laat je veel werk liggen. Je hebt het gevoel dat je geen motivatie hebt, waardoor je veel taken uitstelt terwijl je die vroeger met gemak zou hebben afgerond”, zegt Wilding.

Ben je juist een doelgericht persoon? Volgens Wildling kunnen over-achievers ook op een te hoog niveau en om de verkeerde redenen werken. “Je voor de volle 100 procent inzetten terwijl je er geen voldoening en energie uithaalt, kan uiteindelijk ook zijn tol eisen. Dit komt vaak voort uit een schuldgevoel en de verplichting die je voelt. Je hebt het gevoel dat je continu moet bijblijven en daardoor alle ballen omhoog probeert te houden.”

Lees ook: Zo herken je een burn-in, de voorloper van een burn-out.

/

Je bent cynischer en negatiever

Negativiteit en cynisme zijn andere symptomen die kunnen duiden op een burn-out, volgens het handboek. “Niet echt in staat zijn om te zien hoe jouw werk het verschil maakt, terwijl je dat voorheen wel kon, is een probleem. Dit is hoe cynisme kan opduiken bij professionals die hun werk als een roeping zien”, zegt Joy Harden Bradford, psycholoog én gastspreker van de podcast Therapy for Black Girls.

Volgens Bradford zou je in potentiële bondgenoten, vijanden kunnen zien. Ook zou je snel negatieve conclusies trekken over mensen en situaties zonder dat je alle feiten op een rij hebt. Daarnaast zou je het gevoel kunnen hebben dat jouw stem niet meer telt.

Je voert je werk slechter uit

Als voor een lange tijd minder efficiënt op je werk bent, kan dat een ander teken zijn. Absentie en onzorgvuldigheid op werk kunnen versterkt worden als je geen engagement meer voelt. “Het kan langer duren voordat je dingen voor elkaar krijgt, doordat je concentratie en energie het niet toelaten. De emotionele investering is er niet”, zegt Wilding.

/

Je bent steeds vaker ziek

Je kunt jezelf emotioneel uitputten en door blijven gaan, maar je lichaam houdt dit niet bij. Hierdoor kun je je ziek blijven voelen, want je lichaam geeft op deze manier aan dat er iets mis is. Dit is een teken waar je aandacht aan moet besteden.

“Burn-out is een stressfenomeen dat een patroon van gezondheidsklachten laat zien, zoals hoofdpijn, maag- en darmklachten, spierspanning, hypertensie, verkoudheid/griep en slaapstoornissen”, aldus een studie van Maslach uit 2008 over vroege symptomen van een burn-out.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire Nederland.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Burn-out.