Zo help je een roker om te stoppen
© Unsplash

Zo help je een roker om te stoppen

Door Laura Dabekaussen
Leestijd: 2 min

Die geur in je haar, in je kleren, in je huis en een omgeving die klaagt als je in de buurt een sigaret opsteekt. We weten het allemaal wel, roken is ongezond, maar waarom houden we deze gewoonte dan zo hardnekkig vol, terwijl de nadelen duidelijk opwegen tegenover de vrijwel onbestaande voordelen?

Een enquête van Pfizer in 2018 bij 200 mannen en vrouwen bracht de belangrijkste waarheden over roken aan het licht en stootte zo misschien wel op dé oplossing om te (leren) stoppen. Het geheim is geen dure medicatie of een visite bij een hypnotiseur/kwakzalver, maar de steun van vrienden en familie op een wel heel ludieke manier.

/

Facts and figures over roken:

De resultaten van het onderzoek zijn verbluffend. Zo blijkt dat 3 op 4 rokers al geprobeerd heeft om te stoppen zonder succes en dat bijna 1 op 5 rokers zijn rookverslaving verbergt voor de omgeving. Pakjes sigaretten verstoppen, parfum aanbrengen, het haar vaker wassen, handschoenen dragen en zelfs van kledij wisselen, is terugkerend gedrag. Vaak komt dit omdat ze diep vanbinnen wel weten dat hun slechte gewoonte niet strookt met de levenswijze die ze willen hebben. Het stiekeme gedrag wordt dan vooral toegewezen aan imagobescherming en faalangst.

Voorbeeld: In plaats van alleen te roken in de vriendengroep, zullen rokers verschillende manieren verzinnen om even alleen te zijn. Dit doen ze om commentaar te vermijden. Het Smurtingeffect (smoking en flirting) heeft op deze manier al lang zijn glans verloren.

Nog uit onderzoek blijkt dat 80% van alle niet-rokers al heeft aangegeven een roker te willen helpen stoppen. De slaagkans is het grootst wanneer roker en niet-roker samen onder één dak leven of een persoonlijke relatie hebben. Rokers die kunnen rekenen op de steun van hun omgeving hebben daar dus alle baat bij. Bovendien is 59% van de ondervraagde niet-rokers bereid om zelf een slechte gewoonte te laten vallen of een goede gewoonte aan te nemen om zo een roker te overtuigen te stoppen. Voorbeelden hiervan zijn: gezonder eten, minder alcohol drinken, helpen in het huishouden of zelfs vrijwilligerswerk doen.

stop_mc

unsplash

/

Pact For Life, een rookstopcampagne van Pfizer

logo_mc

Pers

Pact For Life, de rookstopcampagne van Pfizer, gebruikt de uitkomsten van de enquête als leidraad om rokers te helpen stoppen. Wie zich wil inschrijven doet dat via de Facebookpagina van Pact For Life. De basis van de campagne ligt in de omgeving. Die speelt een belangrijke rol bij het stoppen met roken.

Het principe is eenvoudig: De roker gaat gedurende één maand een verbintenis aan met iemand uit zijn omgeving waarbij hij zich engageert om te stoppen met roken. De andere persoon moedigt de rookstop aan door een tegenprestatie af te spreken. Hier kan je zelf zo ver in gaan als je wil. Gezonder eten, twee keer per week sporten, een maand lang mee naar de voetbal van je lief gaan kijken, elke dag een massage, je kan het zo gek nog niet bedenken.

Op deze manier ondersteun je elkaar en vergroot je de kans op een succesvolle stop. De periode van 30 dagen is zeer belangrijk, want dit is de tijd die een roker nodig heeft voor een definitieve stop.

Succes!

Meer Marie Claire lezen: Brussel opent het debat rond verslavingen met een forum, Vijf dingen die je moet weten voor je aan meditatie begint, Welke blondines hebben baat bij zilvershampoo, geef je carrière een boost met after (net)work,

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Campagne, Pact For Life, Roken, Stoppen met roken.