Banksy Unauthorized: de controversiële street art expo komt naar Brussel
© Pers

Banksy Unauthorized: de controversiële street art expo komt naar Brussel

Door Eloïse Pirard en Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Van 8 november tot 30 december kan je in Brussel terecht voor Banksy Unauthorized, de expositie van de bekende straatkunstenaar Banksy. Nooit eerder gepubliceerde foto's, beroemde tekeningen, zeefdrukken en sculpturen... het programma is ijzersterk, ook al werd de expo niet goedgekeurd door de artiest zelf!

De mysterieuze, maar wereldberoemde kunstenaar Banksy strijkt neer in Strokar Inside, de oude supermarkt omgevormd tot paradijs voor street art in Brussel. De fans van de kunstenaar vinden de expositie geweldig, terwijl Banksy daarentegen niet enthousiast is over de hommage.

Meer lezen? Glutenvrij eten in Brussel: 5 verrassende adresjes

/

Het project?

Banksy Unauthorized

Alexandra Lambert en Fred Atax, de twee oprichters van Storkar Inside, vonden het hoog tijd om Banksy eens in de kijker te zetten. Tijdens de exclusieve tentoonstelling zet het duo de mysterieuze kunstenaar bijna twee maanden lang in de schijnwerpers, zonder toestemming van de artiest zelf. Op het programma staan meer dan 60 werken van Banksy.

Terwijl sommige schilderijen zoals Girl with balloon, Kate Moss of Media ondertussen de hele wereld zijn rondgereisd, worden op Bansky Unauthorized ook 25 andere werken uitgestald, die nog nooit aan het publiek werden getoond. Daarnaast zijn er op de tentoonstelling ook verschillende zeefdrukken, beeldhouwwerken en foto’s aanwezig om al de fans te entertainen.

/

Waarom is de expo controversieel?

Banksy Unauthorized

Bijna alle werken die in Strokar worden tentoongesteld, komen uit de privécollectie van Steve Lazarides, de voormalige vertegenwoordiger van Banksy. Het is legaal om deze werken te exposeren, maar de organisatoren doen dit wel zonder de toestemming van Banksy zelf.

Bij de opening van de tentoonstelling kwamen enkele Belgische kunstenaars in opstand, omdat de artiest uit Bristol zelf niets te maken heeft met het initiatief van Strokar. Björn van Poucke, organisator van Chrystal Ship in Oostende en rasechte Banksy expert, klaagde in De Standaard dat de tentoonstelling nogal vaag is: “Ze wekken de indruk dat Banksy zelf de tentoonstelling heeft georganiseerd, terwijl dit duidelijk niet het geval is.” 

banksy unauthorized

Bovendien vraagt de bekende kunstenaar zelf bijna nooit toegangsgeld als hij zijn werk voorstelt aan het publiek. Dit is verre het geval bij Strokar waar men 15 euro vraagt voor een ticket. Het is helaas ook niet de eerste keer dat deze situatie zich voordoet. Banksy heeft ondertussen een website opgericht waarop hij vermeldt welke initiatieven hij zelf organiseert en welke niet.

De oprichters van Strokar vermelden wel dat de opbrengst van de tentoonstelling enkel is bedoeld om andere gelijkaardige projecten te ondersteunen.

Meer lezen? Weekendtip: Modest Fashion Forum in Antwerpen

/

Gaan we?

Enkele weken geleden haalde de Britse grafittikunstenaar opnieuw de kranten. Nadat een van zijn werken verkocht werd voor 1,2 miljoen euro vernietigde het werk zichzelf met een papierversnipperaar. De gebeurtenis kreeg volop aandacht in de media, waardoor Banksy zichzelf in de geschiedenis schreef. Het kunstwerk heeft dan ook zijn waarde niet verloren, integendeel!

De tentoonstelling Bansky Unauthorized surft dus ook mee op deze controverse en trekt massaal fans aan van de Britse kunstenaar. Zelfs al is het eigenlijk niet goedgekeurd door de artiest.

Dus, als we even kunnen vergeten dat straatkunst eigenlijk voor iedereen gratis en toegankelijk zou moeten zijn, zijn we toch wel erg nieuwsgierig naar deze expositie!

/

Praktische informatie:

Waar? Waterloosteenweg 569, 1050 Brussel.

Openingsuren? Dinsdag- woensdag – vrijdag van 11 tot 20 uur/ donderdag van 11 tot 22 uur/ zaterdag van 10 tot 22 uur/ zondag van 10 tot 20 uur.

Prijs? Toegang Banksy 15 euro – toegang Strokar Inside 8 euro – combiticket: 20 euro. Voor een bezoek met gids betaal je 5 euro extra van dinsdag zondag tussen 15 en 18 uur.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Banksy, Brussel, Kunst, Street art.