Zo eenvoudig is het om (meer) vegan te eten
© Getty Images

Zo eenvoudig is het om (meer) vegan te eten

Door Hannah Gellens
Leestijd: 3 min

Uit een ondervraging van Takeaway.com bij 1000 Belgen blijkt dat maar liefst 4 op 10 regelmatig vegen eet (of in dit geval bestelt). Bij jongeren is dit zelfs de helft. Toch lijkt veganistisch eten voor veel mensen nog steeds een onoverkomelijke uitdaging. Marie Claire geeft alvast enkele tips.

/

Veganuary

Begin kort maar krachtig en start alvast met Veganuary. Het wereldwijde initiatief daagt je uit om de hele maand januari geen dierlijke producten te eten. Op de site kan je een heleboel informatie, tips en recepten. terugvinden die het makkelijker maken voor jou. De etenbestelsite Takeaway.com ondersteunt het initiatief. Het schuift de vegan opties van restaurants naar voor om zo klanten te inspireren meer vegan te eten.

Wie vegan eten bestelt, doet dat volgens de bevraging van Takeaway.com niet uitsluitend om principiële overwegingen: bij een derde draait het vooral om afwisseling met dierlijke producten en omdat het gezonder is, maar de meesten (43%) vinden het ook gewoon lekker.

/

Tips voor méér vegan

Mocht je na Veganuary de vegan kriebels helemaal te pakken hebben, dan kan je met deze tips nog meer én makkelijker vegan op jouw bord toveren:

 • Investeer in goede basisproducten zoals kruiden, bloem, droge peulvruchten etc. Zo zorg je ervoor dat je altijd iets in huis hebt om jouw gerechten te optimaliseren. Bovendien kan je — als esthetiek in de keuken jouw ding is — alles organiseren in mooie opbergpotten met labels op.

Unsplash

 • Ga eens op ontdekkingstocht in de supermarkt. Neem de volgende keer wat tijd om naar de supermarkt te gaan om te checken wat je allemaal kan kopen als veganist. Een extra tip is om ook eens inkopen te doen in een Aziatische of Midden-Oosterse supermarkt. Je zult verschieten van wat je allemaal vegan vindt.
 • Maak het jezelf ook niet te moeilijk en houd het simpel. Kruip daarom de keuken in met simpele, pure ingrediënten waarmee je ook heerlijke plantaardige maaltijden op tafel kan toveren.
  • Fruit & groenten: want daarvan kan je nooit teveel eten.
  • Noten, zaden & pitten: je kan ze gemakkelijk als topping gebruiken voor gerechten zoals soep, salades, puree …
  • Granen & peulvruchten: een simpele linzenstoofpot of een couscous met ovengroenten bij smaakt altijd.
 • Je kan op voorhand aan food preppings doen of restjes herwerken tot nieuwe gerechten. Zo heb je gemakkelijk vegan eten voor de volgende dag of dagen. In de avond staat er gebakken rijst met sticky teriyaki-tofoe op het menu? De dag erna kan je de overschot opfleuren met broccoli of eventueel een slaatje erbij.

Unsplash

 • Zoek een veganistische metgezel om samen dit avontuur aan te gaan, want samen is beter dan alleen. Zo kan je dan voor elkaar koken en op zoek gaan naar het lekkerste vegan adres buitenshuis.
 • Koop jezelf enkele veganistische kookboeken. Zo ligt er altijd inspiratie klaar als je even niet meer weet wat te koken of daag je jezelf uit om vegan naar een hoger level te tillen.
 • Het is nu eenmaal zo dat er producten afvallen wanneer je omschakelt naar een vegan levensstijl. Focus je daarom op wat je wél kan eten. Er blijven nog oneindige mogelijkheden aan ingrediënten over. Zie het dus ook als een kans om nieuwe producten en smaken te ontdekken. Zwart zout, edelgistvlokken, liquid smoke … zijn minder bekende, maar vaak veelgebruikte producten in vegan recepten.
 • Zoek op sociale media naar groepen waarin vegan gerechten, restaurants … worden gedeeld. Dat kan dienen als inspiratie. Er bestaan ook heel wat blogs die inzetten op een veganistische levensstijl.
 • Tegenwoordig is er vrijwel overal een vegan alternatief voor. Ga daar dus naar op zoek. Van kaas, paté tot diepvriespizza, het kan allemaal vegan.

 • Vegan eten thuis tot zover, maar wat te doen als je buitenshuis wilt eten? Bij vrienden thuis kan je altijd voorstellen mee te koken. Zo ontdekken zij misschien nog smaken en gerechten die ze niet kennen. Uiteten kan tegenwoordig ook steeds makkelijker vegan. Veel restaurants bieden al een vegan optie aan — of je vraagt er naar ter plekke — of zijn helemaal vegan.
 • Eet de regenboog. Een vlees- of visgerecht is vaak maar grauw van kleuren. Als je daarentegen meer groenten en fruit begint te eten, zul je zien dat jouw gerechten meer kleuren krijgen én dat ze er vaak smakelijker uitzien.
 • Ten slotte de laatste en misschien wel belangrijkste tip: geniet van jouw vegan avontuur en het bijbehorende lekkere eten. Je zal zien dat er een hele nieuwe wereld aan smaken, mensen, inspiratie … opengaat voor jou.

Lees ook: Zes vegetarische recepten met bonen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Koken, Plantaardig, Tips, Vegan.