Drie heerlijke plantaardige recepten die er ook mooi uitzien
© Maarten Van Meerbeeck

Drie heerlijke plantaardige recepten die er ook mooi uitzien

Leestijd: 3 min

Vegan eten is steeds meer de nieuwe norm. Dat ontdekte ook Morgane Van Marcke toen ze vorig jaar een foodblog startte. De interesse in haar plantaardige recepten was zo groot, dat de Antwerpse ze nu bundelt in een kookboek. Met 'The Radiant Table' bewijst ze dat plant-based recepten niet alleen smaakexplosies zijn, maar er ook prachtig kunnen uitzien.

/

Groentetajine met gekonfijte ui

Maarten Van Meerbeeck

Ingrediënten voor 3 personen

  • 1 witte ui,
  • 2 teentjes look (fijngehakt),
  • ½ tl komijn,
  • ½ tl kaneel,
  • 1 courgette,
  • ½ tl koriander,
  • 300 ml groentebouillon,
  • ½ tl kurkuma,
  • ½ tl gerookt paprika-poeder,
  • 2 aardappelen (in grote stukken),
  • 2 wortelen (geschild en in stukjes),
  • 1 raap (in stukjes),
  • 4 cl passata,
  • 1 tl harissa,
  • 1 laurierblad,
  • zout naar smaak,
  • 1 grote witte ui,
  • 5 cl rozijnen,
  • 80 ml water,
  • 1 cl kokosbloemsuiker,
  • ½ tl kaneel.

Bereiding

  1. Bruin de ui en de look in een beetje olie op een matig vuur.
  2. Voeg de specerijen en de groenten toe en bak 3 minuten.
  3. Voeg de groentebouillon, de passata, de harissa en het laurierblad toe en breng aan de kook. Laat op een laag vuur 20-25 minuten sudderen met het deksel op de pot of tot de groenten zacht zijn.
  4. Bereid de gekonfijte ui in een middelgrote pan: stoof de ui glazig in een eetlepel olie.
  5. Voeg de rozijnen, het water, de suiker en de kaneel toe en laat onder deksel 25 minuten zweten op een laag vuur. Roer af en toe. Voeg wat water toe als de gekonfijte ui te droog wordt.
  6. Werk af met een snuifje zout.
  7. Leg wat couscous op je bord, schik hierover de tajine en werk af met een paar eetlepels gekonfijte ui.
/

Gebakken rijst met sticky teriyaki-tofoe

Maarten Van Meerbeeck

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de sticky tofoe:

  • 250 g extra stevige tofoe,
  • 2 cl maiszetmeel,
  • ½ tl uipoeder,
  • ½ tl zeezout,
  • een snuifje peper.

Voor de teriyakisaus:

  • 3 cl ahornstroop,
  • 1 tl vers geraspte gember,
  • 3 cl sojasaus,
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt),
  • 1 cl rijstazijn,
  • 2 cl water,
  • 1 cl maiszetmeel.

Voor de gebakken rijst:

  • 1 teentje look (fijngehakt),
  • 1 cl vers geraspte gember,
  • 2 stengels lente-ui (fijngehakt, groen en wit gescheiden),
  • 2 kleine wortelen (heel fijn gesneden),
  • 100 g sojascheuten,
  • 250 g langekorrelrijst (gekookt),
  • 2 cl sojasaus,
  • 100 g diepvrieserwtjes,
  • 2 cl sesamolie.

Bereiding

  1. Voor de sticky teriyaki-tofoe: verwarm de oven voor op 200° C. Wikkel de tofoe in een schone theedoek en zet er een zwaar voorwerp op, zoals een grote pan. Laat 10 minuten staan, zodat de theedoek al het vocht kan absorberen.
  2. Meng maiszetmeel, uipoeder, zeezout en peper in een kom. Snij de tofoe in blokjes en meng ze onder het mengsel. Zorg ervoor dat alle blokjes gelijkmatig bedekt zijn.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de tofoeblokjes hierop en besprenkel ze met een beetje olie. Bak 30 minuten in de oven.
  4. Maak de teriyakisaus: laat de ahornstroop, de gember en de look in een pan met antiaanbaklaag karamelliseren op een middelhoog vuur.
  5. Voeg dan de rijstazijn en de sojasaus toe en laat sudderen.
  6. Voeg het maiszetmeel en het water toe en roer tot de saus is ingedikt.
  7. Zet het vuur uit. Meng de gebakken tofoe gelijkmatig onder de saus.
  8. Voor de gebakken rijst: bruin de look, de gember en het wit van de lente-ui in een wok met wat olie.
  9. Voeg na 3 minuten de wortelen en de sojascheuten toe en bruin nog 4 minuten.
  10. Daarna, voeg de gekookte rijst, de sojasaus en de diepvrieserwtjes toe en bak nog 3 minuten.
  11. Voeg tot slot ook het groen van de lente-ui en de sesamolie toe en bak nog 1 minuut.
  12. Serveer de gebakken rijst met de kleverige tofoe.
/

Peer-appelcrumble met zoute karamel

plantaardige recepten

Maarten Van Meerbeeck

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de vulling:

  • 4 appels (geschild, klokhuis verwijderd, in schijfjes),
  • 4 peren (in schijfjes),
  • 80 g kokosbloemsuiker,
  • 5 cl havermeel,
  • 1 tl kaneel,
  • 1 tl vanille-essence.

Voor de crumble:

  • 90 g havermeel,
  • 50 g amandelmeel,
  • 1 tl kaneel,
  • 100 g kokosbloemsuiker,
  • 100 g harde kokosolie,
  • 75 g gehakte pecannoten.

Voor de dadelkaramel:

  • 5 medjool-dadels,
  • 60-80 ml plantaardige melk,
  • ¼ tl zeezout.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175° C.
  2. Meng alle ingrediënten voor de vulling en giet in een middelgrote bakvorm.
  3. Meng voor de crumble meel, kaneel en kokosbloesemsuiker.
  4. Voeg de kokosolie toe en wrijf met je handen tot een kruimelig deeg.
  5. Voeg de pecannoten toe en strooi over de vulling.
  6. Bak 45 minuten of tot de crumble goudbruin is.
  7. Laat voor het serveren 5 minuten afkoelen.
  8. Giet alle ingrediënten voor de karamel in een blender en mix tot een gladde saus.
  9. Giet over de crumble en serveer met plantaardig vanille-ijs.

The Radiant Table, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, o.a. hier te koop.

Lees ook: Herontdek de traditionele Limburgse vlaai op eigen houtje.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Plantaardig, Recepten, Vegan.