Zo blaas je je relatie nieuw leven in
© unsplash

Zo blaas je je relatie nieuw leven in

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Het geheim van gezonde, duurzame relaties? "Je leven zin geven", zeggen Amerikaanse wetenschappers. Volgens recent onderzoek lijkt een doel in je leven plaatsen de juiste gezondheid voor jezelf en je relatie te garanderen.

/

Heb je al lange tijd een gezonde en stabiele relatie en wil je de vlam van vroeger weer aanwakkeren? Of zijn jullie net samen en willen jullie er alles aan doen om de kwaliteit en duurzaamheid van jullie liefde te waarborgen? Onderzoek uit het Journal of Social and Personal Relationships lijkt een manier te hebben gevonden om relaties te versterken of gewoon nieuw leven in te blazen voor een koppel dat op de “automatische piloot” is overgegaan: stel een doel.

Een doel in het leven leidt tot gezonde relaties

De studie onderzoekt manieren om “bevredigende en stabiele nieuwe verbindingen” tot stand te brengen in stagnerende relaties of vriendschappen, “terwijl de oude sterk blijven”.

Want hoewel connecties gezond zijn, kan routine soms in een relatie sluipen en het laten vastlopen. Onderzoekers van de Northwestern University en de Washington University ontdekten bijvoorbeeld dat “een hoger gevoel van doelgerichtheid in verband werd gebracht met een grotere tevredenheid in relaties”: mensen die aangaven een levensdoel te hebben, waren meer tevreden en meer toegewijd aan hun relaties.

Lees ook: Hoe een eerste seksuele ervaring de toekomstige verlangens van vrouwen bepaalt

/

Investering en zelfredzaamheid zijn essentieel

Ook partners die het gevoel hebben een doel te hebben “zijn eerder geneigd tijd en energie in de relatie te investeren om ervoor te zorgen dat deze blijft werken”, aldus Psychology Today, “Focussen op hoe ieder van jullie zich meer verbonden kan voelen met je levensdoel kan je helpen te groeien als individu en als koppel.”

Volgens de Amerikaanse wetenschappers zijn koppels met vastberadenheid en een doelgerichtheid ook beter in staat om obstakels te overwinnen die zich in de relatie kunnen voordoen, met name geschillen en conflicten, of gebeurtenissen zoals financiële moeilijkheden of geografische afstand.

Meer lezen? Woman to watch: Lila John

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Koppel, Liefde, Relaties.