Hoe een eerste seksuele ervaring de toekomstige verlangens van vrouwen bepaalt
© Pexels

Hoe een eerste seksuele ervaring de toekomstige verlangens van vrouwen bepaalt

Door Marie Claire Stagiaire  & Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 3 min

Het libido van vrouwen is al lang onderwerp van discussie onder onderzoekers. Volgens een Canadese studie blijkt dat seksuele verlangens van vrouwen gedeeltelijk worden bepaald door hun eerste ervaring.

/

Jarenlang hebben onderzoekers geprobeerd schommelingen in het vrouwelijk libido te verklaren, met name door fysiologische redenen. Maar nieuw onderzoek van de Universiteit van Toronto suggereert dat het gevoel van de eerste keer hierbij een belangrijke rol speelt. Vooral door het plezier dat zij daarbij voelen.

Volgens de studie heeft de eerste seksuele ervaring van een heteroseksuele vrouw een significante invloed op haar latere verlangens. Door de antwoorden van de deelnemers, die allemaal heteroseksueel waren, te analyseren, ontdekten de onderzoekers dat het seksuele verlangen van vrouwen alleen lager was dan dat van mannen wanneer hun eerste seksuele ervaring niet “aangenaam” was. Met onaangenaam wordt er bedoelt dat de liefdesdaad niet eindigde met een orgasme.

/

Seksadvies van een professional

Hoe zorg je ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt? Dokter Laura Vowels, seks- en relatietherapeute, deelt haar tips.

1. Stop met je te schamen over je festishjen of over wat je kinky vindt

Heb je ooit een partner of friend with benefit in vertrouwen genomen om nadien geplaagd te worden met je seksuele fantasie? Het kan de beste overkomen. Maar schaamte is niet nodig. Gooi het overboord. Want seks zou een veilige, oordeelvrije omgeving moeten zijn, volgens de therapeute.

“Als je partner zich comfortabel genoeg voelt bij jou om zijn kronkels en fetisjen te delen, is het ergste wat je kan doen een oordeel vellen”, legt ze uit. “Het zal alleen maar schade berokkenen aan de safe space in jullie relatie waar jullie samen aan hebben gewerkt. Het kan de gevoelens van jouw partner ook kwetsen of ertoe aanzetten dat die schaamte of verlegenheid ervaart over diens gevoelens.”

Lees ook: Leïla Maidane, sociaal ondernemer: “Seksisme begint al in de kindertijd”

Probeer dit eens: moedig je partner aan om eerlijk tegen je te zijn over alle kinks en fetisjen. Vel zelf geen oordeel, ook als is het niets wat jij zelf ziet zitten, adviseert Vowels. “Het is uiteindelijk een gezamenlijke beslissing om het al dan niet uit te voeren (het is zeker geen verplichting in een relatie, want je vindt niet noodzakelijk dezelfde dingen plezierig ). Maar sta er in ieder geval voor open om ernaar te luisteren en ze te accepteren zonder oordeel. Openheid kan je zelfs helpen om seksuele verlangens te ontdekken waarvan je niet wist dat je ze had”, voegt Vowels er nog aan toe.

Dit advies is van onschatbare waarde omdat…
Onderzoeken wat je partner opwindt een geweldige manier is om hem, haar, x seksueel te plezieren, volgens de expert. “Je leert mee te genieten van wat je partner leuk vindt, wat jullie dichter bij elkaar brengt en wat leidt tot meer seksueel plezier en een diepere band tussen jullie beiden. Niet te vergeten, openstaan voor wat de ander lekker vindt zal ook jouw partner aanmoedigen meer open te staan voor jouw verlangens en wensen.” Een win, win dus.

/

2. Deel met jouw partner wat je opwindt

Klinkt simpel, en toch is het voor velen een heuse opdracht. “Uitdrukken wat je opwindt en wat je seksueel aanspreekt kan eng zijn omdat je je dan kwetsbaar opstelt. Maar zolang je vertrouwen hebt in jouw partner, kan delen wat je echt lekker vindt de seks voor jullie beiden alleen maar verbeteren”, zegt Vowels.

“Let wel op! Het is niet omdat je iets deelt, dat jouw partner verplicht is het ook echt te doen”, zegt ze. “Maar openheid en eerlijkheid creëert wel verbinding en intimiteit in een relatie. Duidelijk zijn helpt om het beste uit de seks te halen.”

Dit advies is van onschatbare waarde omdat
Het de seks bevredigender maakt. “Je partner leert om jou op een goede manier te behagen. Daardoor wordt de seks voor jullie allebei beter. Het kan ook een groter gevoel van intimiteit in je relatie brengen als je eerlijk bent tegen je partner”, legt ze uit.

3. Wees niet bang om seksspeeltjes te gebruiken, alleen of met een partner

Je hebt een aantal seksspeeltjes liggen in de kast of je bent van plan er te kopen. Maar wat nu? “Tijd om ze te gebruiken”, zegt Vowels.

“Ik vind dat seksspeeltjes vaak ten onrechte worden gezien als een genotsmiddel dat alleen gebruikt wordt door vrouwen die vrijgezel zijn. Eigenlijk zouden koppels en mannen meer moeten openstaan voor het gebruik ervan”, vertelt ze. “Mannen maken zich vaak zorgen dat hun partner niet meer zal genieten van de seks als er geen speeltjes aan te pas komen, dat ze afhankelijk worden van het gebruik ervan. Dat is allesbehalve waar.”

De beste tip: kies seksspeeltjes voor koppels die gemaakt zijn om het plezier van beide partners te vergroten. En onthoud: het is niet omdat je soms seksspeeltjes gebruikt dat je ze ook elke keer moet gebruiken tijdens de seks.

Het belangrijkste is dat je je niet laat afschrikken door het stigma om seksspeeltjes te gebruiken,” benadrukt Vowels.

“Als je het wilt, doe het dan ook. Het kan een geweldige manier zijn om jullie lichamen samen te verkennen en leuke nieuwe manieren van seks te ontdekken. Maar er is geen druk.”

Dit advies is van onschatbare waarde omdat een open mindset de sleutel is als het gaat om seksadvies en -speeltjes. “Seksspeeltjes kunnen een gevoel van opwinding en een nieuwe manier van plezier creëren. Het werkt bovendien bevrijdend om alle taboes en stigma’s rond seksspeeltjes overboord te gooien”, zegt Vowels.

Lees ook: Vrouwen en meisjes worden door bezuinigingsmaatregelen wereldwijd nog kwetsbaarder, Hoe eerste indrukken een relatie kunnen verstoren

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Seks, Verlangen, Vrouwen.