Zijn digitale tools dé oplossing in de strijd tegen obesitas?
© Getty Images

Zijn digitale tools dé oplossing in de strijd tegen obesitas?

Door Naomi Wouters
Leestijd: 2 min

Bijna één derde van de wereldbevolking kampt met overgewicht, in België is het zelfs de helft. Een nieuw onderzoek van het UZ Leuven toont nu aan dat de combinatie van digitale hulpmiddelen en persoonlijke begeleiding de sleutel is om af te vallen. Lees meer over het onderzoek en ontdek enkele handige apps om je dieet te ondersteunen.

/

Smartphone als motivator

Net als andere factoren in onze dagelijkse routine, wordt ook de gezondheidszorg meer en meer gedigitaliseerd. Uit onderzoek van het UZ Leuven blijkt dat digitale hulpmiddelen kunnen helpen in het ondersteunen van een medisch dieet. Toch blijft persoonlijke feedback een onvervangbaar element. Onderzoek bewijst dat het merendeel van de gebruikers van dieet-applicaties vroegtijdig hun dieet afbreekt, omdat de apps geen rekening houden met psychologische factoren.

“E-health kan een motivator zijn in het volgen van een dieet, maar losstaand beschikken deze apps niet over de nodige efficiëntie. Het wordt pas interessant in combinatie met persoonlijke begeleiding en advies. We spreken dan van blended care. Digitalisering in de behandeling van overgewicht en obesitas onder begeleiding van een multidisciplinair team is niet alleen een meerwaarde, maar een noodzaak”, aldus prof. dr. Caroline Braet, gespecialiseerd in klinische psychologie.

/

Therapietrouw

Verschillende onderzoeken tonen aan dat therapietrouw het hoogst is bij patiënten die een dieet volgen onder medische begeleiding met digitale tools ter ondersteuning. De therapietrouw van patiënten die gebruik maken van digitale tools bedraagt 94%, in vergelijking met 45% bij zij die geen digitale hulpmiddelen gebruiken.

/

Enkele dieet-apps:

Pronokal Connect

PronoKal Connect bestaat uit een app voor de smartphone die in verbinding staat met een intelligente weegschaal die de lichaamssamenstelling kan meten. Als patiënt heb je toegang tot je persoonlijke resultaten en evolutie. Je vindt er informatie over je dieet, voedingsrichtlijnen, lichaamsoefeningen en recepten terug. De applicatie geeft je daarnaast ook tips en tricks voor gewichtsbehoud en gezonde gewoonten in het algemeen. Met één klik sta je als gebruiker in contact met hun persoonlijke diëtist en omgekeerd.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door PronoKal Benelux (@pronokal_benelux)

Pronokal Connect is beschikbaar op iOS en Android.

/

Happy Scale

Er is niets vervelender dan het gevoel dat je krijgt wanneer je op je weegschaal, ondanks je inspanningen, een hoger getal ziet staan dan de dag voordien. Happy Scale corrigeert je weegschaalschommelingen en geeft elke dag een realistisch beeld van je vorderingen. Daarnaast biedt de app ook een positief perspectief, met duidelijke prognoses en grafieken die een motiverend effect uitoefenen.

Happy Scale is enkel beschikbaar op iOS.

/

Tweak and Eat

Pas je maaltijdkeuze aan naar het advies van voedingsexperten door een foto te plaatsen van je gerecht op Tweak and Eat. Terwijl je eet ontvang je een volledig overzicht van wat je in je mond stopt. De app spit voor jou uit hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten, vetten en andere zaken in je gerecht zitten. Wekelijks krijg je een rapport over wat je verbruikt hebt en enkele aanbevelingen van voedingsspecialisten voor de komende week.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tweak & Eat (@tweakandeatapp)

Tweak and eat is beschikbaar op iOS en Android.

/

Lifesum

Hulp nodig om je dieet gezonder te maken? Lifesum helpt je bij het samenstellen van een voedingsplan dat voor jou werkt. Dat kan gaan over meer eiwitten eten of eens een weekje veganistisch uitproberen. Naast een handige scanner die je precies vertelt welke voedingsstoffen er in je maaltijd zitten, biedt de app honderden gezonde recepten en helpt je om je succes bij te houden. Tot slot stimuleert de app ook beweging en waterinname.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lifesum (@lifesum)

Lifesum is beschikbaar op iOS en Android.

/

My Diet Diary

My Diet Diary is een overzichtelijke app waarmee je naast je calorieën ook je vitaminen en je waterinname kan bijhouden. De app motiveert door af en toe een herinnering te sturen om te sporten of een gezond tussendoortje te eten. Daarnaast helpt My Diet Diary je doelstellingen op te maken en ze uiteraard ook te bereiken.

My Diet Diary is beschikbaar op iOS en Android.

Lees meer Marie Claire op: Brusselse kunstfestival Different Strokes staat in het teken van vrouwelijke artiestenEarth Day 2021: onze favoriete duurzame mode-initiatieven van het momentDe beste sporten om een thuiswerk-burn-out tegen te gaan

 

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Dieet, E-health.