De beste sporten om een thuiswerk-burn-out tegen te gaan
© Getty Images

De beste sporten om een thuiswerk-burn-out tegen te gaan

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Sinds de start van de coronapandemie is thuiswerken een vaste waarde geworden. Vermoedelijk zal dit ook na de pandemie zo blijven. Hoewel thuiswerken zeker zijn voordelen heeft bewezen, kan het soms zwaar doorwegen. De grens tussen ontspanning en werk vervaagt snel wanneer je thuis zit, waardoor de thuiswerk-burn-out meer dan ooit toeneemt. Deze 5 sporten zijn bewezen hulpmiddelen om dit tegen te gaan.

/

In samenwerking met gezondheidsexperts en psychologen onthullen we de meest populaire oefeningen voor het omgaan met burn-out die je direct vanaf je bureau kunt doen. Het helpt niet alleen de gezondheid te verbeteren, maar ook je productiviteit te verhogen.

1. Yoga

Uit studies blijkt dat yoga de meest populaire sport wereldwijd is om een thuiswerk burn-out te verminderen. Deze sport is een uitstekende manier om stress te verminderen dankzij de combinatie van meditatie, specifieke houdingen en diepe ademhalingstechnieken.

Yoga helpt om meer gefocust te zijn en verbetert het bewustzijn in onze ademhaling, wat zowel fysieke als psychologische voordelen heeft. Als we gestrest zijn, verkorten we vaak onze ademhaling. Leren hoe je je ademhaling correct en rustig kunt reguleren, is een geweldige overdraagbare vaardigheid die je in je dagelijks leven kunt toepassen. Elke dag yoga beoefenen kan de natuurlijke ontspanningsreactie van je lichaam versterken en “je een energiek, positief geladen en gelukkig gevoel geven”, zegt Harvey Lawton, oprichter van The Movement Blueprint.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SJANA | Yoga & Wellness (@sjanaelise)

/

2. Wandelen

Natuurlijk kan wandelen niet in het lijstje ontbreken. Het afgelopen jaar hebben we deze sport massaal omarmd, en dat heeft zo zijn voordelen. Wandelen is een eenvoudige sport die helpt om de stemming te verbeteren en stress te verminderen. Het helpt om spanning in het lichaam los te laten, zowel in de nek als in de benen. Tegelijkertijd kan wandelen de oorzaken van stressgerelateerde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en cholesterol verminderen.

/

3. Dansen

Dansen is een geweldige sport die je eender waar kan uitoefenen, een boost aan je humeur geeft en stress verlicht. Met zowel fysieke als mentale voordelen is dansen een geweldige oefening die de elegantie en behendigheid verbetert, omdat het je hartslag verhoogt terwijl je je benen actief gebruikt, je lichaam en kernspieren helpt versterken, calorieën verbrandt en het risico op blessures verkleint. Maar het belangrijkste van alles, het laat ons weer even volledig uit de bol gaan en het feestgevoel omarmen.

Dansen is een goede oefening “om GABBA (Gamma-aminoboterzuur) te activeren – dit is een aminozuur waarvan het doel is om de hersenen te kalmeren en als brandblusser te dienen om hersencellen in staat te stellen hun activiteiten te onderdrukken”, zegt Ruth Cooper-Dickson. “GABBA-activering zorgt ook voor snelle en effectieve stressvermindering om je hoofd leeg te maken na een stressvolle werkdag.” Dus zet die ABBA-CD maar op en activeer je GABBA.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door maddie (@maddieziegler)

/

4. Boksen

Deze sport is een verrassende in de lijst, maar niet geheel onlogisch. Boksen vereist volledige concentratie, waardoor je wordt aangemoedigd om de buitenwereld even volledig los te laten. Het vermindert bovendien stress door jezelf de juiste ademhalingstechnieken aan te leren, je krijgt er meer zelfvertrouwen door en het geeft je een onmiddellijke energieboost.

Bij het slaan- en voetenwerk lichten “hersengebieden op die betrokken zijn bij het leren van complexe vaardigheden en perifere visie”, zegt Danny Greaves, vertrouwenscoach en fysiotherapeut. Je hersenen verhogen de productie van endorfine, de neurotransmitters die de feel-good gedachten en gevoelens creëren die we krijgen van lichaamsbeweging. Deze bewegingen helpen ook om spierspanning te verminderen en zelfs het zelfvertrouwen te vergroten, waardoor je beter in staat bent om met stressvolle of uitdagende situaties om te gaan.

/

5. Pilates

Tot slot is er het zusje van yoga. Net als bij yoga bestaat pilates uit een reeks gecontroleerde bewegingen en mat-oefeningen die je kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen vergroten. Het kan ook je houding en spierspanning aanzienlijk verbeteren, evenals je evenwicht en langdurige gewrichtsmobiliteit. Pilates heeft het dubbelzijdige effect dat het onze stemming stimuleert en tegelijkertijd onze veerkracht tegen stressoren versterkt. Lee Chambers MSc MBPsS, omgevingspsycholoog en welzijnsconsulent merkt op dat het “ook onze bloedstroom en cognitief functioneren verhoogt, waardoor we met meer focus en duidelijkheid kunnen werken, wat op zijn beurt onze productiviteit toeneemt.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kate Hudson (@katehudson)

Lees meer Marie Claire op: De mooiste sportkleding waardoor je zin krijgt om te bewegen, Met deze sportoefeningen blijf je in topvorm nu de fitnesscentra dicht zijn en In 10 stappen een burn-out voorkomen volgens ervaringsdeskundige Carol Bailleul.

Tags: Sport, Thuiswerk-burn-out.