Leeftijd
34 jaar.
Haar studies
Lichamelijke opvoeding.
Haar carrière
De dochter van Palestijnse ouders groeide op in Syrië waar ze een universitaire opleiding lichamelijke opvoeding volgde. Daar zag Saadieh dat geen van haar vrouwelijke medestudenten zich inschreven voor de scheidsrechterstrainingen. Ze besloot het erop te wagen en had de smaak meteen te pakken.
In 2012 vluchtte het gezin weg uit Syrië en in Maleisië leek een loopbaan als arbiter verkeken. “Ik moest veel opofferen om een geschikte plek te vinden om te trainen. Overal oefende ik: op straten, parkeerterreinen. Bij blessures moest ik mezelf verzorgen. Het was ook niet makkelijk om mensen te vinden die mij advies konden geven of feedback konden geven over mijn prestaties na wedstrijden”, aldus Saadieh aan SVT Sport. Uiteindelijk vond ze echter wel de juiste mensen en begon ze wedstrijden van mannenteams te fluiten. Hoewel sommigen aanvankelijk wellicht twijfels hadden over een vrouw op het voetbalveld, heeft ze nooit last gehad van boze reacties vanwege haar geslacht.
Toen ze in 2016 in Zweden aankwam in het kader van een programma van de VN-organisatie voor vluchtelingenhulp, maakte ze al snel carrière als scheidsrechter. Ondanks dat ze al geaccrediteerd was door de FIFA vanwege haar prestaties in Maleisië, moest ze in Zweden helemaal onderaan beginnen, in de laagste divisie. Nu is Saadieh echter opgeklommen en fluit ze in de hoogste divisie voor vrouwenvoetbal en de tweede divisie voor mannen in Zweden.
Haar sterkte
Ze is een enorme doorzetter. Jaren floot Saadieh voor bijna geen geld en zonder dat ze de taal sprak. Ze bleef verdergaan omdat ze haar eigen potentieel zag en wou groeien.
Haar motto
Deuren openen voor andere Palestijnen en vluchtelingen. “Ik hoop hiermee anderen kansen te geven, want dat is toch uiteindelijk waar het allemaal om draait”, zei ze in een interview met AlJazeera.
Waarom Heba Saadieh?
Het is pas vrij recent dat vrouwelijke scheidsrechters in de hoogste regionen van het voetbal te zien zijn. Het duurde maar liefst 92 jaar voordat een vrouw op een WK voor mannen floot. De Franse scheidsrechter Stéphanie Frappart had de primeur in Qatar vorig jaar. Daarvoor waren vrouwelijke arbiters beperkt tot de rol van vierde official, degene die bij een spelerswissel het bord met de rugnummers omhooghoudt.
Maar Heba Saadieh schrijft nu ook zelf geschiedenis: ze is de eerste Palestijnse voetbalscheidsrechter die fluit op de eindronde van een WK. En daar is ze zelf razend trots op. In eerste instantie kon ze het zelfs niet geloven. “Ik moest de e-mail van FIFA meerdere keren lezen om er zeker van te zijn dat ik niet aan het dromen was”, aldus Saadieh aan SVT Sport. Knap!
Lees ook: De loonkloof blijft dalen, maar de verschillen per sector zijn groot & Hoe sport een instrument kan zijn voor verandering en vrouwenrechten.