Hoe sport een instrument kan zijn voor verandering en meisjesrechten
© Plan International

Hoe sport een instrument kan zijn voor verandering en meisjesrechten

Leestijd: 1 min

Met het nieuwe project 'Bike for Future' wil Plan International België sport inzetten als instrument voor verandering. In 2025 start in Rwanda het WK Wielrennen, en dat wil de ngo aangrijpen om de levens van meisjes daar grondig te veranderen.

/

Rwandese meisjes zullen dankzij het project onder meer de mogelijkheid krijgen om opleidingen over en met sport te volgen, en er zullen fietsen krijgen voor ‘sport for change’-projecten. Sport kan heel wat poorten openen voor meisjes, vindt de Belgische ngo.

In 2025 vindt in Rwanda het WK wielrennen plaats. In het verleden brachten grote sportevenementen niet altijd positieve, laat staan duurzame, veranderingen voor jongeren in de gebieden waar ze plaatsvonden. Plan International België wil met het project in verbinding gaan met de lokale bevolking van Rwanda en inzetten op een positief en duurzaam effect voor meisjes.

Leven verbeteren

Met Bike for Future wil de organisatie de situatie voor meisjes structureel verbeteren. Plan International België zal inzetten op het lokale onderwijssysteem om sportopleidingen en materiaal ter beschikking te stellen voor meisjes. In totaal wil het project 3.600 meisjes bereiken. Bike for Future zal van start gaan in mei 2023, zodat meisjes in Rwanda tegen de start van het WK in 2025 al concreet kunnen aantonen welke impact dit project had voor hen.

“Sport biedt kansen om genderstereotypen te doorbreken”, zegt Ineke Adriaens, directeur internationale programma’s van Plan International België. “Het wordt vaak gezien als iets mannelijk, terwijl het dat niet moet zijn. Meisjes worden vaak verplicht om zich te beperken tot huishoudelijke activiteiten, waardoor ze heel wat aspecten van het sociale leven missen. Wanneer ze, ondersteund door Plan International België, kunnen deelnemen aan sportactiviteiten kan dat een eerste stap zijn in het doorbreken van die gendernormen en het bevorderen van gendergelijkheid.”

Plan International

Gendergerelateerd geweld

De reden dat Plan International België neerstrijkt in Rwanda is onder meer de hoge graad van gendergerelateerd geweld. Een op de twee meisjes onder de 24 jaar was er al slachtoffer van fysiek of seksueel geweld. Bovendien krijgen meisjes er nog al te vaak te maken met discriminatie, en ze krijgen ook minder kansen.

Voor dit project werkt Plan International België samen met onder meer Belgian Cycling. Zij willen zich tijdens het WK in 2025 engageren om, door middel van sport, positieve verandering te brengen voor meisjes in Rwanda. Voormalig wielrenner en Eurosport-consultant Philippe Gilbert is ambassadeur van het project.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Waarom miljoenen meisjes anno 2023 niet naar school gaan & We spraken vier vrouwen over hoe zij omgaan met de energiecrisis

Redactie Marie Claire De artikels van >