Wereld Orgasmedag: vijf weetjes die je misschien nog niet wist over het orgasme
© Charlotte Abramow

Wereld Orgasmedag: vijf weetjes die je misschien nog niet wist over het orgasme

Leestijd: 2 min

Op 21 december wordt wereldwijd Global Orgasm Day gevierd. Een dag waarop iedereen aangemoedigd wordt om een - of meerdere - orgasmes te beleven. Maar weten we ook al alles over het onderwerp? Zeker niet. Daarom deelt datingapp Fruitz enkele weetjes. Een overzicht.

Geest en mentale welzijn als belangrijkste seksorganen

Wist je dat wat er zich boven in je hoofd afspeelt een grote invloed heeft op wat er beneden gebeurt? Hoewel de geslachtsdelen als belangrijkste seksorganen naar voor worden geschoven, speelt het brein de meest cruciale rol. Het gemoed van een vrouw dat niet goed zit kan een groot struikelblok vormen om een orgasme te bereiken tijdens seks. Heb je nood aan een mentale boost? Dan kan regelmatig masturberen misschien wel een hulp voor je zijn. Uit studies blijkt dat het bevrijdende gevoel na een orgasme en de ‘feelgood’-stofjes die vrijkomen een positieve invloed hebben op het humeur en de geestelijke gezondheid.

Nachtelijke orgasmes

Nachtelijke orgasmes, in de volksmond beter bekend als een natte droom, worden vaak geassocieerd met de mannelijke puberteit. Maar wist je dat vrouwen ook zo’n nachtelijke orgasmes kunnen krijgen? Volgens een artikel gepubliceerd in de Journal of Sex Research had maar liefst 37% van de vrouwen in het onderzoek reeds een orgasme tijdens haar slaap ervaren. Vaak zijn deze climaxen het gevolg van een seksuele droom of een periode van stress. Hoewel het best verwarrend kan zijn dat je zo’n gevoel ervaart zonder enige fysieke stimulatie, zijn deze orgasmes tijdens je slaap dus helemaal niet zo uitzonderlijk.

/

Afstand van de clitoris

Het al dan niet ervaren van een vrouwelijke climax kan deels ook anatomisch verklaard worden, want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de afstand tussen de clitoris en de vaginale opening een invloed heeft op orgasmes. Hoe korter de afstand tussen beiden, hoe makkelijker een vrouw kan klaarkomen. Natuurlijk is dit geen uitsluitsel en dragen er ook andere factoren bij aan het bereiken van een hoogtepunt, zoals bijvoorbeeld je gemoedstoestand tijdens seks.

Lees ook: Brussel zet het werk van modefotograaf Peter Lindbergh in de kijker met eerste expo in België

Natuurlijke pijnstiller

Orgasmes worden ook wel eens de ‘natuurlijke pijnstillers’ genoemd. Voor veel mensen kan een climax onder andere hoofdpijn verlichten, doordat er tijdens seks een heleboel ‘feelgood’-hormonen vrijkomen in de hersenen. Zo ondervond een Duits onderzoek dat 60% van de patiënten met migraine die regelmatig seks had een matige tot volledige verlichting van hun migraine voelde.

Zelfde effect als alcohol, chocolade en koffie

Wist je dat je het krijgen van een hoogtepunt kan vergelijken met het consumeren van alcohol, chocolade of koffie? Tijdens een orgasme worden de hersenen gevuld met dopamine, ook wel het geluksstofje genoemd, en ervaren we een gevoel van geluk waardoor ons gedrag beloond wordt. Bij het eten en drinken van verslavende dingen, zoals cafeïne, chocolade en alcohol, wordt hetzelfde deel van de hersenen gevuld met een gelijkaardig gevoel als gevolg. Je kan dus bijvoorbeeld bij een volgend angstig moment eens overwegen om dat shotje alcohol achterwege te laten en het geluksstofje op te wakkeren met een orgasme?

Lees ook: De cost-of-living crisis vergroot de kans op depressies

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.