Welke etherische oliën helpen tegen muggen?
© Getty Images

Welke etherische oliën helpen tegen muggen?

Door Emmanuelle Ringot & Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Het is zomer. Dat betekent de terugkeer van barbecues, late avonden op het terras... en muggen. Die vervelende beestjes die de sfeer op gezellige zomeravonden verstoren. Om dit ongedierte op een natuurlijke manier te verjagen, vormen etherische oliën een waardevolle bondgenoot.

De muggen zijn terug op post. Gelukkig kan aromatherapie ons helpen om ze weg te houden én om hun beten te verzachten. Het is echter belangrijk te onthouden dat je met essentiële oliën voorzichtig om dient te gaan. Sommige kunnen bijwerkingen hebben, vooral voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen of bij personen die medicatie innemen. Voor gebruik van eender welke olie, raadpleeg je het beste een arts om een huidtest te doen.

Citronella-olie, de essentiële anti-mug

Als je slechts één olie zou moeten uitkiezen, is het ongetwijfeld citronella-olie uit Java of Ceylon. Deze olie van citroengras, een bekend natuurlijk afweermiddel, houdt muggen op afstand. Wees voorzichtig, want deze afstotende geur blijft niet lang hangen. Het is dus belangrijk om regelmatig de olie aan te brengen. Met deze olie kan je zowel je armen als benen insmeren. Het is ook mogelijk om de olie rechtstreeks op je kleren aan te brengen. Of je voegt het toe aan een kaars, die wanneer hij brandt, de zoete geur verspreidt waar muggen een hekel aan hebben. Tot slot, kan je de etherische olie ook in een geurverspreider doen om de gehele ruimte muggen-proof te maken. Maar overdrijf niet en verlucht de ruimte voldoende.

/

Citroen en eucalyptus-olie, het ideale afweermiddel

Een olie die gemaakt is op basis van citrusnoten en eucalyptus is een geschikte olie om muggen weg te houden. De sterke geur, die je direct op de huid of kleding aanbrengt, of in de lucht verspreidt, schrikt insecten af. Bovendien doden de citroenmelisse en citronellol in de olie muggenlarven. Indien je geprikt bent, is het nog steeds effectief om de olie op de muggenbeet aan te brengen. De olie van citroen en eucalyptus heeft namelijk een verzachtende werking.

Unsplash

Lavendel aspic-olie, om muggenbeten te verzachten

De onbetwistbare olie die het jeukende gevoel van een muggenbeet, of andere insecten, vermindert, is een olie met lavendel aspic aroma. Het heeft een unieke kalmerende en helende eigenschap wat het onmisbaar maakt in je toilettas. Voor de beste werking, breng je om de vijf minuten twee druppels aan op de muggenbeet gedurende een half uur. Of simpelweg zodra je jeuk voelt opkomen.

/

Win-win situatie met anti-muggen aromatherapie

Tenslotte kan je verschillende essentiële oliën combineren om volledig van hun werking te genieten. Danièle Festy, apotheker en auteur, adviseert om tien druppels lavendel aspic, drie druppels munt, vijf druppels citroen en eucalyptus, vijf druppels rozengeranium en tien druppels tea tree te mengen. Hiervan breng je één à twee druppels aan op de muggenbeten tot er verbetering optreedt. Dat doe je ongeveer drie keer per dag voor volledige genezing. Een andere geschikte manier om deze mix aan te brengen, is verstuiving. De combinatie van citronella, kaneel, munt en kaffirlimoen is ook aangeraden op deze manier. Opgelet, voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is deze mix afgeraden.

Deze essentiële oliën vervangen geen medische behandeling. Het is daarom belangrijk om altijd een arts te raadplegen en zijn advies te volgen. Dat geldt ook bij onverwachte reacties zoals zwelling van een prik, wat een allergie zou kunnen betekenen. Het artikel is enkel een informatieve duiding.

Lees meer Marie Claire op: Cannabidiol (CBD): Wat is het verschil tussen de olie en de eetwaren?; Feit of fabel? De waarheid achter 5 mythes over huidkanker; Natuurlijke cosmetica: flower power voor elk huidbeeld.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Anti-muggenolie, Citroen en eucalyptus, Citronella, Essentiële oliën, Lavendel aspic, Muggen.