Waarom we bijna allemaal last hebben van het post-vakantiesyndroom
© Unsplash

Waarom we bijna allemaal last hebben van het post-vakantiesyndroom

Door Florianne Thys
Leestijd: 1 min

Ben je nog maar net uit vakantie en al opnieuw opgebrand? Dat fenomeen noemt het post-vakantiesyndroom. Je hebt zodanig naar je vakantie uitgekeken dat de dagelijkse sleur je bij het einde van de rit meteen overvalt. Hierdoor schakelen de gelukshormonen meteen op een lager pitje en heb je nog minder energie dan voorheen. Onderzoekers verklaren dit.

/

Het opgeladen gevoel dat je ervaart van zodra je van reis komt, is heerlijk. Helaas duren mooie liedjes niet lang: een volgepropte mailbox, een gigantische stapel dossiers of een irritante collega kan dit euforische gevoel meteen doen keren. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 64 procent van bevolking dit gevoel ervaart. Een neurologische verklaring ligt hiervoor aan de basis.

Post-vakantiesyndroom

Endorfines en dopamines vliegen in het rond van zodra je je koffers pakt. Op reis gaan, bezorgt veel mensen een vrijgelaten gevoel wat hen tevens ook gelukkig maakt. Dat is in groot contrast met het moment dat je de koffers huiswaarts meeneemt. Voornamelijk wanneer de werkrush je opnieuw kruist, zakt de moed je in de schoenen. Onderzoekers noemen dit het post-vakantiesyndroom, wat grofweg slaat op zich niet gemakkelijk kunnen aanpassen aan de dagelijkse verplichtingen. De opgebouwde autonomie tijdens je vakantie wordt plots met de grond gelijk gemaakt, wat resulteert in een gebrek aan energie, vermoeidheid, apathie, gebrek aan concentratie en nervositeit.

/

Hoe voorkom je het?

Er zijn verschillende manieren mogelijk die dit nare gevoel kunnen verhelpen. Je kan bijvoorbeeld meteen na je reis andere reisplannen maken, zodat je een vooruitzicht hebt om naar toe te leven. Daarnaast raadt men aan om je vakantiedagen op te splitsen. Op die manier ervaar je meerdere keren dat ‘vakantiegevoel’ en creëer je opnieuw een verlangen naar een volgende moment. Zorg er ook voor dat je niet op de laatste dag van je verlof naar huis vertrekt, zodat je nog wat tijd en ruimte hebt om te acclimatiseren. Op deze manier verklein je de impact van de dagelijkse routine die zich terug nestelt in je leven. Tot slot vormt sporten de perfecte manier om stress te verminderen. Het is bovendien de geschikte manier om je dagelijkse eetgewoonten opnieuw te ondersteunen, aangezien gezonde voeding meestal niet op de menu staat eens je op reis bent. Onthoud vooral dat dit gevoel tijdelijk is en dat het sneller kan overgaan door je focus er niet op te leggen.

Lees meer Marie Claire op: Hotspots: 7 koffiebars om te ontdekken in Gent; Welke reisbestemming past het best bij jouw sterrenbeeld; Last van een trillend ooglid? Wij vroegen aan een neuroloog hoe dat komt. 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Mentale welzijn, Post-vakantiesyndroom, Vakantie.