Deze koffiebars in Gent wil je snel ontdekken
© Unsplash

Deze koffiebars in Gent wil je snel ontdekken

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Van een lokale koffiebranderij tot een koffiebar die voorheen als graanmolen bekend stond, je vindt het allemaal in Gent. Gun jezelf een break en laat je verleiden door deze lekkere hotspots.

/

Koffiebranderij Vandekerckhove

Het verhaal van Vandekerckhove begint een hele poos terug. De eerste boon werd gebrand in Avelgem door Leo Vandekerckhove in 1854. Jaren later verhuisde de branderij naar Eksaarde en vervolgens eindigde ze in Gent. Ondertussen zijn Louis Vandekerckhove en Anna Bargiel – de vijfde generatie – die de koffiebranderij tot een summum brengen. Het bestellen van een kopje koffie gaat gepaard met een hele historiek die je er gratis bij krijgt. Je ruikt er de versgemalen koffiebonen zodra je er binnenkomt en geniet er van het eindresultaat. Ze verkopen er verschillende melanges zoals Java Arabica, Wiener Melange, Espresso San Marco en Melange Rimbaud. Die laatste is een eerbetoon aan Arthur Rimbaud, bekend als een rebelse dichter en koffiehandelaar in Ethiopië.

Koffiebranderij Vandekerckhove, Brabantdam 55.

/

Take Five Espressobar

Een combinatie van liefde, gezelligheid en professionaliteit krijg je bij Take Five voorgeschoteld in een kopje koffie. Opgeleide barista’s ontvangen je in deze jazz-achtige bar met een Gentse glimlach. Je hebt keuze uit verschillende koffie- en theesoorten of huisgemaakte frisdranken met vers gebak. Heb je meer trek in een uitgebreid ontbijt of een gezonde lunch? Yes, dat vind je hier ook! Je kan er gezellig tafelen op de groene banken van het terras, op het gelijkvloers aan het raam of op de ruime bovenverdieping met uitzicht op het universiteitsgebouw.

Take Five Espressobar, Voldersstraat 10.
/

 Café Labath

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Café Labath (@cafelabath)

Gelegen op een hoek, bestaande uit gigantische ramen, dat moet Café Labath zijn. De koffiebar staat bekend om zijn heerlijke chai lattés en kwaliteitsvolle koffiebonen. Of je nu in de stemming bent voor een doorloopkoffie of een sterke espresso om de dag te beginnen, iedere koffieliefhebber wandelt hier blij buiten.

Café Labath, Oude Houtlei 1.

/

Barista

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Barista Gent (@baristagent)

Het kunstige koffieverhaal van de Barista ontpopte zich in 2006. Toen werd het eerste pand – dat grenst op de hoek van de Vlaanderenstraat en de Brabantdam – omgetoverd tot een koffiebar. Drie jaar later opende er een tweede Barista in Gent, gelegen aan de Zuivelbrug. Hier bevonden zich voorheen de ‘Molens Goethals’. Wat de Barista zo uniek maakt, is het grootmoedersgehalte dat in alle facetten van de koffiebar naar boven komt. Het biologisch en artisanaal brood dat gestapeld staat voor het raam, een vleugje kunst aan de muur, de geur van vers gebakken oma’s appeltaart en een heerlijk kopje koffie. Je komt hier niet enkel tot rust, je geniet hier vooral. Van de koffie én de sfeer.

Barista, Hippoliet Lippensplein 25 – Meerseniersstraat 16.

/

6. Peaberry Coffeebar

Peaberry Coffeebar is een gezellig adresje in het hartje van Gent, genesteld tussen de Sint-Baafskathedraal en het Duivelsteen. Zodra je binnenstapt ontvangt de geur van koffie je met open armen, net zoals de trouwe klanten, de toeristen en enkele typische Gentenaars die er dagelijks vertoeven. De koffie is gemaakt van een koffiebes met één boontje, in de plaats van twee. Deze zijn afkomstig van koffiebranderij Caffènation die van begin tot einde artisanaal te werk gaan. Dat maakt de smaak van de koffiebonen extra intens én lekker.

Peaberry Coffeebar, Limburgstraat 24.

/

Full Circle Coffee

Als kers op de taart is er Full Circle Coffee. De eerste 100 procent plantaardige koffie- en wijnbar van België. Hier kunnen genieten van een koffie, voelt aan als thuiskomen. Sinds 2016 vormt de koffiebar een hotspot voor échte koffieliefhebbers, die bovendien houden van havermelk. Plantaardige melk is namelijk hun statement en enige optie. Sinds dit jaar brandt Full Circle ook zijn eigen koffie, waarmee ze de smaak van hun bakje troost naar een nog hoger niveau tillen. En wie het liever wat straffer heeft, kan altijd voor één van hun plantaardige wijnen gaan.

Full Circle Coffee, Zuidstationstraat 5.

Lees meer Marie Claire op: Groots onderzoek toont aan: koffie is gezond; 3 vrouwelijke ondernemers die hun eigen koffiebar uitbaten; De fijnste rooftopbars in België om van de zon te genieten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gent, Hotspots, Koffie, Koffiebar.