Natalie Portman: “Geen rol is zo uitdagend als jezelf zijn in het dagelijkse leven”
© Dior Beauty

Natalie Portman: “Geen rol is zo uitdagend als jezelf zijn in het dagelijkse leven”

Leestijd: 3 min

De Amerikaans-Israëlische Oscarwinnares Natalie Portman is op haar 40ste in topvorm. Ze acteert al meer dan de helft van haar leven de pannen van het dak. Onlangs richtte ze mee een vrouwenvoetbalclub op en ze is het gezicht van de nieuwe Miss Dior Eau de Parfum.

/

Je zou het niet zeggen, maar Natalie Portman zit al meer dan 25 jaar in het vak. Als actrice, maar ook als regisseur en producer. Haar eerste rol speelde ze toen ze nog een kind was, en misschien is het die nog altijd meisjesachtige uitstraling, die haar innige relatie met Dior verklaart. Portman werd het gezicht van de parfums toen ze haar eerste Oscar won voor haar rol als fragiele, zelfdestructieve ballerina in Black Swan. Later promootte ze de make-up van het Parijse huis en nu komt de nieuwe versie van Miss Dior daarbij, het beroemde parfum dat Christian Dior in 1947 op de markt bracht.

Je bent al sinds 2011 het gezicht van de Miss Dior-geur. Hoe was die ervaring tot nu toe?

“In één woord: fantastisch. Dior voelt ondertussen aan als een familie die bestaat uit honderden artiesten die samenwerken. Het is een eer dat ik al zo lang deel mag uitmaken van deze groep talentvolle mensen die kennis en traditie hoog in het vaandel dragen.”

Natuur staat centraal in de nieuwe campagne. Waar ga jij heen als je je wilt verbinden met de natuur?

“Ik hou van wandelingen in de bergen of op het strand. Het was geweldig om in Australië te werken omdat de natuur er waanzinnig mooi en divers is.”

Hoe sta jij tegenover ecologie en duurzaamheid?

“We moeten onze gewoontes onmiddellijk veranderen op het vlak van consumptie, reizen, eten, en verspilling. Vooral in de ontwikkelde landen. Zodat onze (klein)kinderen later nog een aardbol hebben om op te leven.”

Wat doe je zelf?

“Ik eet onder andere al een tijdje geen dierlijke producten meer. Het is één manier om een steentje bij te dragen.”

Kijk je anders naar parfum sinds de pandemie?

“Ik besef nu dat ik parfum altijd al gebruikte voor mezelf, niet noodzakelijk voor anderen.”

Welke rol speelt parfum in je dagelijkse leven, en breng je het aan op een speciale manier?

“Ik kreeg mijn eerste parfum op mijn vijftiende cadeau van Jean Reno (Franse regisseur, nvdr) toen we Léon aan het filmen waren. Ik weet nog dat ik me er erg volwassen door voelde. Alsof het plots een vrouw van mij maakte. Nog steeds vind ik geuren erg belangrijk omdat ze zo nauw verbonden zijn met onze emoties. Mijn moeder leerde me om parfum als een wolk in de lucht te spuiten en erdoor te wandelen. Het zorgt dat de geur niet te straf is en een deel komt in je haar terecht, wat de meeste mensen uiteindelijk zullen ruiken.”

Dior Beauty

/

Met Maria Grazia Chiuri staat er voor het eerst een vrouw aan het hoofd van de coutureafdeling van Dior. Wat vind je van haar sterke feministische boodschap?

“Maria Grazia is briljant, en ik vind het opwindend om te zien hoe zij een aantal van de meest inspirerende feministes in de literatuur-, kunst- en danswereld in de kijker zet. Ik heb veel respect voor haar beslissing om het feminisme via haar kleding te promoten en hoe ze ons allemaal helpt om nieuwe stemmen te ontdekken door verschillende kunstvormen met elkaar te combineren.”

Denk je dat je make-up en parfum kan gebruiken in de strijd voor gelijke rechten en empowerment?

“Ik denk dat alles waarbij je moet kiezen wat jij leuk vindt en wat je gelukkig maakt, een uiting is van je individualisme.”

Is je kijk op beauty veranderd door al zo lang als actrice te werken?

“Omdat ik zoveel ben opgemaakt voor mijn job, voelde beauty nooit speciaal of luxueus aan omdat het me deed denken aan werk. Ook privé kon ik er niet zo van genieten als sommige van mijn vrienden bijvoorbeeld. Nu ik moeder ben (Portman heeft twee kinderen van danser en choreograaf Benjamin Millepied, met wie ze sinds 2010 haar leven deelt, nvdr), leer ik beauty stilaan terug appreciëren. Ik probeer me er weer mee te amuseren.”

Hoe ziet je beautyroutine eruit?

“Ik gebruik elke dag een zonnecrème, en meestal een lichte concealer en een lipstick als ik in de mood ben. Ik ga ook nooit slapen zonder mijn gezicht te wassen en in te smeren met een crème.”

Wat is je levensmotto?

“Probeer goed te zijn voor anderen en geniet van het leven.”

Wat inspireert je?

“Boeken, muziek, kunst, natuur en mensen die goed zijn voor elkaar.”

Welke rol vond je de grootste uitdaging in je carrière?

“Mezelf zijn! Het is veel moeilijker om te acteren als er geen script is. Geen rol is zo uitdagend, maar tegelijkertijd ook zo bevredigend en betekenisvol als het echte leven.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? Heb je nog interessante projecten op stapel staan?

“We zijn bijna klaar met het filmen van de nieuwe Marvel-film Thor: Love and Thunder. Daarnaast doet de vrouwenvoetbalclub Angel City, die ik mee oprichtte, in 2022 mee in de National Women’s Soccer League.”

Lees ook: De doorgestikte jas is terug, en deze van Dior is onze favoriet & Onze online beauty editor selecteert de nieuwigheden die je wil hebben.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Dior, Miss Dior, Natalie Portman.