Last van een trillend ooglid? Wij vroegen aan een neuroloog hoe dat komt
© Getty Images

Last van een trillend ooglid? Wij vroegen aan een neuroloog hoe dat komt

Door Sylvia Vaisman & Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Een trillend ooglid kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is het tijdelijk en is er niet meteen iets aan de hand. Heel soms is het blijvend. In het laatste geval is het aangeraden om dit met je huisarts te bespreken.

Bijna ieder van ons heeft wel eens last van plotselinge spasmen rond de ogen. Op sommige momenten kan het zelfs zo hevig zijn dat ze ons zicht hinderen en verstoren. Schrik is niet meteen nodig aangezien dit de oogballen niet aantast. Wat het trillend ooglid veroorzaakt, zijn onderliggende spieren die door onwillekeurige samentrekkingen beginnen te trillen. Artsen lichten de details toe.

Fasciculaties

Een wetenschappelijk woord dat deze kleine, spiertrillingen onder de huid beschrijft, is fasciculaties. Het idee van kleine wormpjes onder de huid. Volgens artsen komen ze ook vaak voor bij kuiten of mondhoeken. Wanneer deze korte trillingen samenkomen met tranen dan verwoordt men het als blepharospasmen. Blepharon betekent in het Grieks letterlijk oogleden. “Een kleine groep zenuwvezels wordt plotseling geactiveerd, waardoor een soort elektrische ontlading ontstaat die de spieren doet trillen”, verklaart Dr. Drachman, neuroloog aan de John Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten. Met als resultaat: een plaatselijk mini-spasme dat zich uitbreidt naar de huid.

Lees ook: De 9 meest gemaakte fouten in mondhygiëne

Wat veroorzaakt een trillend ooglid?

Stress en vermoeidheid spelen vaak een grote rol voor ogen die plotseling beginnen te knipperen. Meer bepaald door een slechte nachtrust, landurig visueel werk en/of schermmisbruik. Daarnaast zijn ook mensen die veel stimulerende middelen gebruiken zoals koffie of energiedrank én mensen die zware lichamelijke inspanningen leveren, vatbaar. De samentrekkingen duren meestal maar een aantal seconden, maar kunnen soms wekenlang verschillende keren per dag optreden tot ze van zichzelf verdwijnen. Een heel vervelend gevoel.

Gebrek aan magnesium

Een andere mogelijke verklaring is een tekort aan magnesium. Maar liefst zeven op de tien volwassenen hebben een magnesiumtekort, wat kan leiden tot krampen, slapeloosheid en nervositeit. Fasciculaties kunnen hier een gevolg van zijn omdat onvoldoende magnesium de prikkelbaarheid van de zenuw- en spiervezels verhoogt.

Lees ook: SOS computerogen, het fenomeen van de 21ste eeuw

/

Hoe pak je een trillend ooglid?

Om de spasmen te verminderen, kan je proberen korte druk uit te oefenen op de plek waar het zich voordoet. Het effect is meestal snel, maar slechts tijdelijk. Om er echt vanaf te komen, is het aangeraden om bijvoorbeeld minder koffie te drinken of wat meer rust te nemen indien dit één van de oorzaken zou zijn. Deze spasmen vormen soms kleine signalen van te weinig nachtrust of slaap. Als stress de reden vormt, kan je proberen letten op je ademhaling, ook wel hartcoherentie. Dat houdt in dat je door ademhalingstechnieken je mentale en emotionele toestand in evenwicht probeert te brengen. RespiRelax+ en CardioZen zijn hiervoor goede apps.

Als de oorzaak een tekort aan magnesium blijkt te zijn, dan kan je dit compenseren door meer groenten en fruit te eten. Grijp vooral naar amandelen, pompoen- en lijnzaad, sesamzaadjes, peulvruchten, volkoren granen, pure chocolade, etc. Deze bevatten allemaal een hoge dosis magnesium.

/

Aan de alarmbel trekken

In zeer zeldzame gevallen kunnen langdurige oogtrillingen, die maanden aan een stuk duren, een waarschuwingsteken zijn van een neurologische ziekte. Denk bijvoorbeeld aan polyneuritis of de ziekte van Charcot. Al vormen oogspasmen hier niet de enige symptomen. Ongewone krampen, enorme spierzwakte en een branderig gevoel gaan hiermee gepaard. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisdokter.

at geldt ook voor ooglidtrekkingen die gepaard gaan met krampen in het onderste deel van je gezicht, de tong, de hals en wanneer het moeilijk wordt om de ogen open te houden terwijl u niet moe bent. Dat zou bijvoorbeeld kunnen wijzen op het Meije-syndroom, een neurologische aandoening die voornamelijk bij vrouwen voorkomt en zou kunnen leiden tot eetproblemen. Panikeren hoeft helemaal niet, maar het is belangrijk om tijdig bij de huisarts aan te kloppen, aangezien hij de expert is.

Lees meer Marie Claire op: Maag- en darmklachten? Maak kennis met postbiotica, de opvolger van probiotica.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Oogafwijking, Oogspasmen, Oogtrillingen.