Wat is pilates en waarom is het goed voor je gezondheid?
© Shutterstock/MCB

Wat is pilates en waarom is het goed voor je gezondheid?

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 2 min

Lukt het je niet om een sport vol te houden? Of ben je jouw hobby even beu? Probeer eens een pilates workout! De sport wint aan populariteit omdat het een soort krachttraining is die je flexibiliteit, evenwicht en coördinatie verbetert. Daarnaast zijn er ook heel wat voordelen voor je mentale gezondheid. Het vermindert stress en verhoogt je concentratie.

/

Joseph Pilates is de uitvinder van de fitnessvorm. Zelf noemde hij het ‘contrology’. Er zijn zes basisprincipes: control, centering, concentration, precision, breath en flow.

Lees ook: Vriendentherapie in opmars: “Een vriendschapsbreuk is vaak pijnlijker dan een relatiebreuk”

Pilates wordt vaak vergeleken met yoga, omdat het allebei sporten zijn met een lage intensiteit en een lage impact. Toch is er een groot verschil. Yoga focust meer op de flexibiliteit en stabiliteit, terwijl pilates zich meer concentreert op de kracht en het evenwicht. Maar de twee hebben ook heel wat gemeenschappelijk.

Verschillende soorten

Er bestaan verschillende soorten pilates. Je kan enkel je eigen lichaam en een matje gebruiken, maar er bestaan ook varianten waarbij je gebruik maakt van machines. Een daarvan is de cadillac: een soort bed met een geraamte waaraan verschillende hulpmiddelen zijn bevestigd. Bijzonder populair momenteel, heb je ook de reformer. Hierbij is er een zitgedeelte dat voor- en achteruit kan schuiven. In tegenstelling tot de cadillac is er geen geraamte. De wunda chair ziet er dan weer helemaal anders uit. Daarbij wordt op een ‘blok’ met verschillende openingen gesport.

Lees ook: Zo dragen alle Françaises hun haar nu

/

Voor- en nadelen

Pilates heeft heel wat voordelen zowel voor je fysieke als je mentale gezondheid. Je krijgt meer en sterkere spieren. Er worden ook spieren getraind waarvan je niet wist dat ze bestonden, vooral de balansspiertjes, waardoor je een beter evenwicht krijgt. Naast je evenwicht, kan het ook goed zijn voor je flexibiliteit. Ook voor blessuregevoelige mensen biedt pilates heel wat oplossingen. Het helpt om blessures te genezen en te voorkomen. En de sport is toegankelijk omdat je eigenlijk enkel een matje nodig hebt om te beginnen.

Dit klinkt allemaal heel veelbelovend, maar jammergenoeg zijn er ook wat nadelen. Ondanks dat je er meer en sterkere spieren van krijgt, is het niet de beste manier om gewicht te verliezen. Als dat je doel is, combineer je het beter met een intensievere krachttraining of een cardio-workout. Het tweede nadeel is de prijs. Toch als je een van de varianten met een toestel wil proberen. Een machine voor thuis kost al snel €1000. Voor groepslessen moet je rekenen op ongeveer €20 per les, afhankelijk van de plek waar je de lessen volgt.

Lees ook: Pamela Anderson hekelt seksisme in Netflix documentaire

Waar kan je lessen volgen?

Doordat pilates steeds populairder wordt, zijn er ook meer plaatsen waar je groeps- of individuele lessen kan volgen. Het kan dat jouw lokale fitness groepslessen aanbiedt. Maar tegenwoordig zijn er ook sportscholen die gespecialiseerd zijn in pilates.

Maar het grote voordeel is dat je ook thuis een goede workout kan doen. Je kan oefeningen overnemen uit een les, als je die al een gevolgd hebt. Maar je kan ook een YouTube-video volgen. Tegenwoordig staat het internet vol met at-home workouts en dus ook pilates video’s.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Pilates, Sport, Workout, Yoga.