Zo dragen alle Françaises hun haar nu
© Spotlight launch metrics

Zo dragen alle Françaises hun haar nu

Door Kim De Craene
Leestijd: 2 min

Je zou het niet zeggen, maar bijna elke Française doet voor haar kapsel een beroep op een reeks professionals, van kappers tot schoonheidsspecialisten. Hairstylisten Claudia Zocco en Sébastien Maurizio zijn zo'n experten, werkzaam bij Dessange. We vroegen hen naar uitleg en tips over de coolste coupe van het moment: die van rockicoon Jim Morisson.

Een kapsel dat erg in trek is, is de zachte, shag-meets-mullet stijl. Een onwaarschijnlijke muze is Jim Morrison, frontman van sixties band The Doors, met zijn warrige en boho-golven. Het geheim om er moeiteloos cool uit te zien? “Wanneer we tegenwoordig een bob knippen, die vroeger helemaal in het teken stond van geometrische lijnen, is die nu heel zacht”, zegt Zocco. De esthetiek is bohemien, poëtisch en zacht. “Het allerbelangrijkste: de snit mag niet streng overkomen.”

Minder neurotisch

Franse vrouwen houden van kapsels die minder neurotisch en minder streng zijn. “Ze hebben een totale afkeer van perfect, rechtgeknipt en stijl gestreken haar. Ze houden van natuurlijke bewegingen: ze zorgen ervoor dat het haar er perfect onvolmaakt uitziet, nonchalant, maar toch op de juiste manier valt”, zegt Zocco. “Ze doen allemaal alsof het ze niets kan schelen, maar ze zijn er urenlang mee bezig. De Franse vrouw is dynamisch en wil dat haar haar meebeweegt met haar leven. Daarom houdt ze van de beroemde coiffé-décoiffé uitgevonden door Jacques Dessange: het kapsel dat dat je-ne-sais quoi heeft, chic en nonchalant tegelijk.”

Lees ook: Dit waren de hoogtepunten van de Grammy Awards

/

Slapen op zijde

Françaises weten hoe de trend te dragen met verfijning, elegantie en nauwkeurigheid, maar hebben altijd evenwicht in hun look. Dus de look mag niet te chic overkomen. “Een dagelijkse routine begint ’s avonds: voor het slapen borstel je goed door het haar borstelen om alle resten en vervuiling te verwijderen. Het is ook belangrijk om producten te gebruiken die aangepast zijn aan de aard van het haar om de hydratatie en de dagelijkse bescherming op peil te houden. Gebruik bij elke shampoobeurt een product dat aangepast is aan de structuur van het haar. Ook een haarmasker om kracht en voeding te geven is essentieel. Wij raden aan om te slapen op een zijden kussensloop, waardoor het gehydrateerd en zacht blijft.”

De it-froufrou

Van ontwerpster Jeanne Damas tot visagiste Violette Serrat, ze zijn een mooi voorbeeld van it-girls met de typische Franse pony. Volgens de experts zit de truc in het knippen. “Als je een lange froufrou knipt, moeten de uiteinden en randen rafelig zijn : het moet lijken op de onderkant van een versleten broek”, zegt Zocco. “Een perfect vierkante pony verraadt dat je net uit de salon komt en dat is heel on-Frans. Het geheim zit hem in het respecteren van de natuurlijke beweging van het haar. Diagonale lijnen zijn ook belangrijk om de froufrou zacht te maken. Wees voorzichtig, een froufrou die er natuurlijk uitziet is, vergt de hulp van een  vertrouwen aan een professional”, besluit Maurizio.

Lees ook: Ontwerper Paco Rabanne overleden op 88-jarige leeftijd

Onze favoriete haarproducten

Lees ook: Getest en (goed)gekeurd: de schoonheidsbehandeling.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Françaises, Froufrou, Kapsels.