Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een orgasme?
©

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een orgasme?

Door Emmanuelle Ringot
Leestijd: 2 min

Je hart begint sneller te kloppen, je ledematen tintelen en je ervaart een intens gevoel van ontlading: we hebben het natuurlijk over een orgasme. Maar wat gebeurt er precies in ons lichaam als we klaarkomen? 

/

Er zijn weinig dingen die fijner aanvoelen dan een orgasme, maar jammer genoeg bereikt amper de helft van de vrouwen een climax tijdens heteroseksuele seks. Als ze wél tot een hoogtepunt komen, brengt dat een resem lichamelijke reacties teweeg in hun lichaam. Nog voor het orgasme zelf, versnelt de hartslag al, gaat de vulva lichtjes opzwellen en scheiden de klieren cyprine af (een vloeistof die de vulva en de vagina smeert, nvdr).

“Het orgasme uit zich in een opeenvolging van ongecontroleerde reflexen zoals repetitieve samentrekkingen van de bekkenbodem (om de 0,1 seconde) en de baarmoeder die optrekt en wat naar achteren kantelt”, legt Laurène Dorléac uit, oprichtster en CEO van het educatieve platform Climax.How, dat ernaar streeft om de taboes rond vrouwelijk genot de wereld uit te helpen.

Het orgasme, een boost van genot

Maar dat is nog niet alles: zodra een orgasme is bereikt, vallen nog andere reacties waar te nemen. Zoals het (nog) sneller kloppen van het hart, het verwijden van de pupillen, een verhoogde gevoeligheid van de huid of het ontspannen van de spieren en tintelingen in het gehele lichaam.

Dit alles is het gevolg van het vrijkomen van verschillende “feel-good” hormonen in het lichaam.

/

Cocktail van hormonen

Een orgasme is niet enkel een fysieke reactie, ook in de hersenen gebeurt er van alles. Zo zijn, zoals Laurène Dorléac uitlegt, de versnelling van de hartslag evenals de verwijding van de pupillen of het feit dat de huid plotseling veel gevoeliger is, te wijten aan de geleidelijke toename van dopamine, dat we gewoonlijk ‘het gelukshormoon’ noemen.

“De niveaus van oxytocine, bekend als het liefdeshormoon, stijgen tijdens het vrijen en bereiken een hoogtepunt tijdens het orgasme”, vertelt ze, en ze voegt daar nog aan toe dat ditzelfde hormoon ook een rol speelt tijdens de borstvoeding.

Tenslotte komt er tijdens het orgasme ook prolactine vrij, dat invloed heeft op het gevoel van bevrediging dat we op dat moment voelen. En adrenaline, wat de spanning verklaart, net als het ‘genotshormoon’. Die laatste spelen verschillende rollen in ons lichaam en hebben een aanzienlijke invloed op ons lichamelijk en geestelijk welzijn.

Een orgasme leidt tot een beter gevoel van eigenwaarde, minder angst, betere nachtrust, meer sociale contacten, allemaal in een opwaartse spiraal,” vat de Climax.How-oprichtster samen.

/

De wetenschappelijke voordelen van een orgasme

Het orgasme van de vrouw, dat wetenschappers lange tijd links lieten leggen, is de laatste jaren vaker en vaker het onderwerp van grondige studies.

Volgens de wetenschap is een orgasme een uitstekende stressverlichter, met name dankzij de oxytocine die vrijkomt. Een studie uit 2012, gepubliceerd in het Swiss Medical Journal, had als doel het mechanisme en de werking van dit liefdes- en hechtingshormoon te begrijpen. Naast de waargenomen vermindering van angst, zou het orgasme ook pijnstillend werken. Door endorfine, maar ook door oxytocine. Het is daarom dat verschillende studies uitwezen dat het orgasme een bondgenoot kan zijn in de strijd tegen migraine of menstruatiepijn.

Een studie die werd gepubliceerd in het Bulletin of Experimental Biology and Medicine, gaf aan dat “48 vrijwilligers die oxytocinedamp inhaleerden en vervolgens in hun vingers lieten prikken, voor de helft minder pijn voelden dan ervoor”. En: In 2001 bleek uit twee onderzoeken naar orgasmes en migraine bij één vrouw en één man dat orgasme leidde tot verlichting van de pijn. Een eerdere studie bij 83 vrouwen met migraine meldde dat orgasme bij meer dan de helft van de groep tot verlichting van de pijn leidde”, aldus de Britse krant The Independent.

De voordelen van het orgasme werden ook onder de loep genomen om de kwaliteit van slaap te verbeteren (ontspanning, loslaten) of om het immuunsysteem te stimuleren. “Een studie uit 2015 van de Indiana University (bij cis-vrouwen) toonde aan dat onmiddellijk na seksuele opwinding het aantal leukocyten en witte bloedcellen toenam, wat helpt om het lichaam te beschermen tegen ziekten,” voegt Laurène Dorléac toe.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire France

Lees ook: Pijn tijdens de seks: 7 mogelijke oorzaken en oplossingen & SOS computerogen, het fenomeen van de 21ste eeuw.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Seks, Vrouwelijk orgasme.