Saint Laurent en Brioni doen bont in de ban
© Imaxtree

Saint Laurent en Brioni doen bont in de ban

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Zowel het Franse modehuis Saint Laurent als het Italiaanse mannenmerk Brioni kondigen aan dat ze geen dierenbont meer zullen gebruiken in hun collecties.

Eind vorige week kondigde het moederbedrijf van de twee handelaars, de Kering Group, aan dat ze binnenkort volledig bontvrij zullen zijn. Het bedrijf is de thuisbasis van enkele van ’s werelds grootste luxemerken in de mode. Zo hebben ze merken als Bottega Veneta, Balenciaga en Alexander McQueen in hun portefeuille.

De verandering zou volgend jaar van kracht gaan, wat betekent dat geen een van de merken nog bont zal gebruiken in hun herftcollectie voor 2022. Die beslissing werd gemaakt nadat Alexander McQueen en Balenciaga eerder dit jaar stopten met het gebruik van bont. Heel wat andere grote namen uit de modewereld als Gucci en Bottega Veneta gingen hen in 2017 en 2018 al voor.

Lees ook: Het Belgische Pursuit Femmes maakt maatpakken voor en door vrouwen

/

‘Het juiste om te doen’

De CEO en voorzitter van Kering, Francois-Henri Pinault, sprak zich uit over de beslissing en zei dat: “volledig bontvrij worden gewoon het juiste is om te doen. Wij doen dit uit overtuiging, omwille van ethiek en moderniteit.”

En die beslissing juicht onder andere Humane Society International toe die stelt dat ‘we een nieuw tijdperk inluiden wat we als luxe beschouwen”. PJ Smith, directeur van het modebeleid voor de vereniging in de Verenigde Staten vertelde in een persbericht dat “Kering synoniem staat voor luxemode, met deze aankondiging beginnen we aan een nieuw hoofdstuk. Luxe kan ook maatschappelijk verantwoord, ethisch en innovatief zijn.”

“We hopen dat de rest van de mode-industrie zal opmerken dat ze medeleven en innovatie kunnen verkiezen boven een verouderd idee van luxe”, voegde Smith eraan toe. Benieuwd welke andere merken bont al banden uit hun collecties? We maakten een handig overzicht.

Lees ook: Waarom bergschoenen, fleece en gore-tex zo populair zijn in de modewereld

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Bont, Kering group, Mode, Saint Laurent.