Pijn tijdens de seks: 7 mogelijke oorzaken en oplossingen
© Getty Images

Pijn tijdens de seks: 7 mogelijke oorzaken en oplossingen

Door Ally Head
Leestijd: 5 min

Ongeveer 10 procent van de vrouwen heeft last van pijn tijdens het vrijen. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn, en meestal spelen verschillende oorzaken door elkaar. Gynaecologen verklappen de meest voorkomende. 

/

Volgens dokter Shree Datta zijn er twee veelvoorkomende types pijn tijdens de seks. Enerzijds is er oppervlakkige dyspareunie: pijn aan de opening van de vagina of daarbinnen tijdens penetratie. Daarnaast heb je diepe dyspareunie, wat zich in de bekken voordoet. “Onthoud dat pijn kan variëren van een milde irritatie tot slopende pijn, wat betekent dat er gewoon geen seks meer mogelijk is. Het kan ook tijdelijk zijn, met tussenpozen of net een chronisch probleem”, legt ze uit.

Ze benadrukt dat het belangrijk is om zo snel mogelijk te achterhalen waar de pijn vandaan komt. Lees verder om een aantal van de meest voorkomende oorzaken te ontdekken.

Pijn tijdens de seks, 7 mogelijke oorzaken

1. Je lijdt misschien aan een huidaandoening

Onderliggende huidaandoeningen kunnen irritatie veroorzaken tijdens de seks, en condooms kunnen ook leiden tot ongemak of een branderig gevoel. Zeker als je een allergie hebt, legt gynaecoloog Larisa Corda uit. “Als je vagina brandt na de seks, heb je misschien eczeem of een andere genitale huidaandoeningen, zoals lichen sclerosus.”

Probeer dit: Ga naar een huisarts om uit te zoeken over welke huidaandoening het gaat als je denkt dat je er misschien last van hebt. Zij kunnen dan bepalen wat de beste aanpak is, aldus Corda.

2. Je hebt misschien vaginisme

Ooit gehoord van vaginisme? “Het wil zeggen dat je vaginale spieren automatisch aanspannen tijdens de penetratie”, zegt Datta. “Meestal liggen zowel fysieke als psychologische problemen aan de basis ervan. Lichamelijke oorzaken kunnen zijn: urineweginfecties, seksueel overdraagbare aandoeningen, vulvodynie, huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem, menopauze, en geboortetrauma.”

Psychologische problemen aan de andere kant, zijn mogelijks veroorzaakt door emotionele of seksuele trauma’s. “Door een eerdere pijnlijke ervaring met seks kan het moeilijker zijn om opgewonden te raken en te genieten van aanraking”, legt een woordvoerder van Brook Advisory uit. “Het kan er ook voor zorgen dat de spieren rond de vagina en anus zich samenklemmen (om je te beschermen tegen de pijn waar je je zorgen over maakt) waardoor penetratie moeilijker en pijnlijker wordt.”

Probeer dit: Met de juiste medische interventie en begeleiding, is het volgens de experts zeker mogelijk om de oorzaak aan te pakken zodat penetratie niet langer pijn doet. De behandeling bestaat meestal uit gespecialiseerde begeleiding, bekkenbodemoefeningen, biofeedbacktraining bij een vrouwenfysiotherapeut en het gebruik van medische dilatatoren of een vibrator of dildo om de vagina langzaam te stimuleren om te ontspannen en openen.”

Pijn tijdens de seks: 7 mogelijke oorzaken en oplossingen - 1

Unsplash

/

3. Sommige soa’s leiden tot pijn tijdens de seks

Pijn tijdens of na de seks kan ook wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of vaginale infectie, zoals een blaasontsteking. “Een stekend of branderig gevoel tijdens de seks kan het gevolg zijn van een soa, zeker als je ook last hebt van meer vaginale afscheiding dan anders, of een ongewone geur”, zegt professor Ellis Downes, consultant verloskundige en gynaecoloog en woordvoerder van vSculpt. “Als je onbeschermde seks hebt gehad met een nieuwe partner en deze symptomen ervaart, is het een goed idee om het te laten diagnosticeren en behandelen door je huisarts of in een kliniek voor seksuele gezondheid.”

Probeer dit eens: Soa’s zoals chlamydia of gonorroe hebben vaak weinig of geen symptomen, maar vaginale jeuk of een branderig gevoel, evenals pijnlijke seks, kunnen een teken zijn dat je besmet bent. Laat je dus testen. De behandeling bestaat meestal uit antibiotica.

4. Je vagina kan geïrriteerd zijn

Je weet misschien wel dat bijvoorbeeld latex of vaginaal douchen de vagina kunnen irriteren. Sommige vrouwen zijn allergisch voor bepaalde producten of zelfs voor het sperma van hun partner. Latexproducten, zoals condooms of seksspeeltjes, kunnen ook een allergische reactie veroorzaken. Als je ooit een jeukend of brandend gevoel hebt gehad bij het uitproberen van nieuwe producten, dan heb je misschien een irritatie of allergische reactie gehad die op zijn beurt kan leiden tot pijnlijke seks.

Probeer dit eens: wees je bewust van wat je op de tere huid van je genitaliën aanbrengt. Glycerine – dat vaak in glijmiddel zit – maar ook parabenen en aspartaam, kunnen irriteren. Ook alkali- of zure glijmiddelen kunnen de pH-waarde van je vagina verstoren en droogheid en jeuk veroorzaken. Stap in plaats daarvan over op een glijmiddel op waterbasis (geen siliconen).

Probeer ook eens latexvrije condooms en als je een seksspeeltje gebruikt, zorg er dan voor dat je het na gebruik schoonmaakt, adviseert Downes. “Sommige schoonmaakmiddelen kunnen het vaginale slijmvlies echter irriteren, dus houd er rekening mee dat je het beste gewoon warm water en natuurlijke zeep gebruikt.”

/

5. Misschien ben je gewoon niet opgewonden

“Als je niet lichamelijk opgewonden bent, kan aanraking van welke aard dan ook ongemakkelijk zijn. Zeker gevoelige plaatsen zoals de clitoris of het topje van de penis”, zegt een woordvoerder van de Brook Advisory Clinic. “Nat genoeg zijn, ontspannen en genoeg bloedtoevoer in het gebied ter sprake (je wil ofwel een stijve penis of een zwellende vulva) helpt hierbij, dus besteed veel aandacht aan het voorspel.”

Vooral vrouwen moeten zich opwarmen voor seks met penetratie, zowel lichamelijk als emotioneel. “Als je je niet opgewonden voelt – dat wil zeggen, als je niet mentaal opgewonden bent – kan aanraking onaangenaam zijn. Bijvoorbeeld, gekieteld worden als je je speels en onnozel voelt is meestal leuker dan wanneer je moe of boos bent”, legt de woordvoerder uit.

Probeer dit eens: De sexpert raadt aan om veel aandacht te besteden aan het voorspel. “Soms is penetratie misschien niet mogelijk, maar dat wil niet zeggen dat je geen geweldige seks kunt hebben.”

Corda voegt er ook aan toe dat, als je je zorgen maakt over je gebrek aan libido, (relatie)therapie de sleutel kan zijn om je seksleven terug te doen heropleven. Maar in eerste instantie is het belangrijk om naar je dokter te gaan om medische oorzaken uit te sluiten en de juiste behandeling te krijgen waar nodig.

6. Hij is misschien (te) groot

“Zelfs als je erg geil bent en genoeg glijmiddel gebruikt, kun je pijn ervaren als een man zijn penis te snel of te diep inbrengt”, zegt Evans. “De vagina ontspant als je opwarmt voor de seks, en zal zich comfortabeler openen als de penis langzaam naar binnen gaat. Als je je partner in je eigen tempo naar binnen begeleidt, kan dat pijn echt voorkomen.”

Probeer dit eens: Ze legt uit dat seks op z’n hondjes vaak pijnlijk is, dus probeer zeker in het begin zelf de touwtjes in handen te nemen. Door bijvoorbeeld bovenop hem te zitten. Als je partner erg groot geschapen is, kan je de vagina een beetje ‘uitrekken’ met seksspeeltjes om het draaglijker te maken. Uitzonderlijk kan het voorkomen dat een penis simpelweg te groot is voor jouw vagina.

Pijn tijdens de seks: 7 mogelijke oorzaken en oplossingen - 2

Unsplash

/

7. Je hebt misschien endometriose

Pijnlijke seks is een veel voorkomend symptoom voor vrouwen met endometriose, waaraan 1 op de 10 vrouwen in België lijdt. De pijn kan mild tot intens zijn, zowel tijdens de geslachtsgemeenschap als tot 24 à 48 uur erna, of beide.

Naast endometriose (waarbij cellen van het baarmoederslijmvlies in de buikholte geraken en daar pijnlijke verklevingen veroorzaken), kan pijnlijke seks ook worden veroorzaakt door vleesbomen (gezwellen van spier en weefsel in de baarmoeder) die dicht bij de vagina of baarmoederhals groeien, prikkelbare darmsyndroom en constipatie.

Probeer dit eens: Endometriose – en de flare ups – zijn onvoorspelbaar, waardoor je vaak niet weet wanneer ze optreden. Sommige vrouwen hebben de hele maand door pijn, terwijl anderen er alleen op bepaalde momenten last van hebben. Waarschijnlijk – maar niet zeker – gerelateerd aan hun menstruatiecyclus. Er is geen genezing voor endometriose, maar er zijn wel behandelingen die de pijn kunnen verlichten.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Marie Claire UK.

Lees ook: Waarom heerst er zo’n groot taboe op menstruatieseks & 7 nieuwe seksstandjes om vanavond uit te proberen.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Gynaecologe, Seks.