Inventing Anna: wat doet de echte Anna Delvey nu?
©

Inventing Anna: wat doet de echte Anna Delvey nu?

Door Quinci LeGardye  & Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Heb je net 'Inventing Anna' gekeken en stel je jezelf duizend vragen? Zit Anna Delvey achter de tralies? Heeft ze de serie gezien waarin ze de hoofdrol speelt? Hier is alles wat we weten over Anna Sorokin, de nep-erfgename die de Netflix-miniserie inspireerde.

Inventing Anna is de serie voor iedereen die houdt van glitter, glamour en schadenfreude (ofwel: leedvermaak) jegens de rijken. Het programma van Shonda Rhimes is gebaseerd op het verhaal van Anna Delvey, geboren Sorokin, wier escapades werden opgetekend in het virale artikel Maybe she has so much money, she just lost track of it van Jessica Pressler.

Tussen 2013 en 2017 werkte de nep-erfgename zich een weg door de New Yorkse samenleving, voordat ze werd veroordeeld voor het oplichten van hotels, restaurants, banken en een privéjetoperator voor meer dan 200.000 dollar. De serie volgt Anna Sorokin tot aan haar schuldig vonnis, en fans die de serie verslonden hebben, vragen zich misschien af wat ze nu van plan is. Hier is alles wat we weten over Anna Delveys verblijfplaats sinds haar veroordeling.

Lees ook: Een relatie met een collega: wat kan en wat niet?

/

In het echte leven, net als in de show, werd Anna Sorokin wel degelijk veroordeeld na een proces dat vooral de media haalde door haar exuberante kledingkeuzes en eisen. Volgens The Guardian werd Sorokin “berispt omdat ze driftbuien kreeg toen ze haar designeroutfits niet kon krijgen en omdat ze tijdens haar getuigenis onflatteuze schetsen tekende van de hoofdaanklager”.

Sorokin kreeg vier tot twaalf jaar gevangenisstraf voor een poging tot beroving, drie berovingen en vier diefstallen van diensten. Ze zat haar straf uit in de Albion Correctional Institution tot haar voorwaardelijke vrijlating in februari 2021 en kwam vervroegd vrij wegens goed gedrag.

Wat gebeurde er met Anna na haar vrijlating?

Na haar vrijlating genoot de valse socialite van een paar weken vrijheid. Ze leefde zich uit op sociale media onder de naam @theannadelvey op net zo extravagante locaties in New York als voorheen.

Zes weken na haar vrijlating werd Sorokin door de Immigration and Customs Enforcement (ICE) in hechtenis genomen omdat haar visum verviel. In een Insider-essay dat vóór de première van Inventing Anna werd gepubliceerd, zei ze dat haar te lang verblijf “onbedoeld en grotendeels buiten mijn controle” was. Anna ging in beroep tegen haar uitzetting, maar bleef in hechtenis nadat een rechter haar “een voortdurend gevaar voor de gemeenschap” achtte, mede op basis van haar interviews met de pers en haar sociale media.

Ze verblijft momenteel in de Orange County Correctional Facility in Goshen, New York, waar ze naar verwachting zal blijven tot ICE bepaalt of zij terug naar Duitsland moet.

/

Lees ook: De favorieten van onze fashion director Elspeth Jenkins

Wat zei Anna over haar misdaden?

Sorokin wordt in de media (en in de show) afgeschilderd als onverschillig over haar daden, hoewel ze in de rechtbank tijdens haar vonniszitting opsprak: “Ik verontschuldig me voor de fouten die ik heb gemaakt”. In een interview de dag na haar veroordeling, gaf Sorokin toe: “Het is een feit dat ik geen spijt heb. Ik zou tegen jou, iedereen en mezelf liegen als ik zou zeggen dat ik ergens spijt van heb. Het spijt me voor de manier waarop ik bepaalde dingen benaderd heb.”

In een recent interview in de New York Times heeft ze wél spijt betuigd voor haar daden, waarbij zij erop wees dat ze zich opstandig voelde en alles nog aan het verwerken was toen ze die eerste uitspraak deed.

/

Wat vindt Anna van de show?

Sorokin heeft meer interviews gegeven sinds Inventing Anna uitkwam; volgens de NYT verkocht ze haar levenslange rechten aan de makers van de show voor 320.000 dollar en werkte ze als betaalde consultant aan de serie. In een interview met Cosmopolitan zei ze over de serie: “Het zal de realiteit overtroeven. Het is vreemd om te zien dat je eigen leven van iemand anders is. Het is een goede oefening in loslaten.”

Ze merkte ook op dat veel van haar vrienden en kennissen de serie zagen. “Het is alsof een heleboel mensen in je leven je vertellen wat ze van je vinden, allemaal tegelijk. Het blijkt dat we meestal niet willen weten wat mensen echt van ons denken.”

Wat de voorstelling van haarzelf betreft, herinnert ze zich dat ze na het zien van de trailer dacht: “Ben ik zo onuitstaanbaar?”

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.