Zo hou je tulpen het langst mooi
© Unsplash

Zo hou je tulpen het langst mooi

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

Januari tot en met mei zijn de tulpenmaanden. Dat betekent dus dat we middenin het tulpenseizoen zijn beland. Hoewel deze mooie, gekleurde bloemen prachtig in je interieur staan, kunnen ze al snel gaan hangen. Met deze tips hou je je tulpen zo lang mogelijk mooi.

/

Tulpen zijn dé bloemen van het seizoen en je wil ze dus maar al te graag in je interieur laten pronken. Toch zijn het een van de bloemsoorten die het snelst gaan hangen. Dit komt doordat de tulpen nog even doorbloeien als ze al in de vaas staan. Gelukkig wil dat niet zeggen dat je om de paar dagen een nieuw boeket moet aanschaffen. Er zijn namelijk een paar manieren om ervoor te zorgen dat je boeket het iets langer uithoudt.

Lees ook: Binnenkijker: het kleurrijke interieur van Sarah Poniatowski

/

Prik een gaatje

Om te voorkomen dat je tulpen gaan hangen is het cruciaal om ervoor te zorgen dat het groeiproces van de tulpen stopt. Dit kan je doen door met een fijne naald een gaatje te prikken in de steel net onder de bloem. Het is geen garantie dat de tulpen hierdoor helemaal niet meer zullen groeien, maar het groeiproces wordt hier wel door afgeremd.

/

Snij ze schuin af

Om ervoor te zorgen dat tulpen niet verwelken is het belangrijk dat ze voldoende water krijgen. Door de stengels schuin af te snijden zorg je ervoor dat het oppervlak waarmee de bloemen water kunnen opnemen groter wordt. Toch is het belangrijk om in de vaas zelf niet te veel water te doen. Een bodempje van 10 centimeter water is al ruim genoeg.

Lees ook: Drie charmante hotels uitgebaat door vrouwelijke ondernemers

/

Gebruik een hoge vaas

Als je wil dat je tulpen zo lang mogelijk recht blijven staan is het een goed idee om ze een beetje extra steun te geven. Door een hoge vaas te gebruiken zorg je ervoor dat de tulpen kunnen leunen en de stengel dus minder sterk moet zijn om recht te blijven staan. Dit werkt het beste als de vaas niet alleen hoog, maar ook smal is.

/

Maak het niet te warm

Tulpen zijn op hun best in de periode van januari tot mei, tot vlak voor de zomer dus. Dit komt doordat tulpen niet van te veel hitte houden. Zorg er dus voor dat het water zeker niet warmer is dan kamertemperatuur en voorkom dat je boeket rechtstreeks in het zonlicht staat.

Lees ook: Moeten we écht supplementen slikken?

/

Hou ze weg van fruit

Om je boeket zo lang mogelijk fris te houden is het belangrijk om ze in de juiste omgeving te zetten. Zo kan je ze maar beter weghouden van fruit. Fruit produceert ethyleengas. Als tulpen hiermee in aanraking komen gaan ze sneller hangen. Daarnaast is het ook geen goed idee om een boeket te maken van tulpen en narcissen. Hoewel ze in dezelfde periode in bloei staan zijn ze toch geen match. Narcissen produceren een soort slijm waar tulpen van gaan hangen.

/

Doe een centje in de vaas

Deze tip werkt niet alleen om tulpen langer recht te houden, ook als ze al hangen kan dit ervoor zorgen dat de tulpen weer overeind komen. Door een simpel muntje van 1,2 of 5 cent aan het water in de vaas toe te voegen kan je de levensduur van bloemen verlengen. Koper is namelijk een metaal dat veel voordelen biedt aan bloemen. Het is goed voor de fotosynthese, enzymen en celwanden, wat dus zoveel betekent als ‘het maakt de bloemen sterk en gezond’.

/

Hou het schoon

Tulpen zijn fragiele bloemen en dat komt doordat ze erg gevoelig zijn aan bacteriën. Om te voorkomen dat ze hierdoor gaan verwelken is het belangrijk om de vaas die je gaat gebruiken eerst proper te maken. Spoel hem niet enkel af, maar was hem goed uit met water en zeep. Voor het beste resultaat ververs je het water in de vaas dagelijks.

Lees ook: Deze vier sporten kunnen menstruatiekrampen tegengaan

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Lente, Tulpen.