Waarom zijn we zo snel afgeleid na de middag?
© Getty Images/Shutterstock/MCB

Waarom zijn we zo snel afgeleid na de middag?

Door Stella Roca  & Hannelore Spileers
Leestijd: 1 min

Ben je na het middageten ook zo moe en heb je enkel zin om te niksen? Dan ben je niet alleen. De meesten worden het slachtoffer van deze "coma na de maaltijd". Maar waarom kunnen we ons na de lunch zo moeilijk concentreren? En hoe krijgen we onze energie terug?

Vermoeidheid, verminderde motivatie en productiviteit… Deze welbekende dip na de lunch is een plaag voor velen van ons. Wetenschappers noemen dit fenomeen “postprandiale slaperigheid” of “voedselcoma”. “Studies hebben ook aangetoond dat onze alertheid het laagst is op twee momenten van de dag: ’s morgens van ongeveer 2 tot 7 uur en ’s middags van 14 tot 17 uur”, zegt dokter Lydia Kang in The Washington Post

Het middageten moet ons juist energie geven tot de avond, dus waarom zijn we na de lunch moe en futloos?

Lees ook: Afterburn effect: zo verbrand je de meeste calorieën ná het sporten

Energieverlies na het eten is moeilijk te verklaren

“De kans dat je je na het eten moe voelt is groot en het is moeilijk om productief te zijn over als je minder energie hebt”, bevestigt Juliet Landau-Pope, productiviteitscoach en auteur van Being More Productive aan Stylist UK. De oorzaken zijn eenvoudigweg “fysiologisch”, legt ze uit, hoewel het nog niet volledig duidelijk is waar de dip vandaan komt. “Er kunnen talloze redenen zijn waarom dit gebeurt: gebrek aan nachtrust, medische aandoeningen zoals obstructieve slaapapneu, bloedarmoede en schildklieraandoeningen”, zegt dokter Lydia Kang.

We kunnen het fenomeen verklaren door schommelingen in bepaalde cellulaire eiwitten, hormonen, de bloedstroom, chemische stoffen in de hersenen, ontstekingen en de interne klok van het lichaam, volgens the Sleep Foundation.

/

Lees ook: Daarom zijn hypediëten zo ongezond

Hoe kun je geconcentreerd blijven na de lunch?

“De makkelijkste oplossing is om dingen te doen in de ochtend wanneer je fris en geconcentreerd bent”, zegt Juliet Landau-Pope. “Om ervoor te zorgen dat je werk niet te veel wordt beïnvloed door je traagheid na de maaltijd, doe je de minder leuke dingen ’s ochtends. Hou de leuke taken voor na de lunch.”

Een andere tip: beweeg na het eten. Daarover hadden we het ook al in dit artikel. “Je boost je energie en motivatie door na de lunch een korte wandeling te maken of te sporten”, voegt ze eraan toe. “Ook helder natuurlijk of kunstmatig licht kan een positief effect hebben. Uit een studie bleek dat blootstelling aan fel licht de vermoeidheid na de lunch verminderde”, zegt dokter Lydia Kang.

Het kan ook helpen om na de middag met vriendinnen of collega’s af te spreken en samen te werken. “Het kan verleidelijker zijn om uitstelgedrag te vertonen als je alleen werkt, dus plan na de lunch iets waarbij je samenwerkt”, stelt Juliet Landau-Pope voor.

“Als deze tips niet helpen, kan een dutje wonderen doen. Plan je rust aan het begin van de middag, zodat je ’s nachts ook nog voldoende kan slapen”, adviseert Lydia Kang.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Afgeleid, Lunch, Vermoeidheid.