Waarom wespen zo agressief zijn dit jaar
© Unsplash

Waarom wespen zo agressief zijn dit jaar

Door Aurélie Boffé
Leestijd: 3 min

Wespen, wat. een. plaag! Even buiten zitten met een glaasje rosé en hupsakee, de eerste komt al aangevlogen om de pret te bederven. Deze zomer hebben we opvallend meer last van wespen, en ze zijn agressiever dan ooit.

Meer wespen

Milde winter

De overvloed aan wespen dit jaar is te wijten aan verschillende factoren. Ten eerste hebben we een vrij milde winter gehad met weinig écht koude dagen. Hierdoor hebben veel koninginnetjes en darren (mannelijke wespen) de wintermaanden overleefd en zijn ze ongestoord verder blijven paren. Ze konden hun larven blijven voeden, en die komen rond deze periode uit. We hebben dus te maken met maar liefst twee generaties wespen. HELP!

Veel zon

Voor diegenen die het nog niet opgemerkt hadden, ook onze zomer is uitzonderlijk warm dit jaar. Door het gebrek aan regen worden de (vaak ondergrondse) nesten niet weggespoeld en blijven de wespen lekker buiten zitten. De diertjes krijgen zoals mensen ook meer energie bij goed weer, waardoor ze zich sneller voortplanten wanneer het zonnetje schijnt.

Het libido stijgt dus niet alleen bij mensen tijdens hittegolven!

Lees: Opvallend: hittegolf doet libido stijgen

Werkloos

De belangrijkste taak van een working class wesp is de koningin onderhouden en nesten voederen. Koningin Wesp is echter rond deze tijd van het jaar ongeveer gestopt met eitjes leggen, waardoor de wespen eigenlijk zonder werk zitten. Ze spenderen dus minder tijd in het nest en gaan meer op jacht, of ze gaan eens een terrasje doen.

/

Agressief

Sociale dieren

Aan alle wespenverdelgers: je mept ze beter niet dood. Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen. Als je lastiggevallen wordt, blijf dan kalm en begin niet als een hysterische met je handen door de lucht te wapperen. De wesp zal zich in gevaar voelen en een stof afscheiden om andere wespen te waarschuwen, en je zou al snel omsingeld kunnen worden door een boze zwerm die te hulp schiet.

Dronken wespen

De warme temperaturen zorgen niet alleen voor meer wespen, maar ook voor dronken wespen. What?!

Het is dit jaar plots heel erg warm geweest, waardoor er meer rijpend, maar vooral ook meer rottend fruit voor het rapen ligt. Door fermentatie ontstaat er in dat fruit alcohol, waar wespen niet tegen kunnen. Resultaat: Zatte wespen die niet weten wat hen overkomt en dus extra agressief zijn. Een beetje zoals bij mensen, eigenlijk. VRT NWS kopte in 2013 al over dronken wespen, en we zien dit jaar hetzelfde fenomeen opduiken.

/

Nuttige beestjes

Toch hebben de pestkopjes een zeer belangrijke functie. Goed nieuws bijvoorbeeld voor de eigenaars van buxusplanten die last hebben van de buxusrups: die worden opgegeten door de wesp. Ook muggen, vliegen, spinnen en andere insecten vrezen voor onze geel-zwarte frenemies. Tenslotte zijn wespen uitstekende opruimers van de natuur. Kadavers van kleine zoogdieren en vogels bijten ze in kleine stukjes om aan hun larven te voederen.

Tips & Tricks

Om jouw terras wespvrij te houden, hebben wij  nog enkele tips.

  • Door water in een verstuiver te steken en ermee te spuiten op wespen, denken ze dat het regent en zullen ze zich snel naar hun nest haasten, omdat ze niet kunnen vliegen met natte vleugels.
  • Een geurkaars branden of wierook opsteken is ook een goede methode om wespen op afstand te houden, want ze houden niet van sterke geuren. Je moet natuurlijk zelf wel tegen de geur kunnen bij het aperitieven of eten.
  • Mr Wesp is geen fan van koffie, hij heeft zelfs een hekel aan de geur. Door een kommetje gemalen koffie in brand te steken hou je hem gegarandeerd op afstand.
  • Nog een handige DIY trick om ongestoord buiten te eten is een kommetje met water te vullen en hier een paar kruidnagels in laten weken.
  • Verder werken etherische oliën ook vrij goed, en dan vooral met citronella geur.
  • En uiteraard werkt de good old wespenval met zoetigheid in een verknipte fles ook goed, maar hou die wel op een afstandje van je tafel!

Tip van de expert:

Als je dan toch gestoken bent en de angel in je huid zit, probeer hem dan te verwijderen door met een kredietkaart over je huid te schrapen. In de angel zit een zakje met gif, en hierdoor vermijd je hem open te breken met een pincet, als hij nog intact is. Daarna kan je vragen aan je wederhelft of een goede vriend(in) om het gif eruit te zuigen als je geen speciale gifpen bij de hand hebt. Hou de wonde koel met een vochtig doekje, en wacht af tot de pijn overgaat – met een glaasje rosé in de hand.

 

Voor iets leukere beestjes, lees ook: Op vakantie met je huisdier? Zo beleef je een zorgeloze trip

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezondheid, Insect, Wespen, Zomer.