Waarom steeds meer vrouwen hun toevlucht zoeken tot de wereld van astrologie
© Unsplash

Waarom steeds meer vrouwen hun toevlucht zoeken tot de wereld van astrologie

Leestijd: 5 min

Hoe weer licht zien in bange dagen? Jonge vrouwen zoeken steeds vaker hun toevlucht tot de wereld van de astrologie. Een praktijk die – o.a. door de gigantische hype op Instagram – enorm verjongd is en geweldig scoort. Een voorbijgaande gril of is er meer aan de hand? Een onderzoek.

/

Elke zondag kijkt Klara, bankbediende van 37, uit naar het laatste sterrennieuws. Ze krijgt die via de podcast van Astro Mama Club. “Ik hoor er of Saturnus in Schorpioen komt, of Venus in Weegschaal staat en welke invloed dat kan hebben”, zegt ze. Ook Alexandra, studente van 21 aan de Handelshogeschool, heeft zich op de astrodienst geabonneerd. Zij wil ontdekken wat de energie van de week is, of er misschien door een of andere planetenstand agressiviteit in de lucht hangt, of welke verrassingen de volle maan op haar leven kan hebben. “Die uitleg helpt me om het leven beter aan te kunnen en perspectief te krijgen”, vertelt ze.

Zo klonk begin januari 2020 het bericht dat er een periode van introspectie stond aan te komen, die mogelijk complicaties teweeg zou brengen in april en november. “Ik had het wat afwezig beluisterd, maar toen we in de lente in quarantaine moesten, dacht ik: lap, dat is het!”, zegt Eva, 31 en gerante in een kledingwinkel. “Door die duiding kon ik de situatie beter aanvaarden; we moesten hier nu eenmaal door, niks aan te doen.” Ook zij raakte verslaafd aan het wekelijkse nieuwsbulletin dat Sophie, alias Astro Mama, eind 2019 in het leven riep. “Ik volgde cursussen astrologie en sprak erover met mijn vriendinnen”, legt ze uit. “Toen die me steeds vaker om informatie vroegen, deelde ik in een Whatsapp-groepje ingesproken astroboodschappen met hen, die zij dan weer bespraken met mensen uit hun omgeving. Na een paar maanden waren we al met 500! Door covid was er een groot verlangen naar zingeving en daar kan astrologie een antwoord op bieden.”

/

Pandemie zorgt voor extra aantrekkingskracht

De Astro Mama Club is maar één voorbeeld, het laat zien hoe de pandemie de aantrekkingskracht van astrologie versterkte. Ook Nathalie viel het op. “Ik had mijn site My Sweet Astrology nog maar net gelanceerd in mei 2020, op het einde van de eerste lockdown, of de aanvragen stroomden toe”, zegt de ex-boekhoudster van 31, die door het overrompelende succes nog geen zes maanden na het opstarten van haar Instagramaccount professioneel astrologe werd. Op Instagram was astrologie al langer een hit. Astroduc en Astrology Today trekken al gauw tien- tot honderdduizenden volgers, met vaak grappige infographics of memes over de karaktertrekken van zeg maar Rammen of Boogschutters.

De sterren verleiden vooral jonge meisjes, zoals Julie, die al sinds haar veertiende onder de invloed leeft van Shera, een YouTube-ster die zichzelf astro-addict noemt en meer dan een miljoen volgers heeft. “Ik bekeek daarvoor ook al heel wat leuke posts en berichten, maar ik ging me serieuzer over astrologie buigen na een van haar filmpjes. Ik gebruik astrologie nu als tool om mezelf beter te begrijpen: mijn geboortehoroscoop geeft me een beter inzicht in mijn gedrag en ik kan nu mijn gevoelens beter plaatsen.”

Lees ook: Last van terugkerende dromen? Een expert legt uit wat ze betekenen.

“Dit hebben we nooit eerder gezien”, zegt Christophe Madrona, een astroloog die al twintig jaar horoscopen uittekent. Hij verbaast zich erover hoeveel jonge mensen op dit moment geïnteresseerd zijn in zijn vakdomein en bij hem op consultatie komen. “Tien jaar geleden zag ik bijna uitsluitend vrouwen van 40-50 jaar, maar tegenwoordig bestaat meer dan de helft van mijn cliënteel uit twintigers. Onlangs vroeg er zelfs een meisje van 13 me om een geboortehoroscoop. Dat is vrij uitzonderlijk.” Een soort van hemelkaart, waarop de planeten van ons zonnestelsel zijn aangeduid zoals ze stonden op de dag en het uur van je geboorte, geeft je geboortehoroscoop weer. Het is trouwens ook in om een halsketting, armband of oorbellen te dragen met je sterrenteken, een modetrend die helemaal ingeslagen is sinds merken als Maje, Holi Editions of My Jewellery juwelen op de markt brachten met de dierenriem als thema. Met een enorm commercieel succes. “Ons astrogamma kent een exponentiële groei: het is van 2% van onze totale verkoop bij lancering gestegen naar 16% in 2016”, aldus Camille Riou, trendsetter en ontwerpster van Lou.Yetu.

/

Astrologie in onzekere tijden

De tendens werd eerst zichtbaar in de Verenigde Staten, waar de astrologie een boom kende in 2017. Het jaar waarin de app Co-Star werd gelanceerd: een dagelijkse gepersonaliseerde dienst op basis van je geboortehoroscoop en de huidige stand van de planeten. Het maakte de klassieke horoscoop zoals we die kennen uit vrouwenbladen op slag passé. In een artikel met de titel Astrologie in onzekere tijden omschreef The New Yorker in 2019 deze maatschappelijke wave op een briljante manier. Het werd niet alleen commercieel een succes (Amazon ging prompt ‘horoscope shopping’ aanbieden) maar het riep ook een heel nieuwe generatie astrologen in het leven. De jonge astrologen willen niet per se zekerheden bieden, dan wel het verband leggen tussen de stand van de sterren en gebeurtenissen in je leven, zodat je je leven kan optimaliseren.

“De astrologie biedt een ondersteunend kader voor wat er gebeurt”, merkt psycholoog Boris Charpentier op, “wat het succes kan verklaren bij generation Y, de meest gestresseerde generatie die we ooit gekend hebben – met dank aan de vele crises die we doorworstelen.” Ook Eva geeft toe dat ze een geboortehoroscoop liet berekenen omdat ze zichzelf wilde geruststellen. “Zo’n reading helpt om het heden te plaatsen, je lot aan te kunnen en je toekomst voor te bereiden. Ik wil wel niet dat ze me de toekomst voorspellen”, nuanceert ze nog.

Lees ook: Zoveel slaap heb je nodig volgens jouw sterrenbeeld.

“De jonge generaties zoeken bij een astro-coaching vooral naar hun identiteit of naar opheldering van een thema in hun leven”, zegt Marc Brun, voorzitter van de Federatie van Franstalige Astrologen (Fdaf ). Hier kunnen ze de grote toevoer van dertigers – zowel klanten als astrologen – nauwelijks nog bijhouden: hun ledenaantal is in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Het publiek is overigens voor 80% vrouwelijk. Onder hen Audrey, 38 en fulltime astrologe-therapeute. De vorm van astrologie die zij aanbiedt, is therapeutisch. “Een geboortehoroscoop berekenen voor cliëntes is een manier om beter te begrijpen wat hun overkomt en hen te helpen in hun zoektocht naar zingeving, onder voorwaarde dat de informatie op geen enkele manier hun vrije wil beïnvloedt”, benadrukt ze. Ingaand op een algemene vraag, biedt Audrey ook een vorming aan voor psychologen die geïnteresseerd zijn om astrologie mee op te nemen in hun aanbod. “Ik word ook aangesproken door Human Resource managers die deze methode willen gebruiken in bedrijven”, voegt ze er nog aan toe.

Yoga en astrologie

Zelf verdiepte ze zich in astrologie tijdens een yogaretreat, en dat is niet zo vreemd. “Als je yoga doet, ga je begrijpen dat alles in het leven met elkaar verbonden is”, bevestigt Caroline Nagel, mede-oprichtster van de Amazones Parisiennes, een collectief van yogaleraressen, die onder andere wateryoga geven in Parijse wellnesscentra en op Ibiza. “We organiseerden al vollemaanrituelen, waarvan de cycli overeenkomen met die van de vrouw. We nodigen die vrouwen uit om zich weer te verbinden met het sacrale in zichzelf. Maar tijdens de eerste lockdown wilden we ook astrologie opnemen in ons aanbod om tegemoet te komen aan een reële nood.” Sophie – Astro Mama dus – vult aan: “Astrologie is niet langer voorspellend, ze helpt om de sterren- en planetenstanden die je beïnvloeden beter te begrijpen en geeft aan hoe die standen je kunnen helpen om vooruit te komen of obstakels te doorstaan. Maar maak je geen zorgen wat dat laatste betreft”, gooit ze er nog vrolijk tegenaan voor we afscheid nemen, “want Jupiter en Saturnus zijn net het teken Waterman ingegaan, dus kunnen we hopelijk weer wat rustiger ademen!”

Lees ook: Welke reisbestemming past het best bij jouw sterrenbeeld?

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Astrologie, Sterrenbeeld.