Waarom je de grote BAFTA-winnaar ‘I May Destroy You’ dringend moet zien
© HBO

Waarom je de grote BAFTA-winnaar ‘I May Destroy You’ dringend moet zien

Leestijd: 2 min

'I May Destroy You' werd gisteren de grote winnaar bij de uitreiking van de BAFTA Television Awards. Voor wie de briljante serie nog niet zag, zetten we even op rij waarom je dringend moet kijken. 

De serie I May Destroy You is een gezamenlijk project van de BBC en HBO en speelt zich af in Londen met een overwegend zwarte cast. Het vertelt het verhaal van een jonge vrouw die haar leven wil heropbouwen nadat ze verkracht is. Voor de reeks inspireerde Michaela Coel zich op ervaringen uit haar leven.

Lees ook: Het grotsyndroom: “Opnieuw samenhokken, dat voelt niet goed aan”

Gisteren won I May Destroy You tijdens de belangrijkste televisieprijzen in het Verenigd Koninkrijk in vijf categorieën, onder meer voor beste miniserie. Ook mocht hoofdrolspeelster Michaela Coel meerdere BAFTA’s in ontvangst nemen: die voor beste regisseur, beste schrijver van een dramaserie en beste actrice. De prijs voor beste actrice droeg ze op aan intimiteitscoördinator Ita O’Brien op de set. “Zij zorgt ervoor dat iedereen iets kan maken over uitbuiting,  gebrek aan respect en machtsmisbruik, zonder uitgebuit of misbruikt te worden tijdens het proces. De prijs voor miniserie droeg ze op aan de crew, “de helden achter de schermen die alles wat je ziet, hoort en voelt maken”.

/

‘I May Destroy You’ en de Golden Globes

Dat I May Destroy You eerder dit jaar geen enkele nominatie voor de Golden Globes in de wacht sleepte, veroorzaakte een storm van kritiek. Zowat alle critici wereldwijd waren razend enthousiast over de serie, en dat de gehekelde Netflix-serie Emily in Paris wél met nominaties ging lopen, kon op weinig bijval rekenen. Zelfs een van de schrijvers van de laatst genoemde serie vertelde in The Guardian dat hij het niet eens was met de nominatie-verdeling. De hashtags #OscarsSoWhite en #GrammysSoMale deden herhaaldelijk de ronde.

Awardshows krijgen al jaren kritiek dat ze té wit en té mannelijk zijn. In 2020 noemde The Weeknd de Grammy’s nog corrupt en liepen er verschillende vakvrouwen de zaal uit toen een voor seksueel misbruik veroordeelde regisseur in de prijzen viel bij de Césars (de ‘Franse Oscars’). Het gebrek aan nominaties voor de steengoede zwarte serie I May Destroy You bleek daar nogmaals een goed voorbeeld van. Gelukkig maken de BAFTA’s nu wat goed.

HBO

/

Waarom je moet kijken

Deze serie wordt omschreven als een reeks die seksuele toestemming in het hedendaagse leven onder de loep neemt. En hoe in het moderne datinglandschap de grens tussen vrijheid en misbruik soms flinterdun is. Stevige materie, maar deze HBO-klepper giet het in een meeslepend verhaal van een vrouw die probeert te ontdekken wat er met haar gebeurd is tijdens een noodlottige uitgaansavond. Samen met het hoofdpersonage word je gedropt in een onvolledige puzzel die je met haar wil vervolledigen.

Lees ook: Van vluchtelingenkamp tot ambassadrice van Estée Lauder, wie is Adut Akech?

Het is een persoonlijk verhaal waarvoor Coel diep moest gaan. De serie schetst een rauw, eerlijk en ongefilterd beeld van seksualiteit in de 21e eeuw. Soms wordt het zo intens dat je er bijna ongemakkelijk van wordt, op andere momenten doet hoofdpersonage Arabella je lachen. Seksuele vrijheid staat tegenover machtsmisbruik en giftige manipulatie. Wie nog steeds niet goed begrijpt waarover #MeToo gaat: I May Destroy You is er een krachtige illustratie van. Coel heeft een serie gemaakt die herkenbaar is, en niet nog relevanter en actueler kan zijn. Nu kijken!

Bij ons is I May Destroy You te zien op Streamz.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.