Jongeren kunnen vanaf 16 jaar stemmen bij Europese verkiezingen. Waarom is dit zo belangrijk?
©

Jongeren kunnen vanaf 16 jaar stemmen bij Europese verkiezingen. Waarom is dit zo belangrijk?

Leestijd: 2 min

Jongeren vanaf 16 jaar kunnen voor het eerst hun stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen op 9 juni volgend jaar. Daarvoor moeten ze zich op voorhand online registreren om op de kiezerslijsten te komen. Hoe kan jij je dochter of zoon overtuigen om naar de stembus te trekken?

De Europese verkiezingen vinden om de vijf jaar plaats en dan wordt in de 27 lidstaten gestemd voor 705 zetels in het Europees parlement. Ons land heeft 21 zetels en daarvoor kunnen 16- en 17-jarige Belgen en Europeanen die in België wonen dus voor het eerst ook hun stem over uitbrengen volgend jaar. Na Oostenrijk, Malta en Griekenland is België het vierde Europese land met een verlaagde kiesleeftijd. En dat is een belangrijke mijlpaal, vertellen Europarlementsleden Kathleen Van Brempt (Vooruit) en Saskia Bricmont (Ecolo).

Vandaag maken we in Europa niet alleen beleid voor de komende vijf jaar. We werken aan wetgeving die de Europese Unie voor 2030,2040 en zelfs 2050 vorm zal geven. Dat is het Europa van jongeren. Het Europa waarin zij zullen wonen, werken, een gezin stichten en leven. Ik vind het dus niet meer dan normaal dat we ook jongeren de kans geven om te stemmen en hen de koers laten bepalen”, steekt Europarlementslid Van Brempt van wal. Haar Franstalige collega Bricmont vult aan: “Het stereotype van jongeren die niet geïnteresseerd zijn in de politiek blijft al lang overeind en het idee dat zij geen inspraak hebben in de beslissingen die over hun toekomst gaan, heeft mij altijd tegengestaan. Er zijn genoeg voorbeelden zoals de klimaatmarsen en de kinderraden die laten zien hoe jongeren zich kunnen mobiliseren als ze gehoord willen worden en waarnaar geluisterd wordt. Er gaat niets boven een dialoog, ideeën uitwisselen, elkaar confronteren, leren…

Waarom stemmen op de europese verkiezingen?

Een aantal concrete voorbeelden om te illustreren dat deze verkiezingen geen ver-van-mijn-bed-show zijn, en europa wel degelijk invloed heeft op het dagelijkse leven van jongeren :

  1. Het gebruik van de smartphone. In heel Europa kan je roamingvrij surfen, dat is Europese wetgeving. Maar ook dat de batterij van de smartphone vervangen kan worden en dat er vanaf volgend jaar éénzelfde soort oplader moet komen voor alle toestellen.
  2. Sociale media. Europa waakt er ook over dat sociale media gevaarlijke of illegale informatie weghalen en de gegevensvan gebruikers beschermt.
  3. Festivals. Europa wil af van eenmalige verpakkingen en verbiedt daarom wegwerpbekers en plastic rietjes.
  4. Online shoppen. Als we online iets bestellen, moeten we dat kunnen terugsturen. Ook dat is een vooruitgang geboekt door de Europese Unie.
  5. De rechtsstaat. Europa legt lidstaten op om een antidiscriminatiewetgeving te hebben om bijvoorbeeld de rechten vanholebi’s te beschermen. Zondigt een land tegen die regels, zoals Polen en Hongarije, dan treedt Europadaartegenop.

In tegenstelling tot meerderjarigen, die automatisch op de kiezerslijsten terechtkomen, moeten jongeren die willen stemmen zich eerst als kiezer registreren. Zekunnen kiezen of ze dit doen via een formulier dat ze bij de gemeente indienen, of via het digitaal platform. “Het is zo belangrijk om je stem te laten horen!”, sluit Bricmont af. “Stemmen betekent ideeën, verlangens en hoop omzetten in concrete actie door een partij enkandidaten te steunen die dicht bij onze aspiraties staan.” Van Brempt deelt die mening: “Het is aan jou om te shinen. Maak deel uit van het gesprek. Gebruik je macht als kiezer. Ga stemmen voor de Europese verkiezingen. En zeg hoe Europa er volgens jou in de toekomst uit moet zien.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met het europees Parlement.

Lees ook :
Lanceert Prada met de Galleria Special Edition dé handtas van de zomer?
Mesotherapie: de heilige graal voor een jonge huid?
Vezels, de beste bondgenoten voor gezonde darmen

Commercieel team De artikels van >