Vrouwengezondheid nog steeds in crisis, ook na pandemie
© Getty Images

Vrouwengezondheid nog steeds in crisis, ook na pandemie

Leestijd: 1 min

De gezondheid van vrouwen wereldwijd bevindt zich nog steeds in een crisis, zelfs nu de COVID-19-pandemie grotendeels achter ons lijkt te liggen, zo blijkt uit de recente bevindingen van de Hologic Global Women's Health Index (GWHI). Deze Index, een jaarlijkse update over het welzijn van vrouwen, onthult verontrustende trends die aandacht en actie vereisen.

/

Een alarmerende ontdekking is het lage aantal vrouwen dat essentiële gezondheidsscreenings heeft ondergaan. Slechts 36% is getest op hoge bloeddruk, een belangrijke risicofactor voor hartziekten en beroertes. Daarnaast is slechts 19% getest op diabetes, een leidende doodsoorzaak bij vrouwen, en 11% op kanker. Verontrustend is ook het feit dat slechts 10% van de vrouwen is getest op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), waardoor bijna twee miljard vrouwen op reproductieve leeftijd risico lopen op onvruchtbaarheid, hogere moeder- en kindersterfte, en dodelijke ziektes.

Lees ook: Drie exclusieve vragen aan Armani’s nieuwe Global Makeup Artist

/

Emotionele gezondheid

De Index onthult ook dat de emotionele gezondheid van vrouwen verslechtert. Een groeiend aantal vrouwen geeft aan verdrietig, boos en bezorgd te zijn. Ongeveer vier op de tien vrouwen ervoer een groot deel van de vorige dag zorgen en stress. Opvallend is dat vrouwen 20% meer geneigd zijn om dagelijks verdriet te voelen in vergelijking met mannen.

Fysieke pijn blijkt een wijdverbreid probleem te zijn, waar bijna een miljard vrouwen wereldwijd dagelijks mee worstelen. Dit benadrukt de noodzaak van aandacht voor de lichamelijke gezondheid van vrouwen op mondiaal niveau. Het onderzoek toont ook aan dat het percentage vrouwen dat moeite heeft om onderdak te betalen, in het afgelopen decennium met meer dan de helft is toegenomen. Dit wijst op groeiende uitdagingen op het gebied van huisvestingstoegankelijkheid

/

Onveilig

Met betrekking tot veiligheid blijkt uit de Index dat veel vrouwen, vooral die tussen 15 en 24 jaar oud, zich niet veilig voelen als ze ’s nachts alleen op straat zijn. Dit weerspiegelt een zorgwekkende trend die de veiligheid van jonge vrouwen in de samenleving in gevaar brengt.

De Index rangschikt landen op basis van vrouwengezondheidscores, waarbij Taiwan voor het derde jaar op rij de lijst aanvoert. Opmerkelijk is dat de Verenigde Staten zeven plaatsen zijn gezakt naar de dertigste positie, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk scores boven het wereldwijde gemiddelde behalen.

In conclusie benadrukt de Hologic Global Women’s Health Index de dringende noodzaak van wereldwijde actie om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van vrouwen te waarborgen. Investeren in vrouwen is niet alleen cruciaal voor hun eigen welzijn, maar heeft ook positieve gevolgen voor gezinnen, gemeenschappen en economieën wereldwijd. Het is hoog tijd dat wereldleiders concrete stappen ondernemen om de gezondheid van vrouwen op de agenda te zetten en te verbeteren.

Lees ook: 95% van de Belgische vrouwen voelt zich soms onveilig op straat

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.