95% van de Belgische vrouwen voelt zich soms onveilig op straat
© Unsplash

95% van de Belgische vrouwen voelt zich soms onveilig op straat

Leestijd: 2 min

Een recent Belgisch onderzoek, uitgevoerd door Stand Up Against Street Harassment, een internationaal initiatief van Right to Be en L'Oréal Paris in samenwerking met Blijf Van Mijn Lijf, heeft onthullende cijfers aan het licht gebracht over de veiligheid van vrouwen op straat in België.

/

Uit het onderzoek, gebaseerd op de ervaringen van 1.000 vrouwen in België, blijkt dat maar liefst 95% van hen zich soms onveilig voelt wanneer ze zich op straat begeven. Nog zorgwekkender is dat 15% van deze vrouwen toegeeft zich zelden tot nooit veilig te voelen. Vooral in Wallonië voelt bijna 1 op de 4 vrouwen zich onveilig op straat.

Sinds enkele jaren wordt straatverlichting steeds vaker uitgeschakeld om lichtvervuiling tegen te gaan. Op zich is dat een goed initiatief, maar het voedt ook het onveiligheidsgevoel bij vrouwen: de overgrote meerderheid voelt zich het onveiligst in het donker en zou zich veiliger voelen als straten beter verlicht zouden zijn. Daarom lanceren de partners in de meest verlichte periode van het jaar een wel heel opvallende straatverlichting. Sinds vandaag staat de kerstverlichting in de Kruidtuinstraat in Sint-Joost-ten-Node in het teken van straatintimidatie tegen vrouwen. De installatie toont wat vrouwen regelmatig moeten ondergaan wanneer ze alleen op straat komen en vraagt wat alle vrouwen willen: “All I want for Christmas is safer streets”.

Lees ook: Dankij dit dieet stijgt je levensverwachting met 10 jaar, zelfs als je er pas na je 60ste mee begint

/

Verbaal geweld

Verbaal geweld blijkt het meest voorkomende scenario te zijn. In Brussel ervaart 10% van de vrouwen bijna elke keer dat ze alleen op straat zijn ongewenste situaties. Bovendien krijgt 1 op 3 vrouwen daar regelmatig beledigende opmerkingen over hun uiterlijk te verduren. Het gaat echter verder dan enkel verbale agressie. In Brussel worden evenveel vrouwen gevolgd op straat als vrouwen die verbaal worden lastiggevallen. Deze problematiek is ook prominent bij vrouwen onder de 34 jaar, zij het in afnemende mate naarmate de leeftijd stijgt.

Vrouwen nemen tal van voorzorgsmaatregelen om straatintimidatie te vermijden, waarbij 90% van hen strategieën toepast. Opvallend is dat 42% van de vrouwen in Brussel en 32% in België voorwerpen bij zich dragen die ze kunnen gebruiken als wapen, zoals sleutels, uit angst voor straatintimidatie.

/

Straatintimidatie

Naast deze individuele maatregelen roepen organisaties zoals Blijf Van Mijn Lijf en L’Oréal Paris op tot educatie en collectieve actie. Ze bieden een Stand Up-training aan, ontworpen om vrouwen en getuigen te adviseren over het omgaan met straatintimidatie. Deze gratis online training, die slechts 10 minuten in beslag neemt, streeft ernaar om vrouwen zich veiliger te laten voelen in openbare ruimtes.

Veel vrouwen voelen zich desondanks in de steek gelaten door officiële instanties. Meer dan de helft van de vrouwelijke slachtoffers van straatintimidatie in Brussel en Wallonië, en iets minder in Vlaanderen, heeft geen klacht ingediend, overtuigd dat het geen effect heeft. Er wordt een grotere betrokkenheid van de politie, overheid en justitie geëist, met het verlangen naar zwaardere straffen om potentiële daders af te schrikken.

Ondanks de bestaande wetten tegen straatintimidatie blijft de vraag hoe effectief deze in de praktijk worden gehandhaafd. Het is duidelijk dat er dringend gerichte actie en collectieve inspanningen nodig zijn om een veiligere en respectvolle omgeving voor vrouwen op straat te waarborgen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over hyperpigmentatie

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.