“Ook Europa zal de gevolgen voelen”: nieuw VN-rapport toont concrete impact klimaatverandering aan
© Getty Images

“Ook Europa zal de gevolgen voelen”: nieuw VN-rapport toont concrete impact klimaatverandering aan

Leestijd: 1 min

De klimaatverandering wordt ook in onze contreien steeds zichtbaarder en de gevolgen zullen nog toenemen. Het VN-klimaatpanel IPCC waarschuwt in een alarmerend rapport dat ondertussen zo'n 3,6 miljard mensen in een gebied wonen dat een zware impact kan ondervinden door de klimaatverandering.

Vorig jaar in augustus bracht het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC, een algemeen rapport ‘The Physical Science Basis’ uit over de toestand van ons klimaat. “De klimaatverandering grijpt sneller om zich heen dan verwacht, is wijdverspreid en wordt intenser”, was toen de verontrustende conclusie.

Lees ook: Black History Month Belgium eert zwarte kunstenaars

Maar dat rapport bestaat eigenlijk uit drie delen, waarvan nu een vervolgrapport werd gepubliceerd: “Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability”. In het vervolgrapport worden de gevolgen en de concrete impact van het veranderende klimaat besproken en ook hoe we die kunnen vermijden.

/

“En dan?”

Debra Roberts, covoorzitter van Working Group II, de werkgroep achter het tweede rapport, beschrijft het als volgt: “Het rapport geeft het ‘en dan’-antwoord op onze klimaatverandering en op hoe die een impact zal hebben op ons leven, onze omgeving, voedselvoorziening etc. Klimaatverandering is een existentiële kwestie geworden voor de mens als soort.”

Er volgt nog een derde verslag dat focust op hoe we de klimaatverandering concreet kunnen aanpakken begin april, in het najaar brengt de VN ook nog een syntheserapport uit voor de nieuwe klimaatconferentie in Egypte.

Lees ook: Stijlicoon Justine Kegels toont hààr Marrakesh in de nieuwe campagne van Selected Femme

Wat verandert er voor onze natuur?

Het rapport toont aan dat onze natuur en biodiversiteit nog onder druk komen te staan. Per twee planten- of dierensoorten zou er één voorgoed kunnen verdwijnen tegen het einde van de eeuw als de opwarming tot 4 graden stijgt. ‘Slechts’ 18% van onze fauna en flora zouden groot gevaar lopen bij een opwarming van 2 graden.

/

Wat verandert er voor de mens?

Hoe meer het klimaat verandert, hoe meer klimaatvluchtelingen er zullen zijn. Er zal een grotere kans zijn voor mislukte oogsten en we zullen kampen met drinkwatertekorten. Maar ook steden, vooral die aan de zee, komen steeds meer in gevaar. In Europa zullen we dan ook steeds meer in aanraking komen met hittestress en hittedoden. Bij een opwarming van 3 graden zal het aantal twee of drie keer zo hoog zijn als bij een opwarming van anderhalve graad om precies te zijn.

Daarnaast zal ook Europa steeds vatbaarder worden voor bos- of natuurbranden. Opnieuw een reden waarom onze biodiversiteit onder druk zal komen te staan.

/

Wat kunnen we doen?

Dat het rapport alarmerend is, is duidelijk. Maar het is nog niet te laat. Er is nog heel wat dat we kunnen ondernemen om de negatieve gevolgen tegen te gaan. Zo wijst het rapport erop dat er een systeemaanpak nodig is. Er moet meer rekening gehouden worden met ‘nature-based solutions’, ofwel oplossingen uit de natuur. Het rapport benadrukt daarbij het belang van oceaan- en bosbescherming.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.